Νέα έρευνα εξετάζει μια καινοτόμο μέθοδο για τη συσκευασία πολλών περισσότερων bytes στον ίδιο φυσικό χώρο σε έναν οπτικό δίσκο.
Η προσέγγιση βασίζεται στην ίδια προσέγγιση αποθήκευσης οπτικών δεδομένων με βάση το φως (ODS) που χρησιμοποιείται για την εγγραφή DVD, αλλά η ανατροπή είναι ότι λειτουργεί σε τρεις διαστάσεις. Αυτό σημαίνει εκατοντάδες στρώματα αντί για ένα, με αποτέλεσμα ένα τεράστιο άλμα στη χωρητικότητα.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, μιλάμε για petabit σε έναν μόνο δίσκο: αυτό είναι χίλια τρισεκατομμύρια bit, το ισοδύναμο της τοποθέτησης περίπου ενός εκατομμυρίου ταινιών τυπικής ευκρίνειας σε κάτι στο μέγεθος ενός DVD. Τοποθετήστε τα μαζί και μπαίνουμε στη σφαίρα των exabits (ένα εκατομμύριο τρισεκατομμύρια bits).
Η νέα προσέγγιση συνοδεύεται από ένα νέο μέσο αποθήκευσης, που ονομάζεται AIE-DDPR. Είναι ένα λεπτό φιλμ που επιτρέπει την εγγραφή δεδομένων σε εξαιρετικά υψηλές αναλύσεις.
Αυτή η καινοτομία επιτυγχάνεται εν μέρει μέσω των σχεδίων του φωτός που εφαρμόζονται στην επιφάνεια, εν μέρει μέσω της χρωστικής στο φιλμ και εν μέρει μέσω του συνδυασμού μορίων στο φιλμ που αιχμαλωτίζουν και αντιδρούν στο φως.
Η ελπίδα είναι ότι η νέα τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν ορισμένοι από τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον τρόπο που αποθηκεύουμε μεγάλες ποσότητες ψηφιακών πληροφοριών αυτήν τη στιγμή.
«Τα κέντρα δεδομένων που βασίζονται σε μεγάλες τεχνολογίες αποθήκευσης, όπως συσκευές flash ημιαγωγών και μονάδες σκληρού δίσκου, έχουν υψηλά φορτία ενέργειας, υψηλό κόστος λειτουργίας και μικρή διάρκεια ζωής», γράφουν οι ερευνητές.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένες σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η τεχνολογία πρέπει να γίνει γρηγορότερη και περισσότερο ενεργειακά αποδοτική για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί πρακτικά, αν και οι ερευνητές έχουν ήδη κάποιες ιδέες για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό.
Εάν η νέα προσέγγιση για την αποθήκευση δεδομένων μπορεί να αναπτυχθεί με επιτυχία, τότε τα πιθανά οφέλη είναι ξεκάθαρα: τα κέντρα δεδομένων θα καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο, είναι φθηνότερα στη συντήρηση και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια ενώ λειτουργούν.