Την περασμένη εβδομάδα, μια είδηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε πως το παιχνίδι των social media μπορεί να γίνει όσο μακάβριο το φαντάστηκαν οι δημιουργοί του Black Mirror: νεκρός από καρδιακή προσβολή κατέληξε ο Taylor, γνωστός σε εκατομμύρια κόσμου μέσα από το TikTok, το Instagram και το YouTube με το ψευδώνυμο Waffler69 και τη συνήθειά του να καταναλώνει περίεργες και ληγμένες τροφές, όπως κονσέρβες αλλαντικών από το 1960 και πακέτα δημητριακών που είχαν παραχθεί το 1989.
Απεβίωσε σε ηλικία μόλις 33 ετών, χωρίς να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις για την αιτία που οδήγησε στο οξύ καρδιακό επεισόδιο, αλλά γεγονός είναι ότι το σώμα του ήταν ήδη επιβαρυμένο με παραπανίσια κιλά και η μανία της κατανάλωσης ακατάλληλων (υπερ-επεξεργασμένων) τροφών προς ικανοποίηση των φανς δε βοήθησε.
Και δεν είναι η πρώτη φορά, φυσικά, που το κυνήγι του viral αποδεικνύεται επικίνδυνο: όπως έχουμε διδαχθεί και από το μέσο της τηλεόρασης άλλωστε, το δράμα και το σασπένς ανεβάζουν τα νούμερα. Μόνο που στην περίπτωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι πρωταγωνιστές δεν είναι ηθοποιοί, αλλά οι ίδιοι οι χρήστες, άτομα της διπλανής πόρτας, που αποζητούν να λάμψουν σαν αστέρες του ψηφιακού χώρου.
Ακολουθούν μερικά από τα challenges στο κινεζικής προέλευσης κοινωνικό δίκτυο που ξεπέρασαν τα όρια.
Blackout/choking challenge
Είναι ένα εφηβικό «παιχνίδι» που υπήρχε δεκαετίες πριν το TikTok (στην Αμερική μόνο έχει κοστίσει τη ζωή σε 82 παιδιά μεταξύ 1995 και 2007), απλά με την πανδημία διαδόθηκε ακραία περισσότερο: η πρόκληση είναι να προκαλέσεις ο ίδιος πνιγμό στον εαυτό σου με τα χέρια σου ή με αντικείμενα.
Μια μικρή έκρηξη αδρεναλίνης είναι το τυράκι της ιστορίας, ενώ η θλιβερή πραγματικότητα περιλαμβάνει λιποθυμίες, εγκεφαλικές βλάβες και τραγικούς θανάτους.
Benadryl Challenge
To benadryl είναι ένα αντιισταμινικό φάρμακο που κατά βάση χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή για την καταπολέμηση αλλεργιών, όπως και του πυρετού και του κοινού κρυολογήματος, μόνο που σε υπερβολές δόσεις είναι ελαφρώς παραισθησιογόνο.
Η πρόκληση στο challenge που διαδόθηκε το 2020 είναι να φιλμάρεις το εφέ των παραισθήσεων από τα ροζ χάπια. Την ίδια στιγμή o Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι η άσκοπη και υπερβολική κατανάλωση του benadryl μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα, επιληψία, ακόμη και θάνατο.
Skullbreaker Challenge
Το όνομα σε προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει στην οθόνη: σε αυτό το challenge, ένα άτομο πηδάει στον αέρα και λίγο πριν προσγειωθεί στο έδαφος, δύο άτομα που στέκονται δίπλα του, του βάζουν τρικλοποδιά.
Το αποτέλεσμα είναι μια άτσαλη σύγκρουση του πίσω μέρους του κρανίου, που είναι πιθανό να επιφέρει από κάταγμα, αιμορραγία και διάσειση μέχρι σοβαρές εγκεφαλικές επιπλοκές στους νευρώνες. Αρκεί να θυμίσουμε ότι χτυπήματα σε αυτό σημείο απαγορεύονται μέχρι και στους επαγγελματικούς αγώνες MMA.
Fire Challenge
Αυτή η τάση φαίνεται να ξεπήδησε από τον λογαριασμό του Jack Jerry και μια σειρά βίντεο, στα οποία ψέκαζε πρώτα τον καθρέφτη με σπρέι φτιάχνοντας σχήματα και έπειτα έβαζε φωτιά στο εύφλεκτο υλικό μέσα στο σκοτάδι, έτσι που με τις αντανακλάσεις παρήγαγε κάτι πολύ θεαματικό. Αλλά και επίφοβο.
Ειδικά όταν το Fire Challenge έφυγε από καθρέφτες και πήγε σε σώματα καλυμμένα με αντιπυρικό υλικό, αυξήθηκαν οι ανησυχίες: τελικά δεν έλειψαν οι τραγικές περιπτώσεις με παιδιά να αποκτούν εγκαύματα.
Full-face wax challenge
Φαινομενικά ακίνδυνο, σίγουρα επώδυνο και τρομερά viral την περασμένη χρονιά. Πρωτεργάτης για το συγκεκριμένο challenge ήταν ο Renaz Ismael, ένας μπαρμπέρης στη Δανία που δοκίμασε να κάνει αποτρίχωση σε όλο, μα όλο το πρόσωπο.
Έκτοτε, η εικόνα με το καλυμμένο από κερί δέρμα έγινε συνώνυμη του TikTok, αν και οι συστάσεις που κατέθεσαν ειδικοί στο BBC αναφέρουν ότι το κερί αποτρίχωσης δεν μπαίνει σε ρουθούνια και αυτιά, ενώ ο πόνος στο τράβηγμα είναι ικανός να σου κόψει την ανάσα.