24.6 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2024

Υπογράφηκε η αδειοδότηση και τοποθέτηση νέων 5G κεραιών

Καθώς οι επιχειρήσεις εγχώρια και διεθνώς στρέφονται όλο και περισσότερο στις αναδυόμενες τεχνολογίες και στο 5G, η χώρα μας ετοιμάζεται να απλοποιήσει το πλαίσιο αδειοδότησης των σχετικών κεραιών, ώστε να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο η διείσδυσή και η χρήση της πέμπτης γενιάς δικτύων στην χώρα.

Τις αλλαγές είχε προοικονομήσει ήδη από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Αθανάσιος Στάβερης. Τότε ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι η αλλαγή του πλαισίου αδειοδότησης κρίνεται αναγκαία ώστε να απαλλαγεί από την περιττή γραφειοκρατία και να επιταχυνθεί η έγκριση εγκατάστασης των κεραιών, ώστε επιχειρήσεις, πολίτες και κρατικός μηχανισμός να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα οφέλη της πέμπτης γενιάς δικτύων.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα στις αρχές Ιουνίου, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση Κατασκευής Κεραιών Χαμηλής Ηλεκτρομαγνητικής Περιβαλλοντικής Όχλησης. Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πλαίσιο για τους όρους εγκατάστασης και λειτουργίας των κεραιών χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής ισχύος, υπεγράφη από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί πλέον στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι εν λόγω αλλαγές που φέρνει το νέο πλαίσιο συμβαδίζουν με την εν εξελίξει ψηφιακή μετάβαση της χώρας και προβλέπουν την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης τηλεπικοινωνιακών υποδομών ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες και η χώρα να «πατήσει γκάζι» στο δρόμο της πλήρους ανάπτυξης των νέων δικτύων 5G.

Σύμφωνα με το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης, για τις κεραίες αυτές δεν θα απαιτείται προηγουμένως περιβαλλοντική και πολεοδομική έγκριση, εκτός κι αν αυτές πρόκειται να εγκατασταθούν σε προστατευόμενες περιοχές, όπως για παράδειγμα αεροδρόμια και αεροπορικές εγκαταστάσεις, παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και ακίνητα μνημεία, οπότε και θα απαιτείται η έγκριση του κατά περίπτωση αρμόδιου φορέα.

Ωστόσο θα πρέπει να πρέπει να εγκαθίστανται και να λειτουργούν με τρόπο που να διασφαλίζεται η προστασία της υγείας και της ασφάλειας συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της στατικότητας της φέρουσας κατασκευής και της τήρησης των απαραίτητων αποστάσεων ασφαλείας από σημεία προσβάσιμα στο κοινό.

Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι η διαδικασία θα είναι πλέον fast track, θα περιλαμβάνει την απλή ηλεκτρονική αίτηση εγκατάστασης κεραιών στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ) κατασκευών κεραιών του ν. 4635/2019 και η έγκριση ή η απόρριψή της καθώς και τα όρια ακτινοβολίας, βάρους και ύψους όσον αφορά τους σταθμούς βάσης, θα πρέπει να δίνονται εντός 10 ημερών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που είχαν θεσπίσει από τα αυστηρότερα της Ευρωπαϊκής σύστασης όρια (κατά 30%), ένας παράγοντας που φαίνεται ότι χρειάζεται πλέον να επαναξιολογηθεί καθώς δρα ανασταλτικά στην πλήρη, έγκαιρη και βιώσιμη ανάπτυξη των δικτύων 5G.

Ο ΠΟΥ έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθεια για την εναρμόνιση των ορίων έκθεσης σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη έχει ανοίξει ο διάλογος για την εναρμόνιση των ορίων έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία με βάση τη σύσταση της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία από τις Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP). Μάλιστα, υπάρχουν χώρες, όπως η Ρουμανία και η Πολωνία, όπου έχουν αλλάξει τα αυστηρότερα όρια που είχαν υιοθετήσει στο παρελθόν με τα νέα όρια της ICNIR. Κάτι που ισχύει ούτως ή άλλως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, καθώς και σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία.

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο