36.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024

Ψηφιακό Πορτοφόλι (Digital Identity Wallet): Τι θα προσφέρει και πως θα συνδέεται με ταυτότητα και δίπλωμα

Ένα βήμα πριν από την εισαγωγή του ψηφιακού πορτοφολιού στην καθημερινότητα τους, βρίσκονται πλέον οι Ευρωπαίοι πολίτες. Ο λόγος για το Digital Identity Wallet. Με σκοπό τη δημιουργία μιας ασφαλούς ψηφιακής ταυτότητας, η Προεδρία του Συμβουλίου και οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για ένα νέο πλαίσιο για μια ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα (eID).

digital identity wallet

Τα κράτη δηλαδή θα προσφέρουν στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, πορτοφόλια που θα μπορούν να συνδέσουν την εθνική ψηφιακή ταυτότητα με άλλων προσωπικών χαρακτηριστικών (άδεια οδήγησης, διπλώματα, τραπεζικός λογαριασμός). Ενώ οι online υπηρεσίες, όπως Booking, Facebook και Amazon, θα πρέπει να το αποδέχονται ως μέθοδο ταυτοποίησης. Ουσιαστικά θα επιτρέπει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, πληρωμών, ψηφιακή διατήρηση εγγράφων, ιατρικές συνταγές και ό,τι μπορείς να φανταστείς.

Στην επίσημη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαβάζουμε:

Όλοι οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ ώστε να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές διαδικτυακές υπηρεσίες με πλήρη ασφάλεια και προστασία των δεδομένων τους προσωπικού χαρακτήρα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εκτός από τις δημόσιες υπηρεσίες, οι πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες που ορίζονται βάσει της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών όπως η Amazon, η Booking.com ή το Facebook) και οι ιδιωτικές υπηρεσίες που υποχρεούνται βάσει νόμου να επαληθεύουν την ταυτότητα των χρηστών τους θα υποχρεούνται να αποδέχονται το πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ ως τρόπο σύνδεσης στις επιγραμμικές υπηρεσίες τους. Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά και οι κοινές προδιαγραφές των πορτοφολιών θα καταστήσουν ελκυστική την αποδοχή τους από όλους τους ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών για τις υπηρεσίες τους, δημιουργώντας έτσι νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Το πορτοφόλι θα διευκολύνει επίσης τη συμμόρφωση των παρόχων υπηρεσιών με διάφορες κανονιστικές απαιτήσεις.

Το πορτοφόλι δεν θα αποθηκεύει απλώς με ασφάλεια την ψηφιακή ταυτότητα των χρηστών, αλλά θα τους επιτρέπει να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς, να πραγματοποιούν πληρωμές και να διατηρούν ψηφιακά έγγραφα, όπως φορητές άδειες οδήγησης, ιατρικές συνταγές, επαγγελματικά πιστοποιητικά ή ταξιδιωτικά εισιτήρια. Το πορτοφόλι θα προσφέρει μια φιλική προς τον χρήστη και πρακτική εναλλακτική λύση διαδικτυακής ταυτοποίησης, η οποία κατοχυρώνεται από το δίκαιο της ΕΕ. Το πορτοφόλι θα σέβεται πλήρως την επιλογή του χρήστη όσον αφορά τον διαμοιρασμό των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, θα προσφέρει τον υψηλότερο βαθμό ασφάλειας που πιστοποιείται ανεξάρτητα από τα ίδια πρότυπα, και τα σχετικά μέρη του κώδικά του θα δημοσιεύονται σε ανοιχτές πηγές ώστε να αποκλείεται κάθε πιθανότητα κατάχρησης, παράνομης παρακολούθησης, εντοπισμού ή υποκλοπής εκ μέρους της κυβέρνησης.

Οι νομοθετικές συζητήσεις ενίσχυσαν το επίπεδο φιλοδοξίας του κανονισμού σε ορισμένους τομείς που είναι σημαντικοί για τους πολίτες. Το πορτοφόλι θα περιέχει πίνακα όλων των συναλλαγών στις οποίες έχει πρόσβαση ο κάτοχός του, θα παρέχει τη δυνατότητα αναφοράς εικαζόμενων παραβιάσεων της προστασίας των δεδομένων και θα επιτρέπει την αλληλεπίδραση μεταξύ πορτοφολιών. Επιπλέον, οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το πορτοφόλι με τα υφιστάμενα εθνικά συστήματα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και να επωφελούνται από δωρεάν ηλεκτρονικές υπογραφές για μη επαγγελματική χρήση.

ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο