Ρεκόρ κλοπών κρυπτονομισμάτων το 2022, συνολικά ανήλθαν στα 3,8 δισ. δολ.
Ηλεκτρονικές κλοπές ψηφιακών νομισμάτων αξίας-ρεκόρ 3,8 δισ. δολαρίων σημειώθηκαν συνολικά κατά το περασμένο έτος, κυρίως εξαιτίας των κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, οι οποίες και προκάλεσαν έξαρση κυβερνοεπιθέσεων, που φέρεται να εκπορεύθηκαν από την εν λόγω χώρα.
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, οι συνολικές απώλειες κρυπτογραφημένων νομισμάτων αυξήθηκαν από τα 3,3 δισ. δολάρια αθροιστικά το 2021, κατά την εταιρεία ανάλυσης της τεχνολογίας blockchain, που χρησιμοποιείται στην κρυπτογράφηση, Chainalysis.
Με κυβερνοεπιθέσεις φαίνεται ότι «απάντησε» η Βόρεια Κορέα στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.
Ειδικότερα, ομάδες χάκερ, τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συνδέσει με την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, έκλεψαν περίπου 1,7 δισ. δολάρια το 2022 εν συγκρίσει με τα περίπου 400 εκατ. δολάρια το 2021, σύμφωνα με την εταιρεία.
Οι Βορειοκορεάτες χάκερ έχουν εστιάσει στον τομέα των κρυπτογραφημένων νομισμάτων ως εργαλείο αύξησης εσόδων εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι απατεώνες έχουν αναπτύξει μια σειρά από τακτικές, από το να παρουσιάζονται ως μη Βορειοκορεάτες σε συνεντεύξεις για εύρεση εργασίας έως τη δημιουργία κακόβουλου λογισμικού, προκειμένου να παράγουν έσοδα, όπως διαπίστωσαν οι αρμόδιοι ερευνητές. Η Αν Νιούμπεργκερ, αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ για τον κυβερνοχώρο και την αναδυόμενη τεχνολογία, δήλωσε τον Ιούλιο ότι τα χρήματα που εκλάπησαν μέσω χάκερ αποτελούν περίπου το ένα τρίτο της χρηματοδότησης για τα προγράμματα ανάπτυξης όπλων της Πιονγιάνγκ.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε δύο βορειοκορεατικές εγκληματικές ομάδες στον κυβερνοχώρο για κλοπή 100 εκατ. δολαρίων σε μια ληστεία τον Ιούνιο του περασμένου έτους στην εταιρεία παροχής κρυπτογραφημένων υπηρεσιών Harmony Bridge. Το Lazarus Group, μια εξειδικευμένη μονάδα χάκερ, για την οποία το FBI είχε δηλώσει προηγουμένως ότι σχετίζεται με το Γενικό Γραφείο Αναγνώρισης της Βόρειας Κορέας, έκλεψε επίσης περίπου 600 εκατ. δολάρια πέρυσι τον Μάρτιο από ένα δίκτυο blockchain συνδεδεμένο με το Axie Infinity, ένα δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι. Τα σχετικά δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ερευνητές δήλωσαν αργότερα ότι είχαν ανακτήσει περίπου 30 εκατ. δολάρια που είχαν αφαιρεθεί στην κλοπή του Axie Infinity – και αυτή η κλοπή, όπως ανέφερε στην έρευνά της η Chainalysis, ήταν η πρώτη κατάσχεση κεφαλαίων που έκλεψαν χάκερ με διασυνδέσεις στη Βόρεια Κορέα. «Ενώ οι χάκερ που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα είναι αναμφίβολα εξελιγμένοι και αντιπροσωπεύουν σημαντική απειλή για το οικοσύστημα των κρυπτογραφημένων νομισμάτων, η ικανότητα των αρμοδίων αρχών και των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας να αντεπιτίθενται αυξάνεται», ανέφερε στη σχετική έκθεσή της η Chainalysis. Μετά την ανάκτηση στο βιντεοπαιχνίδι Axie Infinity «αναμένουμε περισσότερες τέτοιες ιστορίες τα επόμενα χρόνια, σε μεγάλο βαθμό λόγω της διαφάνειας του blockchain. Οταν κάθε συναλλαγή καταχωρίζεται σε βιβλίο προσβάσιμο στο κοινό, σημαίνει ότι η επιβολή του νόμου έχει πάντα ένα ίχνος να ακολουθήσει, ακόμη και πολλά έτη μετά το γεγονός, το οποίο είναι ανεκτίμητο, διότι συν τω χρόνω οι τεχνικές έρευνας βελτιώνονται», τόνισε εν κατακλείδι η Chainalysis.