30.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Samsung Exynos 980 – Παρουσιάστηκε ο πρώτος επεξεργαστής μ’ ενσωματωμένο 5G baseband και 8nm A77 αρχιτεκτονική

Επιτέλους, μπορούμε ν’ αναφερθούμε στην απουσία του 5G baseband με παρελθοντικό χρόνο.

Η Samsung Electronics, πριν από λίγο κυκλοφόρησε τον SoC chip Exynos 980 με το πρώτο ενσωματωμένο 5G baseband. Ο συγκεκριμένος 980 είναι ένας επεξεργαστής AP και BP (επεξεργαστής βασικών ζωνών) που είναι συσκευασμένο σε ένα ενιαίο τσιπ. Σε σύγκριση με το plug-in baseband που χρησιμοποιείται συνήθως στα σημερινά κινητά τηλέφωνα 5G, έχουμε όχι μόνο μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και θερμότητας, αλλά και μείωση του απαιτούμενου χώρου που χρειάζεται ο επεξεργαστής για να παρέχει τις εν λόγο λειτουργίες.

Από άποψη προδιαγραφών, ο Exynos 980 βασίζεται σε μια διαδικασία 8nm και διαθέτει 8-core CPU σχεδιασμό με δύο Cortrex A77 πυρήνες (2.2GHz) και έξι Cortex A55 πυρήνες (1.8GHz). Η GPU είναι η Mali G76 MP5.

Από άποψη απόδοσης επικοινωνίας, η Samsung αναφέρει ότι το Exynos 980 μπορεί να φτάσει τα 2,55Gbps στο δίκτυο 5G στη ζώνη Sub 6GHz, μέχρι 1Gbps σε 4G και 3,55Gbps σε διπλή λειτουργία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το Exynos 980 ενσωματώνει επίσης έναν ISP που υποστηρίζει 100 εκατομμύρια pixel (ISOCELL Bright HMX) και μια NPU με 2,7 φορές απόδοση για υπολογιστική τεχνητή νοημοσύνη, φιλτράρισμα περιεχομένου, προστασία της ιδιωτικής ζωής και μικτή πραγματικότητα.

Το Exynos 980 υποστηρίζει επίσης κωδικοποιητές Wi-Fi 6, Bluetooth 5, 4K 120FPS, οθόνη ανάλυσης 3360 x 1440, μνήμη flash UFS 2.1, μνήμη LPDDR4X και πολλά άλλα.

Το Exynos 980 έχει αρχίσει να αποστέλεται σε διάφορους κατασκευαστές κινητών, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει μαζική παραγωγή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Προηγουμένως, η MediaTek ανακοίνωσε επίσης την έναρξη της πρώτης της SoC με ενσωματωμένη 5G baseband, 7nm διαδικασία, ο πυρήνας της CPU είναι επίσης ο Cortex A77, αλλά η GPU είναι η πιο ισχυρή Mali G77 και με ταχύτητα downlink 5G να είναι επίσης 4.7 Gbps. Ο επεξεργαστής της Mediatek αναμένεται να ξεκινήσει μαζική παραγωγή μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Η MediaTek και η Samsung έχουν ήδη αναλάβει δράση. Η Huawei με τεχνολογία ARM A77 της 5ης σειράς Qualcomm AQ, θα πρέπει επίσης να κυκλοφορήσουν σύντομα.

[signoff]

 

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο