Η εποχή της καραντίνας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το «έτος μηδέν» για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή στην Ελλάδα.
Ήταν τότε, που μάθαμε να κάνουμε τα πάντα ηλεκτρονικά μέσα από το κινητό μας, από τραπεζικές συναλλαγές έως αγορές στο διαδίκτυο.
Γιατί λοιπόν να μην κάνουμε ηλεκτρονικό και το πορτοφόλι μας; Αν και ακούγεται πολύπλοκο, η διαδικασία είναι απλή και κυρίως ασφαλής καθώς το κινητό ξεκλειδώνει μόνο με το μοναδικό μας δακτυλικό αποτύπωμα (Touch ID) ή του προσώπου μας (Face ID).
Το μόνο που χρειάζεται για να αποκτήσουμε ψηφιακό πορτοφόλι, είναι να κατεβάσουμε την εφαρμογή και με τη λειτουργία NFC(Near Field Communication) στο Smartphone ή στο Smartwatch μας (σε Android και iOS) και να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο εύκολη.
Μέσα σε λίγα λεπτά, η ταυτότητα, το δίπλωμα οδήγησης ακόμη και οι τραπεζικές κάρτες αποκτούν ψηφιακή μορφή και όλες οι συναλλαγές γίνονται πλέον με το σκανάρισμα ή την επίδειξη του κινητού.
Το πορτοφόλι μένει στο σπίτι αφού όλα τα απαραίτητα έγγραφα είναι πλέον στο κινητό και δεν υπάρχει ο φόβος να το ξεχάσουμε ή να πέσουμε θύμα κλοπής.
Το 62% των ανθρώπων άλλωστε, κάποια στιγμή στη ζωή του έχει χάσει το πορτοφόλι του που σημαίνει μεγάλη ταλαιπωρία για την επανέκδοση όλων των εγγράφων που χάθηκαν, μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει τουλάχιστον τέσσερις μέρες.
Η λειτουργία NFC (Near Field Communication,) επιτρέπει σε δύο συσκευές όπως το Smartphone και ένα τερματικό πληρωμών (POS) να επικοινωνούν μεταξύ τους όταν βρίσκονται κοντά.
Μέχρι το 2022, 3,4 δις νέοι χρήστες άρχισαν να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά πορτοφόλια, παγκοσμίως γιατί κερδίζουν:
Ταχύτητα
Ασφάλεια (έλεγχος ταυτότητας 2 παραγόντων)
Ευκολία
Μείωση βάρους (ηλ. Πορτοφόλι = απουσία κλασικού πορτοφολιού)
Παρακολούθηση των εξόδων
Πόντους ανταμοιβής
Πολλές εταιρείες δίνουν τη δυνατότητα καταχώρησης των εγγράφων τους στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια (πχ αεροπορικές εταιρείες, εισιτήρια ΜΜΜ, συναυλίες κλπ).