Με απώλειες από την αρχή του 2022 της τάξεως του -4,64% συνεχίζει να βρίσκεται η μετοχή του ΟΤΕ, με τον όμιλο όμως να εντοπίζεται στην αντίπερα όχθη πραγματοποιώντας σημαντικά βήματα ανάπτυξης σε κερδοφόρες αγορές και νέες δραστηριότητες.
Μέσα σε αυτά ξεχωριστή στρατηγική σημασία… payzy το μεγάλο άνοιγμα που έχει κάνει ο ΟΤΕ στα e-payments όπου το ηλεκτρονικό χρήμα στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε νηπιακή κατάσταση, καθώς δεν ξεπερνάει ούτε το 3% των συναλλαγών, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρώπη τρέχει με 11% και αυξάνεται συνεχώς. Η εφαρμογή payzy που ανήκει στη θυγατρική του ΟΤΕ Cosmote Payments επιτρέπει στο χρήστη να καλύπτει καθημερινές αγορές και λογαριασμούς, κάνοντας παράλληλα συναλλαγές με τους δικούς του ανθρώπους, μέσα από το κινητό του. Όσο μεγαλώνει η “κοινότητα” των χρηστών τόσο ο όμιλος θα ανεβάζει τα μεγέθη του αποκομίζοντας σημαντικά έσοδα από τις προμήθειες.
Η αγορά βέβαια -όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως- εκτός από μύωψ είναι και χαμηλοβλεπούσα, οπότε δυσκολεύεται να σηκώσει κεφάλι και να δει το μέλλον, πόσο μάλλον το όραμα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ όπου ανέφερε στη παρουσίαση της νέας εφαρμογής ότι payzy σε δέκα χρόνια να αποφέρει τα ίδια έσοδα με τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες αφήνοντας… κάγκελο τους περισσότερους παρευρισκόμενους.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι χρήστες των eWallets θα ανεβάσoυν σημαντικά τα ποσοστά τους τα επόμενα χρόνια αρπάζοντας μερίδιο από τους χρήστες των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και του web banking, οπότε ο ΟΤΕ ως ένας από τους πρωτοστάτες της αγοράς μόνο κερδισμένος θα μπορούσε να βγει από αυτή την κίνηση.
Παράλληλα ο όμιλος ετοιμάζεται να αξιοποιήσει τη θυγατρική του εταιρεία στον χώρο του real estate και των κατασκευών, την OTE ESTATE, όπου διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία εμπορικής αξίας 0,92 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει 2.289 οικόπεδα συνολικής επιφανείας 9,20 εκατ. τ.μ., εκ των οποίων έχουν ανεγερθεί 2.633 κτίρια συνολικής δομημένης επιφανείας 1,14 εκ. τ.μ. Προσέξτε όμως γιατί η περιουσία αυτή είναι σε όλη την Ελλάδα με την πλειονότητα των ακινήτων να βρίσκεται σε στρατηγικά εμπορικά σημεία μεγάλων και μικρών πόλεων. Και μόνο αυτό φτάνει για να καταλάβουμε το τι μπορεί να παιχτεί στα μεγέθη του ομίλου όταν αποφασιστεί η εν λόγω θυγατρική να αξιοποιηθεί περαιτέρω με την είσοδό της στο Ελληνικό Χρηματιστήριο συμπληρώνοντας έτσι έναν κλάδο που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στα επόμενα χρόνια. Για τη χρήση του 2021 πάντως η OTE ESTATE παρουσίασε μια διόλου ευκαταφρόνητη καθαρή κερδοφορία της τάξεως των 39 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή ο ΟΤΕ “χτυπάει” δυναμικά σημαντικά έργα υψίστης σημασίας για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας με προϋπολογισμό αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει απρόσκοπτα να εκτελεί το γιγάντιο επενδυτικό του πλάνο που ξεπερνά το ποσό των 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, με το Fibre-to-the-Home (FTTH) να αποτελεί το κεντρικό του στοίχημα.
Κάτι τέτοια βλέπει και η Citi και συστήνει τη μετοχή του ΟΤΕ χαρακτηρίζοντάς τη ως την πλέον ελκυστική μαζί με τη μαμά Deutsche Telecom και την KPN στον ευρωπαϊκό κλάδο των τηλεπικοινωνιών δίνοντας μάλιστα ως-τιμή στόχο τα 23 ευρώ (!).
Κοιτώντας τώρα το μηνιαίο chart τιμών συλλαμβάνουμε τη μετοχή του ΟΤΕ να απέχει ένα -48,5% από την τιμή-στόχο της Citi μιας που το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται πέριξ της στήριξης των 15,50 ευρώ. Στη μακροχρόνια διαγραμματική ανάλυση η μετοχή κινείται ευλαβικά μέσα στο τεράστιο ανοδικό κανάλι “W” του Νοεμβρίου του 2012. Η ανοδική καταστρατήγηση του καναλιού στα 18,50 με 18,70 ευρώ θα κάνει παρανάλωμα τη μετοχή ωθώντας τη πάνω στην περιοχή αντίστασης των 24,50 ευρώ. Προς το παρόν όμως η μετοχή, παρά τα μεγάλα αναπτυξιακά βήματα που κάνει, παραμένει εγκλωβισμένη πάνω από τη μέση γραμμή του καναλιού ανάμεσα στα 15,50 με 14,20 ευρώ με τους τεχνικούς ταλαντωτές να μαρτυρούν όμως την προετοιμασία μιας κίνησης που έχει τις δυνάμεις να καλύψει ανοδικά τα 4 τελευταία μηνιαία candlesticks χτυπώντας το κλείσιμο του Ιουνίου στα 16,57 ευρώ. Από εκεί και πάνω ο δρόμος θα είναι ανοιχτός για τα υψηλά του περασμένου Αυγούστου στα 17,38 ευρώ.
Πολύ καλύτερη εικόνα εμφανίζει το ημερήσιο διάγραμμα τιμών του ΟΤΕ με τη μετοχή του να έχει πάρει ένα πρώτο αγοραστικό βάπτισμα στην περιοχή των 15,16 ευρώ και να προσπαθεί να τμήσει ανοδικά την αντίσταση των 16,04 ευρώ δίχως μέχρι τώρα αποτέλεσμα. Όσο όμως η τιμή δεν μπορεί να πλησιάσει τη ζώνη βάσης των 15,25 με 15 ευρώ τόσο θα ενδυναμώνει τους αγοραστές για μια επίθεση πάνω από τα 16,04 ευρώ και προς το προπύργιο των πωλητών στα 16,40 με 16,57 ευρώ.
Τα αποτελέσματα 9μήνου του ομίλου στις 10 Νοεμβρίου ίσως προσφέρουν τον κατάλληλο βατήρα ανόδου στη μετοχή που υστερεί σε σχέση με τη τελευταία κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 875 μονάδες.