Το 5G είναι εδώ. Μην ξεχνάτε ότι σας έχουμε ήδη πει πως μπορείτε να το ενεργοποιήσετε, εάν έχετε σύνδεση Cosmote και συμβατό κινητό με την νέα τεχνολογία που είναι πιστοποιημένο από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας.
Με ζητούμενο την «γρήγορη ανάπτυξη ενός ποιοτικού δικτύου και στόχο την παραγωγική κι όχι απλώς την καταναλωτική αξιοποίησή του», ολοκληρώθηκε χθες, εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος, η δημοπρασία για το φάσμα συχνοτήτων της πέμπτης γενιάς δικτύων από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Το 5G, που αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη για την οικονομία, θα φέρει αρχικά στα δημόσια ταμεία 372 εκατ ευρώ, εκ των οποίων τα 279 θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 93 θα αποτελέσουν το κεφάλαιο για την σύσταση και λειτουργία του ταμείου ΦΑΙΣΤΟΣ.
Τα οφέλη βέβαια θα είναι πολλαπλάσια αφού το 5G θα ενεργοποιήσει μεγάλες επενδύσεις από πλευράς των παρόχων ενώ θα αποτελέσει και το εφαλτήριο για να προλάβει η χώρα το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού αμέτρητων κλάδων της οικονομίας αλλά και της δυνατότητας εκμετάλλευσης των big data analytics που προσφέρει.
Ενδεικτικό για την πρώτη περίπτωση αποτελεί το γεγονός ότι οι πάροχοι, υπό την προϋπόθεση ότι πρέπει να καλύψουν το 60% του πληθυσμού της χώρας μέσα στην επόμενη τριετία και το94% μέσα στην επόμενη εξαετία δρομολογούν επενδύσεις συνολικού ύψους 3,3 δισ. τόσο για την ανάπτυξη των 5G δικτύων όσο και για την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών.
Συγκεκριμένα όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ από το ψηφιακό βήμα του συνεδρίου Capital Link χθες, ο όμιλος με την έλευση του 5G δρομολογεί επενδύσεις ύψους 2 δισ. για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, πέραν του τιμήματος των 123 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει για τις συχνότητες.
Αντίστοιχα όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος κ. Χάρης Μπρουμίδης, ο όμιλος, ο οποίος πλειοδότησε τις επιθυμητές συχνότητες με 130 εκατ. ευρώ και πλέον, θα προχωρήσει σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία.
Αντίστοιχο είναι το ύψος των επενδύσεων που δρομολογεί και ο τρίτος υπερθεματιστής του διαγωνισμού, η Wind, η οποία θα καταβάλει για τις συχνότητες το ποσό των 119 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε ο διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Νάσος Ζαρκαλής.
Ωστόσο η προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία από τις επενδύσεις σε τομείς όπως οι Μεταφορές, η Υγεία και η Εκπαίδευση μπορεί να ξεπεράσει τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη δεκαετία, δημιουργώντας παράλληλα και 69.000 θέσεις εργασίας. Κι όλα αυτά βασιζόμενα σε μετριοπαθείς αρχικές εκτιμήσεις, όπως ανέφερε χθες από το βήμα του συνεδρίου Digital Economy Forum του ΣΕΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, κ. Αθανάσιος Στάβερης.
Αρχές του έτους η εμπορική διάθεση των δικτύων
Όπως όλα δείχνουν και οι τρεις πάροχοι έχουν ολοκληρώσει την απαιτούμενη προεργασία και σχεδιάζουν να πατήσουν το κουμπί της μετάβασης στην πέμπτη γενιά δικτύων στις αρχές του 2021, νωρίτερα δηλαδή από τις αρχικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για το α’ τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, ακόμα δηλαδή και τον Μάρτιο.
Παρότι βέβαια το 2021 χαρακτηρίζεται από το σύνολο της τηλεπικοινωνιακής αγοράς ως η χρονιά ορόσημο του 5G, δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές και άμεσες καινοτόμες εφαρμογές για την αξιοποίησή του.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφέρει στελέχη των τηλεπικοινωνιών το τελευταίο διάστημα, οι πάροχοι θα επικεντρωθούν αρχικά στο να επιτύχουν επαρκή κάλυψη και χωρητικότητα για τα δίκτυά τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πελάτες θα μπορούν να λαμβάνουν άμεσα τις υψηλές ταχύτητες του 5G στις περιοχές που γίνεται διαθέσιμο. Τα τεχνολογικά όμως πλεονεκτήματα της νέας γενιάς δικτύων, τα οποία θα απελευθερωθούν με την ανάπτυξη του δικτύου κορμού, θα έρθουν λίγο αργότερα. Να θυμίσουμε ότι η βασική διαφορά του 5G δικτύου είναι το χαμηλό latency – χρόνος απόκρισης – αφού σε αυτό μπορούν να βασιστούν καινοτόμες εφαρμογές, όπως η αυτόνομη οδήγηση, τα έξυπνα εργοστάσια, η τηλεϊατρική.
Εξίσου σαφές είναι βέβαια ότι οι επενδυτικές κινήσεις γύρω από το 5G, δεν θα πρέπει να περιοριστούν στο «γήπεδο» των παρόχων, αφού βασική προϋπόθεση για την αξιοποίηση της πέμπτης γενιάς δικτύων αποτελεί η δημιουργία ενός ολόκληρου οικοσυστήματος εφαρμογών. Αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια θα αποτελέσει το ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει στελεχωθεί στο α’ τρίμηνο του έτους και θα μοχλεύσει άμεσα επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα για να ξεκινήσει την παραγωγική λειτουργία του.
[signoff]