25.9 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024

Οι άνθρωποι είναι τα μόνα όντα στη Γη που έχουν πηγούνι και οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο

Οι άνθρωποι είναι τα μόνα ζώα στη Γη που έχουν πηγούνι. Αν και αρχικά φαίνεται κάτι απλό, οι επιστήμονες φαίνονται μπερδεμένοι.

Πολλοί επιστήμονες έχουν χαϊδέψει το πηγούνι τους με αμηχανία προσπαθώντας να εξηγήσουν το ανθρώπινο σώμα. Το οστέινο εξόγκωμα που προεξέχει από την κάτω γνάθο είναι μοναδικό στο ζωικό βασίλειο, και παρόλο που οι ερευνητές έχουν προτείνει διάφορες θεωρίες κατά τη διάρκεια των ετών σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό, το πηγούνι παραμένει ακόμα και σήμερα ένα μυστήριο.

Αν και μπορεί να φαίνεται περίεργο, οι άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα τα μόνα όντα που έχουν πιγούνι. Ακόμη και οι χιμπατζήδες και οι γορίλες, τα πιο κοντινά γενετικά ξαδέρφια μας, δεν έχουν πηγούνι. Αντί να προεξέχουν προς τα εμπρός, οι κάτω γνάθοι τους γέρνουν πίσω από τα μπροστινά τους δόντια. Ακόμη και οι Νεάντερταλ δεν είχαν πηγούνι – τα πρόσωπά τους απλώς κατέληγαν σε ένα επίπεδο, γράφει ο Ed Yong στο Atlantic.

Τον τελευταίο αιώνα, οι επιστήμονες έχουν προτείνει πολλές θεωρίες για να εξηγήσουν γιατί οι άνθρωποι ανέπτυξαν το πηγούνι, από το να μας βοηθάει να μασάμε το φαγητό μέχρι στο να μιλάμε. Ο Pampush υποστηρίζει ότι πολλές από αυτές τις θεωρίες δεν μπορούν να εξηγηθούν αναλυτικά. Ο ίδιος δημοσίευσε μια άλλη ιδέα αυτή πρόσφατα στο περιοδικό Evolutionary Anthropology.

Μία από τις πιο δημοφιλείς ιδέες είναι ότι οι πρόγονοί μας ανέπτυξαν το πηγούνι για να ενισχύσουν τις κάτω γνάθους μας ώστε να αντέχουν τις πιέσεις της μάσησης. Σύμφωνα όμως με τον Pampush, το πηγούνι βρίσκεται σε λάθος σημείο για να ενισχύσει τη γνάθο. Όσο για το αν μας βοηθάει να μιλάμε, αμφιβάλλει ότι η γλώσσα παράγει αρκετή δύναμη για να το κάνει αυτό απαραίτητο. Άρα μέχρι και σήμερα το πηγούνι παραμένει ένα μυστήριο και κανείς δεν ξέρει που ακριβώς χρησιμεύει.

ΠΗΓΗ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο