25.9 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024

Πέντε χαρακτηριστικά στο desktop σου για να δουλεύεις από το σπίτι!

Με το work from home να έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζωές μας, έχοντας αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τη ρουτίνα του καθημερινού πηγαινέλα στο γραφείο, τα desktops κερδίζουν μέρα με τη μέρα έδαφος. Μπορεί να μην προσφέρουν την ευελιξία και τη φορητότητα των laptops, ωστόσο με όπλο την εξαιρετική τους σχέση τιμής/απόδοσης και τα κορυφαία τεχνικά τους χαρακτηριστικά, μπορούν να καλύψουν στο έπακρο κάθε σου ανάγκη, «εκτοξεύοντας» παράλληλα την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητά σου.

Αυτό που θα πρέπει να φροντίσεις εσύ από πλευράς σου, είναι να δώσεις τη δέουσα προσοχή σε ορισμένα βασικά τους specs προκειμένου αυτά να είναι σε θέση να ικανοποιήσουν όλα σου τα «θέλω». Έλα να δούμε ποια είναι αυτά.

Επεξεργαστής

Ο επεξεργαστής είναι το «μυαλό» του συστήματός σου. Από αυτόν εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι δυνατότητές του αφού ένα μοντέλο με υψηλό χρονισμό και μεγάλο αριθμό πυρήνων θα σου προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις σε απαιτητικές διεργασίες -όπως π.χ. video rendering ή gaming. Ο επεξεργαστής που θα επιλέξεις -και συγκεκριμένα το socket και το chipset του- θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τη motherboard του desktop σου.

Αρχικά θα πρέπει να καταλήξεις στην εταιρεία που θα προτιμήσεις. Οι πιο πρόσφατοι Ryzen προσφέρουν εξαιρετική απόδοση και καλύτερη σχέση τιμής/απόδοσης. Οι δε Intel Core 12ης γενιάς είναι άριστες προτάσεις για όσους «χτίζουν» high-end σύστημα. Για τυπική δουλειά γραφείου θα σου προτείναμε κάτι σε Intel Core i3 ή Core i5, εναλλακτικά έναν Ryzen 3 ή Ryzen 5 της AMD. Αν οι απαιτήσεις σου είναι υψηλότερες, τότε ανέβα σε Core i7 ή Ryzen 7, ενώ για πραγματικά premium καταστάσεις και εφ’ όσον διαθέτεις το σχετικό budget, εξέτασε τους Core i9 της Intel.

RAM


Τα πράγματα όσον αφορά στη RAM είναι εξαιρετικά απλά αφού ο γενικός κανόνας λέει πως «όσο περισσότερη, τόσο το καλύτερο». Πραγματικά, μην τσιγκουνευτείς τη RAM. Μολονότι η αναβάθμισή της είναι εύκολη υπόθεση (απλά προσθέτεις τα έξτρα DIMM στη motherboard και αυτό ήταν όλο), καλό θα ήταν να εφοδιάσεις εξ αρχής το σύστημά σου με την ποσότητα μνήμης που χρειάζεται.

Αρχικά, πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο, έλεγξε προσεκτικά τις προδιαγραφές της motherboard σου προκειμένου να αποσαφηνίσεις τι είδους RAM δέχεται αυτή (DDR4 ή DDR5), ποιοι είναι οι χρονισμοί που υποστηρίζει και με πόσες θέσεις έρχεται. Κατόπιν, επίλεξε εκείνη με την υψηλότερη ταχύτητα και σε κάθε περίπτωση προτίμησε ένα ζευγάρι από δύο όμοια DIMM (αν θες δηλαδή 16 GB μνήμης, πάρε δύο DIMM των 8 GB έκαστο). Αν θες να κάνεις το κάτι παραπάνω, δώσε βάση και στο CAS latency (CL) ή τα timings της RAM, τέσσερις αριθμούς σε στυλ 16-20-20-38: ιδανικά θα πρέπει να ‘ναι όσο πιο μικροί γίνεται.

