Οι συμφωνίες της Huawei με φορείς τηλεπικοινωνιών σε όλο τον κόσμο εξανεμίζονται σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, επειδή πολλές χώρες επιλέγουν αξιόπιστους προμηθευτές για τα 5G δίκτυά τους. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την Τσεχία, την Πολωνία, τη Σουηδία, την Εσθονία, τη Ρουμανία, τη Δανία και τη Λετονία. Πρόσφατα, η Ελλάδα συμφώνησε να χρησιμοποιήσει την Ericsson παρά την Huawei για την ανάπτυξη της υποδομής για το 5G.
Ο Μ. Πομπέο αναφέρεται στην πρόσφατη είδηση πως η Cosmote επέλεξε να συνεργαστεί με την Ericsson, για να προχωρήσει στον συνολικό εκσυγχρονισμό του δικτύου πρόσβασης κινητής, αντικαθιστώντας πλήρως τον εξοπλισμό κινητής τηλεφωνίας 2G/3G/4G/4G+ με καινούργιο, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σταδιακής αναβάθμισης του δικτύου σε 5G.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες (και όχι μόνο), η κινεζική εταιρεία Huawei μπορεί να απειλήσει την εθνική ασφάλεια, αν της επιτραπεί η κατασκευή δικτύων 5G σε χώρες της Δύσης. Η άμεση εμπλοκή των Κινέζων στον έλεγχο ενός δικτύου που θα διαχειρίζεται και θα μεταφέρει όλο των όγκο των πληροφοριών που διακινούνται στο διαδίκτυο, θα μπορούσε θεωρητικά (αλλά και πρακτικά), να αποτελέσει το απόλυτο εργαλείο πάσης φύσεως κατασκοπίας (από στρατιωτικής έως βιομηχανικής), για να μην μιλήσουμε για άνευ προηγουμένου πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα πολιτών.
Αν και γενικότερα οι Ευρωπαίοι τηρούν στάση αναμονής, η Ελλάδα επέλεξε στρατόπεδο, απορρίπτοντας πρακτικά τον κινέζικο τεχνολογικό κολοσσό. Ο “πόλεμος” μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τη τεχνολογία 5G όπως ήταν φυσικό αφορά και την Ελλάδα, όπως και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιλογή της Ελλάδας έχει (και) τεράστια σημειολογική σημασία, διότι τυχόν επιλογή της Huawei, ίσως να έδινε “άλλοθι” σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στο να επιλέξουν τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό.
Η τεχνολογία 5G αναμένεται να φέρει επανάσταση στον κόσμο του διαδικτύου, με τεράστια αύξηση της ταχύτητας και της ευρυζωνικότητας των ασύρματων δικτύων, έως και 100 φορές ταχύτερα από το 4G.
[signoff]
Πηγή: https://www.ptisidiastima.com/