25.9 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024

Όσο πιο γρήγορα η Huawei επιστρέψει στη χρήση του λειτουργικού συστήματος Google, τόσο καλύτερα, αναφέρει ο αρχηγός ασφαλείας των ΗΠΑ

Ο γίγαντας της κινεζικής τεχνολογίας Huawei σημείωσε ένα ορόσημο στις φιλοδοξίες του να γίνει ο κορυφαίος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο αυτή την εβδομάδα, λανσάροντας την πρώτη του συσκευή που τροφοδοτείται από το HarmonyOS, ένα λειτουργικό σύστημα που αναπτύχθηκε εσωτερικά.

Αλλά ο Andy Purdy, επικεφαλής ασφαλείας της Huawei USA, δήλωσε ότι η εταιρεία εξακολουθεί να ελπίζει για επανένωση με το λειτουργικό σύστημα Android της Google (GOOG).

«Η δέσμευσή μας είναι ότι θέλουμε να μπορούμε να επιστρέψουμε στο Google», δήλωσε ο Purdy. «Αλλά διπλασιάζουμε την προσπάθειά μας, στο ν’ αυξήσουμε την ικανότητά μας να ζούμε χωρίς τα αμερικανικά εφόδια, γιατί πρέπει να περιμένουμε ότι δεν θα πάρουμε αυτά τα εφόδια».

Στην Huawei, έχει απαγορευτεί να χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα της Google από τότε που το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έθεσε την κινεζική εταιρεία σε μια μαύρη λίστα εμπορικών συναλλαγών το 2019, απαγορεύοντας στις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν εξαρτήματα σε αυτήν, επικαλούμενες ανησυχίες εθνικής ασφάλειας. Η κυβέρνηση Trump διπλασίασε τους ελέγχους των εξαγωγών πέρυσι, απαγορεύοντας στην Huawei και τους προμηθευτές της να χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία και λογισμικό.

Οι περιορισμοί αποτέλεσαν ένα σημαντικό πλήγμα για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές της Huawei, οι οποίες βασίστηκαν στο λειτουργικό σύστημα Android της Google για να τροφοδοτήσουν τις συσκευές της. Η εταιρεία ανέπτυξε το δικό της λειτουργικό σύστημα ως απόκριση, κυκλοφόρησε το λογισμικό για πρώτη φορά, για να τροφοδοτήσει το πτυσσόμενο smartphone Mate X2.

«Ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας», είπε ο Πέρντι. «Αλλά ακολουθούμε μια πολύ μακροπρόθεσμη προσέγγιση και μας βοηθά να θέσουμε σε προτεραιότητα ποια προϊόντα είναι τα πιο σημαντικά, ποια συστατικά έχουμε».

Η πίεση των ΗΠΑ έχει αλλάξει δραματικά το παγκόσμιο αποτύπωμα της Huawei, τόσο από πλευράς καταναλωτών όσο και από την επιχείρηση δικτύου μεταφορέων. Μόλις ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο πίσω από τη Samsung, οι αποστολές της Huawei μειώθηκαν κατά 42% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020. Αυτό έβαλε την εταιρεία πιο πίσω από τη Samsung, την Apple (AAPL) και τη Xiaomi.

Η Huawei προχώρησε επιθετικά για να αυξήσει την αυτονομία της, στην αντιμετώπιση των κυρώσεων των ΗΠΑ. Ο βραχίονας σχεδίασης chip HiSilicon Technologies αύξησε την παραγωγή των προηγμένων επεξεργαστών Kirin για κινητές συσκευές αμέσως μετά τους περιορισμούς της Ουάσιγκτον. Αλλά η απαγόρευση της χρήσης της αμερικανικής τεχνολογίας, έχει περιορίσει σημαντικά αυτές τις προσπάθειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με αρκετούς κινέζους κατασκευαστές τσιπ για πιθανές επενδύσεις που είναι πιθανό να καλύψουν τα κενά στην αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών.

Η πλήρωση του κενού λογισμικού που αφέθηκε από την απουσία της Google αποδείχθηκε ακόμη πιο δύσκολη. Ενώ οι υπηρεσίες της Google είναι αποκλεισμένες στην Κίνα, η χρήση του Android επέτρεψε στην Huawei να προσελκύσει χρήστες σε περιοχές όπως η Ευρώπη, πριν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Το HarmonyOS της εταιρείας λειτουργεί σε όλες τις συσκευές, ενώ διαθέτει και το AppGallery στη θέση του GooglePlay. Έχει περισσότερους από 500 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, αλλά δεν διαθέτει μεγάλα ονόματα όπως το Facebook (FB) και το WhatsApp, το οποίο δεν είναι διαθέσιμο για άμεση λήψη.

«Όσο πιο γρήγορα μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για επιστροφή στο Google, τόσο το καλύτερο», είπε ο Purdy.

 

[signoff]

 

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο