Επιπλέον επιλογές για γρήγορο internet φέρνουν οι νέες μορφές δικτύων που αναπτύσσονται παγκοσμίως. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αναπτύσσουν τα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home – FTTH), ενώ παράλληλα το 5G φέρνει και εναλλακτικές επιλογές για περιοχές που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές.
Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι παγκοσμίως στρέφονται στην παροχή υπηρεσιών σταθερής ασύρματης σύνδεσης (Fixed Wireless Access) μέσω των δικτύων 4G και 5G. Η πρακτική αυτή επεκτείνεται και στη χώρα μας. ΟΤΕ, Vodafone και Wind προσφέρουν πλέον προγράμματα τα οποία παρέχουν πρόσβαση στο internet μέσω κινητής σε ένα σταθερό σημείο.
Τα συγκεκριμένα πακέτα προσφέρουν γρήγορο internet που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 100 Mbps, ανάλογα με την κάλυψη του δικτύου. Βέβαια, από την στιγμή που η χρέωση γίνεται ανάλογα με την κατανάλωση ανά GB (ακόμη και τα απεριόριστα πακέτα από ένα σημείο και μετά πέφτουν οι ταχύτητες) οι υπηρεσίες αυτές ενδείκνυνται ως εναλλακτική για τοποθεσίες που δεν διαθέτουν τα κατάλληλα δίκτυα σταθερής.
Όπως όμως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς αυτό θα αλλάξει σύντομα. Και αυτό γιατί όσο προχωράμε και στην εποχή του 5G, αναπόφευκτα θα οδηγήσει και στην πλήρη απελευθέρωση των δεδομένων στην κινητή με ένα σταθερό πάγιο.
Υβριδικές λύσεις
Περιγράφοντας το τοπίο που αναμένεται να διαμορφωθεί στο άμεσο μέλλον ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Κωνσταντίνος Μασσέλος, εκτίμησε πρόσφατα πως η απαίτηση για υψηλής ποιότητας, χαμηλού κόστους συνδεσιμότητα επιβάλει την ανάγκη υβριδικών λύσεων που θα συνδυάζουν και θα αξιοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες.
“Η τεχνολογία Fiber to the Premises (FTTP) που προσφέρει υψηλή ταχύτητα, κλιμακούμενη απόδοση, αξιοπιστία και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας φαίνεται να προσφέρεται ως ενδεδειγμένη λύση για πυκνοκατοικημένες περιοχές. Οι τεχνολογίες Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης στο πλαίσιο του 5G ή του μη-αδειοδοτούμενου φάσματος των 60GHz, αποτελούν μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική, η οποία παρέχει μεγάλες ταχύτητες, συγκρίσιμες με εκείνες των οπτικών ινών, σε συνδυασμό με ευκολότερη ανάπτυξη δικτύου που προσφέρεται για ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Τα δορυφορικά ευρυζωνικά δίκτυα, περιλαμβανομένων εκείνων που παρέχονται από δορυφόρους χαμηλής τροχιάς, προσφέροντας μικρές καθυστερήσεις, αποτελούν μια ακόμα ενδιαφέρουσα επιλογή”, σημείωσε ο κ. Μασσέλος κατά τη διάρκεια ομιλία του στο ITU Digital World 2021.
Οι ταχύτητες σε σταθερή και κινητή
Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ookla οι ταχύτητες που προσφέρουν τα δίκτυα κινητής στη χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο απ’ αυτές των δικτύων σταθερής.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία κατατάσσουν τη χώρα μας στην 25η θέση μεταξύ των 139 χωρών που μετρά η Ookla με τη μέση ταχύτητα download να υπολογίζεται στα 76,36 Mbps και τη μέση ταχύτητα upload στα 15,91 Mbps. Πρόκειται για επιδόσεις αρκετά πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 55,07 Mbps στο download και 12,35 Μbps στο upload δεδομένων.
Τελείως διαφορετική είναι η εικόνα της χώρας μας στο σταθερό internet. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 100η θέση μεταξύ 180 χωρών με μέση τιμή ταχύτητας download τα 36,42 Mbps και μέση ταχύτητα upload τα 8,52 Mbps, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 107,5 Μbps και 58,27 Μbps αντίστοιχα.
[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]
Προσφορά και ζήτηση
Όσο προχωρά η ανάπτυξη των δικτύων αυξάνονται και οι επιλογές για τους συνδρομητές. Ωστόσο κάποιες περιοχές της χώρας μένουν εκτός του σχεδιασμού των παρόχων, καθώς δεν αναμένεται αρκετή ζήτηση που να δικαιολογεί τις επενδύσεις.
Λύση σε αυτό το πρόβλημα επιχειρούν να δώσουν οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως το έργο “Ultra-Fast Broadband”, το οποίο με προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ, είναι το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ που τρέχει αυτή την περίοδο στη χώρα με στόχο την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε περιοχές της χώρας που έχουν μείνει εκτός του σχεδιασμού των παρόχων.
Την ερχόμενη Παρασκευή κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές από τα οχτώ σχήματα που συμμετείχαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Όμως, ακόμη και με κρατική επιχορήγηση η ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας αποδεικνύεται δύσκολο σπορ και έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένονται περισσότερες από τρεις προσφορές που θα κληθούν να μοιραστούν τις επτά γεωγραφικές περιοχές της χώρας στις οποίες έχει χωριστεί το έργο.
Εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση της ζήτησης για πιο γρήγορο internet. Οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται αλλά αυτό πολλές φορές δεν φτάνει για να κάνει τους καταναλωτές να καταβάλλουν το επιπλέον κόστος. Για την αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών FTTH από τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις τρέχει το πρόγραμμα “Superfast Broadband” το οποίο επιδοτεί το κόστος εγκατάστασης και το μηνιαίο πάγιο, με αποτέλεσμα αυτό να φτάνει πολύ κοντά στα επίπεδα των “παραδοσιακών” ADSL συνδέσεων.
[signoff]
Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας και ακόμη περισσότερες στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.
Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.
Unpackman