Μετά από μήνες αναταραχών από την κυβέρνηση Τραμπ που ισχυρίζονται ότι η χρήση κινεζικού εξοπλισμού δικτύωσης ενέχει κίνδυνο για τις ΗΠΑ, σήμερα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών χαρακτήρισε επίσημα τόσο την Huawei όσο και τη ZTE ως απειλές για την εθνική ασφάλεια.
Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε σήμερα, ο Πρόεδρος της FCC, Ajit Pai, δήλωσε: «Με τις σημερινές παραγγελίες και με βάση το τεράστιο βάρος των αποδεικτικών στοιχείων, το Προεδρείο έχει ορίσει την Huawei και τη ZTE ως κινδύνους εθνικής ασφάλειας για τα δίκτυα επικοινωνιών της Αμερικής – και για το μέλλον μας 5G. Και οι δύο εταιρείες έχουν στενούς δεσμούς με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και τη στρατιωτική συσκευή της Κίνας, και οι δύο εταιρείες υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό στο κινεζικό δίκαιο που τους υποχρεώνει να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας. ”
Η δήλωση από την Pai ακολουθεί μια δημόσια ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας και Εσωτερικής Ασφάλειας που ανακοινώνει ότι «έχει εκδώσει οδηγίες που εκδίδουν οριστικούς ορισμούς για τις Huawei και ZTE, για την μητρική εταιρεία, τις θυγατρικές και τις θυγατρικές αυτών, ως εταιρείες που θέτουν απειλή για την εθνική ασφάλεια στην ακεραιότητα των δικτύων επικοινωνιών και της αλυσίδας εφοδιασμού επικοινωνιών σύμφωνα με το 47 CFR § 54.9. ”
BREAKING NEWS: The @FCC has designated #Huawei and #ZTE as companies posing a national security threat to the United States. As a result, telecom companies cannot use money from our $8.3B Universal Service Fund on equipment or services produced or provided by these suppliers. 1/5 pic.twitter.com/dH6QK4jbd4
— Ajit Pai (@AjitPaiFCC) June 30, 2020
Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, που τίθεται σε ισχύ αμέσως, είναι ότι απαγορεύεται στις τοπικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να χρησιμοποιούν χρήματα από το Ταμείο Καθολικής Υπηρεσίας ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά εξοπλισμού δικτύωσης είτε από την Huawei είτε από τη ZTE.
Επί του παρόντος, ο εξοπλισμός δικτύωσης και από τις δύο εταιρείες χρησιμοποιείται σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα σε πολλές περιοχές στα μεσοδυτικά και κεντρικά Η.Π.Α. Ωστόσο, πέρυσι, η FCC έθεσε έναν περιορισμό στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το Universal Service Fund για να αγοράσουν εξοπλισμό και από τις δύο Huawei και ZTE, με τη σημερινή ανακοίνωση να χρησιμεύει ως τελική απόφαση για την ενίσχυση αυτής της παραγγελίας.
Έγινε προσπάθεια επικοινωνίας με την Huawei και τη ZTE για σχόλια, αλλά καμία από τις δύο εταιρείες δεν έχει απαντήσει ακόμα. Στο παρελθόν, η Huawei και η ZTE έχουν αρνηθεί επανειλημμένα ότι αποτελούν κινδύνους για την ασφάλεια των ΗΠΑ, με τις δύο εταιρείες να ζητούν συχνά για συγκεκριμένα περιστατικά όπου οποιαδήποτε εταιρεία χρησιμοποίησε τον εξοπλισμό τους για να κατασκοπεύει ή να κλέψει δεδομένα από πολίτες των ΗΠΑ.
Για την Huawei, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τρομερή, επειδή αφού οι ΗΠΑ την έβαλαν στη Λίστα οντοτήτων πέρυσι, της απαγορεύτηκε ν’ αγοράζει τεχνολογία που κατασκευάζεται από αμερικανικές εταιρείες για χρήση στις συσκευές της, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων όπως επεξεργαστές και μόντεμ και λογισμικού όπως το Google Mobile Υπηρεσίες.
Ζόρικα τα πράγματα…..
[signoff]
Πηγή: https://gizmodo.com/