Ψύξη


Μην υποτιμάς ποτέ την ψύξη σε ένα σύστημα -είτε desktop, είτε laptop. Δεν έχει σημασία αν το κουτί ενός σταθερού υπολογιστή διαθέτει περισσότερο χώρο: εσύ θα πρέπει να φροντίσεις όλα του τα υποσυστήματα να ψύχονται επαρκώς και ο ζεστός αέρας να απομακρύνεται το ταχύτερο δυνατόν χωρίς να συναντά εμπόδια στο διάβα του. Επίλεξε ένα ευρύχωρο σύστημα με αρκετούς ανεμιστήρες στο εμπρός και πίσω μέρος του: όσο πιο μεγάλη είναι η διάμετρός τους, τόσο πιο μεγάλη είναι η ποσότητα αέρα που θα διοχετεύεται σε συγκεκριμένο αριθμό στροφών (αν υποστηρίζονται ανεμιστήρες 140 χιλ. είσαι μια χαρά).

Βεβαιώσου πως το τροφοδοτικό τοποθετείται στη βάση του και προτίμησε μοντέλο με αποσπώμενα καλώδια για να γλιτώσεις από τις αχρησιμοποίητες… πλεξούδες. Αν χρησιμοποιήσεις την παρεχόμενη με τον επεξεργαστή ψύκτρα τοποθέτησε επαρκή ποσότητα θερμοαγώγιμης πάστας και στην περίπτωση που θες πιο αθόρυβα αλλά εξίσου ικανοποιητικά αποτελέσματα, εξέτασε τη λύση της υδρόψυξης.

[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]

Δίσκοι


Στον τομέα των δίσκων, δε νοείται σύστημα τη σήμερον ημέρα που να μη διαθέτει τουλάχιστον έναν SSD. Όσο περιορισμένο κι αν είναι το budget σου, ο βασικός δίσκος του υπολογιστή σου θα πρέπει να είναι τύπου SSD, αφού θα σου προσφέρει ασύγκριτες ταχύτητες απόκρισης σε ό,τι κι αν κάνεις, από την εκκίνηση ως τον τερματισμό. Οι SSD διακρίνονται σε δύο κατηγορίες βάσει συνδεσιμότητας και format: τους SATA και τους M.2 NVMe (δες τις προδιαγραφές της motherboard σου για να ελέγξεις ποια/ες υποστηρίζει).

Για να καταλάβεις για τι διαφορές μιλάμε, ένας HDD προσφέρει ταχύτητες μεταφοράς 150 MB/s, όταν ένας SATA SSD είναι στα 530 MB/s και ένας M.2 NVMe SSD στα 1450 MB/s. Αν πιέζεσαι οικονομικά αλλά έχεις ανάγκη τη μεγάλη χωρητικότητα, τότε εξόπλισε το desktop σου με έναν SSD στον οποίο θα εγκαταστήσεις τα Windows και τα προγράμματα που χρησιμοποιείς συχνότερα και πλαισίωσέ τον με έναν HDD όπου θα έχεις τα αρχεία και τα backups σου.

Συνδεσιμότητα


Για το τέλος αφήσαμε το θέμα της συνδεσιμότητας. Το desktop σου θα είναι ουσιαστικά το βασικό σου hub σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα, την ψυχαγωγία, την ενημέρωση και την επικοινωνία. Να είσαι σίγουρος ότι συν τω χρόνω θα συνδέσεις σε αυτό πληθώρα αξεσουάρ και περιφερειακών, από επιπλέον οθόνες, ηχεία και εξωτερικούς δίσκους, μέχρι το smartphone, το πολυμηχάνημα και το combo ποντικιού/πληκτρολογίου σου.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να εξασφαλίσεις πως διαθέτει όλες τις απαραίτητες θύρες (USB Type-A, USB Type-C, HDMI, θύρα ήχου 3,5 χιλ. κλπ) σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες, τόσο στην πρόσοψη, όσο και στην πίσω όψη (εκτός κι αν θες να χώνεσαι κάτω απ’ το γραφείο κάθε φορά που θες να συνδέσεις ένα USB stick). Πέραν του Ethernet καλό θα ήταν το σύστημά σου να υποστηρίζει Bluetooth αλλά και Wi-Fi ώστε να μη σε απασχολεί η θέση του router και μάλιστα, αν μπορείς να διασφαλίσεις ότι πρόκειται για Wi-Fi 6, ακόμα καλύτερα.

[signoff]

 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο