13.4 C
Athens
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2024

Τεχνητή νοημοσύνη: Η μάχη των τεχνολογικών κολοσσών

Σε μια περίοδο εξαιρετικά δυσμενή για τους τεχνολογικούς κολοσσούς, με τις μετοχές τους να σημειώνουν πτώση επί μήνες μειώνοντας την αξία τους κατά εκατοντάδες δισ. δολάρια, αναγκάζοντάς τες να απολύουν μαζικά χιλιάδες υπαλλήλους τους, υπάρχει κάτι καινούργιο. Κάτι που θα είναι το νέο μέτωπο ανταγωνισμού ανάμεσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς που επιζητούν να κατακτήσουν την κυρίαρχη θέση στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης.

Στελέχη και μηχανολόγοι της Microsoft μαζί με έναν μικρό εταίρο τους, ένα εργαστήριο ερευνών με την επωνυμία OpenAI, παρουσίασαν μέσα στην εβδομάδα τη νέα μηχανή ανίχνευσης στο Ιντερνετ, δηλαδή την καινούργια εκδοχή του Bing, που χρησιμοποιεί τη νέα γενιά τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης. Μια τεχνολογία που πολλοί στον κλάδο πιστεύουν πως είναι το κλειδί στο μέλλον της. Πρόκειται γι’ αυτή την τεχνητή νοημοσύνη που ενθουσίασε εκατομμύρια ανθρώπους πριν από δύο μήνες, όταν το OpenAI παρουσίασε την εφαρμογή ChatGPT. Η εν λόγω εφαρμογή παράγει τεχνητές συζητήσεις και κείμενα, ακαδημαϊκές εργασίες, γράφει στίχους και απαντάει σε ερωτήσεις και μπορεί να χειριστεί σχεδόν οποιοδήποτε θέμα της θέσουν. Είναι τέτοιες οι δυνατότητές της ώστε έχει προκαλέσει συναγερμό στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, με τους καθηγητές να εκπονούν σχέδια για το τι είδους εργασίες θα αναθέτουν στους φοιτητές τους και πώς θα τους ελέγχουν όταν θα τους παρουσιάζουν εργασίες έτοιμες από την ChatGPT.

Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, η ChatGPT προσέφερε στη βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας μια γερή δόση ενθουσιασμού σε μια στιγμή που ο κλάδος γνωρίζει το χειρότερο κύμα μαζικών απολύσεων των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών. Και ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα δήλωσε πως η εταιρεία του θα ενσωματώσει τη νέα τεχνολογία στα προϊόντα της και θα τη θέσει στη διάθεση εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι το τέλος του μήνα. Ο ενθουσιασμός για την τεχνολογία της OpenAI, όπως και για τις αντίστοιχες τεχνολογίες ανταγωνιστών της Microsoft που είτε έχουν παρουσιαστεί είτε πρόκειται να παρουσιαστούν σύντομα, θυμίζει στους βετεράνους της τεχνολογίας άλλα περιστατικά που προκάλεσαν αναστάτωση στη Silicon Valley, από την παρουσίαση του πρώτου iPhone και τη μηχανή πλοήγησης της Google μέχρι το Netscape. Και η Microsoft έχει μια αποτυχία στο παθητικό της, καθώς η δική της μηχανή πλοήγησης στο Ιντερνετ, η Bing, έρχεται δεύτερη και πολύ πίσω σε σύγκριση με την Google. Θα είναι, όμως, εκείνη που θα έχει παρουσιάσει το επόμενο μεγάλο επίτευγμα της τεχνολογίας, αν αυτού του είδους οι εφαρμογές, οι λεγόμενες chatbots, και η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που τις στηρίζει, αποδειχθεί ότι αξίζουν τα λεφτά τους.

Aμέτρητες νεοφυείς εταιρείες δουλεύουν τα δικά τους προγράμματα «δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης».

Μία ημέρα νωρίτερα η Google είχε παρουσιάσει τη δική της αντίστοιχη εφαρμογή, την «Bard» όπως την αποκαλεί, σε μια προσπάθεια να επαναλάβει και να ανταγωνιστεί την τεράστια επιτυχία της ChatGPT. Παρουσιάζοντας το Bard η Google έδωσε ένα παράδειγμα όσων μπορεί να κάνει και του ζήτησε να εξηγήσει τι ανακάλυψε προσφάτως το τηλεσκόπιο της NASA με τρόπο ενδιαφέροντα για ένα παιδάκι 9 ετών. Το Bard απάντησε και μία από τις πρώτες απαντήσεις που έδωσε ήταν πως το 2023 το τηλεσκόπιο της NASA εντόπισε μια σειρά από γαλαξίες και τους ονόμασε «πράσινα μπιζέλια» επειδή είναι μικροί, στρογγυλοί και πράσινοι σαν αρακάς. Το Bard έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει το μπάνιο του μωρού μιας φίλης, να συγκρίνει δύο ταινίες υποψήφιες για Οσκαρ ή ακόμη και να προτείνει ιδέες για ένα πρόχειρο δείπνο βάσει όσων έχει κανείς στο ψυγείο του.

Και στο μεταξύ, στην κούρσα του ανταγωνισμού με αντίστοιχες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης έχουν μπει πολλές άλλες εταιρείες. Η μητρική της Facebook, Meta, έχει επισπεύσει τις δικές της προσπάθειες για να παρουσιάσει αντίστοιχες τεχνολογίες ενσωματωμένες σε διάφορα προϊόντα, και μαζί της αμέτρητες νεοφυείς εταιρείες δουλεύουν τα δικά τους προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, της «δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης» όπως αποκαλείται, καθώς δημιουργεί κείμενα, ακόμη και παραστάσεις. Χθες έγινε, άλλωστε, γνωστό ότι μπαίνουν στην ίδια κούρσα ανταγωνισμού και επιχειρούν να ανταγωνιστούν την ChatGPT με δική τους εφαρμογή οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Κίνας, Alibaba και Baidu.

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο