28 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024

Orion: Αυτό είναι το σκάφος που θα πάει ανθρώπους ξανά στην Σελήνη

Τον επόμενο χρόνο η NASA σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους ξανά στην Σελήνη και πλέον το σκάφος που θα μεταφέρει τους αστροναύτες είναι σχεδόν έτοιμο. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) βοήθησε και αυτή στην κατασκευή του διαστημικού σκάφος Orion, που είναι ικανό να μεταφέρει τέσσερις επιβάτες. Τώρα η ESA δημοσίευσε μια εικόνα του σκάφους, πριν μπει στον θάλαμο δοκιμών για έκθεση σε ακραία διαστημικά περιβάλλοντα.

«Στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα των ΗΠΑ, το όχημα Orion που θα χρησιμοποιηθεί για το Artemis II ετοιμάζεται για αυτή την πρώτη αποστολή να φέρει ανθρώπους γύρω από τη Σελήνη και πίσω σε περισσότερα από 50 χρόνια», έγραψε η ESA.

Η αποστολή Artemis II θα στείλει τους αστροναύτες στο διάστημα, μέσω του πανύψηλου πυραύλου Space Launch System (SLS), της NASA. Ο εν λόγω πύραυλος είναι πολύ πιο ισχυρός από τον Saturn V, που έστειλε τους αστροναύτες του Apollo για πρώτη φορά στο φεγγάρι. Το Artemis II δεν θα προσσεληνωθεί, αλλά θα μπει σε τροχιά γύρω από την Σελήνη, μέχρι να ανοίξουν και πάλι τις μηχανές για να αποκτήσουν την κατάλληλη ώθηση, ώστε να γυρίσουν στην Γη. Εάν η αποστολή πετύχει, θα ανοίξει τον δρόμο για την Artemis III αποστολή, τον Σεπτέμβριο του 2026, που θα έχει προσσελήνωση αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης.

Orion

Τι περιλαμβάνει όμως το σκάφος;

  • Μονάδα πληρώματος: Στην κορυφή του σκάφους βρίσκεται η μονάδα πληρώματος, όπου θα ζουν οι αστροναύτες κατά την διάρκεια του ταξιδιού.
  • Προσαρμογέας μονάδας πληρώματος: Αυτό το τμήμα συνδέει την μονάδα πληρώματος με το κρίσιμο εξάρτημα, παρακάτω.
  • Service Module: Η ESA το αποκαλεί την “Powerhouse του Ωρίωνα”, καθώς παρέχει ηλεκτρική ενέργεια, πρόωση, θερμικό έλεγχο, αέρα και νερό.
  • Προσαρμογέας διαστημικού σκάφους: Στο κάτω μέρος του σκάφους, αυτό το κωνικό τμήμα συνδέει το Orion με τον ισχυρό πύραυλο SLS.

The Artemis II Orion spacecraft sits inside the west altitude chamber in the Operations and Checkout Building at NASA's Kennedy Space Center.

Η NASA είχε σχεδιάσει την εκτόξευση του Artemis II μέσα στο 2024, όμως κάποια προβλήματα την ανάγκασαν να την μεταφέρει τον Σεπτέμβριο του 2025. Αφού το σκάφος θα μεταφέρει ανθρώπους, η διαστημική υπηρεσία θέλει να είναι απόλυτα σίγουροι πως όλα θα πάνε καλά, ώστε να μην καταλήξει σε τραγωδία. Έτσι βάζει την ασφάλεια των επιβατών πάνω από όλα.

«Η ασφάλεια του πληρώματος είναι και θα παραμείνει η νούμερο ένα προτεραιότητά μας», δήλωσε ο Amit Kshatriya, αναπληρωτής συνεργάτης της NASA για την Ανάπτυξη Συστημάτων Εξερεύνησης, σε δήλωση του οργανισμού νωρίτερα φέτος.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η απροσδόκητη ζημιά που παρουσίασε η θερμική ασπίδα του Ορίωνα, κατά την διάρκεια της μη επανδρωμένης πτήσης Artemis I. Η καυτή κάθοδος μέσα από την ατμόσφαιρα είχε σαν αποτέλεσμα να αποκολληθούν κάποια μέρη της ασπίδας, με ζημιές μεγαλύτερης έκτασης από τις τυπικές ζημιές επανεισόδου, λόγω της τριβής με την ατμόσφαιρα. «Οι ομάδες έχουν υιοθετήσει μια μεθοδική προσέγγιση για να κατανοήσουν το ζήτημα, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης δειγματοληψίας της θερμικής ασπίδας, δοκιμών και αναθεώρησης δεδομένων από αισθητήρες και εικόνες», εξήγησε η NASA.

Η αποστολή Artemis έχει πλέον πολύ διαφορετικούς σκοπούς από τις αποστολές Apollo, πριν από 50 χρόνια. Αυτή τη φορά η NASA θέλει να δημιουργήσει μόνιμη παρουσία πάνω και γύρω από το φεγγάρι. Το Artemis III θα προσσεληνωθεί τον σεληνιακό νότιο πόλο, που οι επιστήμονες πιστεύουν πως διαθέτει αφθονία σε νερό, σε μορφή πάγου. Το νερό αποτελεί κρίσιμο πόρο, τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για την δημιουργία καυσίμων, με τη διάσπασή του σε υδρογόνο και οξυγόνο.

ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο