Ο Microsoft Edge μπορεί να εμφανίστηκε με προβλήματα τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει φτάσει στο σημείο που τώρα να πια έχει αρκετά χρήσιμα και μοναδικά χαρακτηριστικά για να αντικαταστήσει το Chrome από το αγαπημένο πρόγραμμα περιήγησης στον κόσμο; Δείτε λοιπόν μερικά χαρακτηριστικά που μπορεί να σας πείσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ίσως πιστεύετε ότι τα δύο προγράμματα περιήγησης που βασίζονται στην ίδια τεχνολογία, το Chromium, θα ήταν αρκετά ίσα όταν πρόκειται σε εργαλεία και δυνατότητες. Αλλά στο Edge και το Chrome, δεν είναι αυτό που βλέπουμε. Ο Chrome κάνει σαφώς κάτι σωστά, καθώς παραμένει μακράν το πιο χρησιμοποιούμενο πρόγραμμα περιήγησης για επιτραπέζιους υπολογιστές στον κόσμο, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Microsoft αναζητά ν’ αποκτήσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας.
Αυτή είναι μια φιλοδοξία που φαίνεται να υποστηρίζεται από το πόση δουλειά καταβάλλεται στο Edge και πόσες νέες δυνατότητες και εργαλεία προστίθενται τακτικά. Μπορεί να έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να ανταποκριθεί στη δημοτικότητα του προγράμματος περιήγησης Google, αλλά ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη στιγμή για να σκεφτείτε τη μετάβαση στο Edge.
Ακολουθούν μερικά από τα χρήσιμα εργαλεία που έχει ο Edge και δεν έχει ο Chrome.
Κάθετες καρτέλες
Παρόλο που μπορεί να μην σας φαίνεται αμέσως ως χαρακτηριστικό, η επιλογή να μετακινήσετε τις ανοιχτές καρτέλες σας στο πλάι του παραθύρου στο Edge είναι πραγματικά χρήσιμη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν έχετε πολλές ανοιχτές καρτέλες, καθώς δίνει περισσότερο χώρο για την εμφάνιση του τίτλου της σελίδας. Χάνετε ένα κομμάτι της ακίνητης περιουσίας της οθόνης, αλλά αυτό μπορεί να μειωθεί ξεκαρφιτσώνοντας το παράθυρο καρτελών έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
Όσον αφορά τις γενικές επιλογές καρτελών, ο Edge έχει νικήσει το Chrome. Το πρόγραμμα περιήγησης Microsoft σάς επιτρέπει να αναζητάτε καρτέλες από το ίδιο μενού με την επιλογή κάθετων καρτελών. Όταν κάνετε αναζήτηση, ανοίγει ένας νέος πίνακας, που σας επιτρέπει να αναζητήσετε λέξεις που περιέχονται στους τίτλους τόσο των ανοιχτών όσο και των πρόσφατα κλειστών καρτελών σας.
Και μιλώντας για καρτέλες που έκλεισαν πρόσφατα, σε αντίθεση με το Chrome που σας επιτρέπει να ανοίξετε ξανά μόνο την τελευταία κλειστή καρτέλα, το Edge σας παρέχει μια ολόκληρη λίστα. Θα σας επιτρέψει ακόμη και να ανοίξετε καρτέλες από τις άλλες συσκευές σας εάν χρησιμοποιούν το Edge ως πρόγραμμα περιήγησης.
Το Edge Bar
Το Edge Bar είναι ίσως ένα από τα πιο αγνοημένα χαρακτηριστικά του Edge. Αυτό το χρήσιμο εργαλείο σάς παρέχει ένα στιγμιότυπο της ροής ειδήσεων της Microsoft από την Αρχική Σελίδα. Σας επιτρέπει επίσης να κάνετε αναζήτηση στον Ιστό και να καρφιτσώνετε αγαπημένους ιστότοπους, όλα σ’ ένα λεπτό πλαίσιο που βρίσκεται στο πλάι της οθόνης σας.
Η γραμμή Edge μπορεί να εμφανιστεί για πρώτη φορά μετά την εγκατάσταση μιας ενημέρωσης Edge. Εάν όχι, μπορείτε να το ενεργοποιήσετε από το μενού Edge > Περισσότερα εργαλεία. Αφού ανοίξετε τη γραμμή Edge, θα παραμείνει ακόμα και μετά το κλείσιμο του κύριου παραθύρου του προγράμματος περιήγησης Edge. Στο Edge Settings > Edge Bar, μπορείτε να επιλέξετε να ανοίγει αυτόματα η γραμμή κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας.
Καταγραφή Ιστού
Το Web Capture είναι ένα εργαλείο που σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε μια πλήρη ιστοσελίδα ως εικόνα. Θα είναι πιο χρήσιμο για μερικούς ανθρώπους από άλλους, αλλά αν θέλετε να μοιραστείτε ως εικόνα μια ιστοσελίδα χωρίς να χρειάζεται να στείλετε πολλές εικόνες ή να συνδυάσετε πολλά στιγμιότυπα οθόνης σε μία εικόνα, το Web Capture είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο.
Επιλέγετε Web Capture είτε από το μενού Edge είτε κάνοντας δεξί κλικ στη σελίδα και επιλέγοντάς την από το μενού περιβάλλοντος. Το εργαλείο Web Capture έχει δύο επιλογές: Capture area και Capture full page. Η πρώτη σάς επιτρέπει να τραβήξετε μια συγκεκριμένη περιοχή της σελίδας και η δεύτερη καταγράφει ολόκληρη τη σελίδα και ανοίγει την εικόνα σε προεπισκόπηση. Στη συνέχεια, μπορείτε να σχεδιάσετε ή να γράψετε στην εικόνα, πριν την αποθηκεύσετε ή την μοιραστείτε.
Αν και είναι δυνατό να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο οθόνης πλήρους σελίδας στο Chrome, είναι ένα κρυφό εργαλείο προγραμματιστή και δεν έχει δυνατότητες σχολιασμού. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποθηκεύσετε ιστοσελίδες στο Chrome ως συστατικά μέρη τους. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε μια ολόκληρη σελίδα επιλέγοντας εκτύπωση στο μενού και, στη συνέχεια, αποθηκεύοντάς την ως αρχείο PDF. Καμία από αυτές τις επιλογές δεν είναι τόσο εύκολη, προσεγμένη ή προσβάσιμη όσο το Web Capture στο Edge.
Εικόνα σε Εικόνα (PiP)
Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία εικόνας σε εικόνα (PiP) όταν παρακολουθείτε βίντεο στο Edge εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ήταν εύκολο να το χάσετε αν δεν το ξέρατε. Χρειαζόταν να ενεργοποιήσετε το κουμπί ελέγχου PiP στις ρυθμίσεις Edge ή να κάνετε δεξί κλικ σε ένα βίντεο και να επιλέξετε την επιλογή από το μενού περιβάλλοντος.
Έκτοτε, η Microsoft έχει ενεργοποιήσει το στοιχείο ελέγχου Picture-in-Picture από προεπιλογή. Κατά την προβολή ενός βίντεο σε έναν ιστότοπο στο Edge, ένα μικρό κουμπί ελέγχου PiP θα εμφανιστεί στο επάνω μέρος του παραθύρου βίντεο. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί για να συνεχίσετε να παρακολουθείτε το βίντεο σε ένα μικρό παράθυρο. Μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος του προγράμματος προβολής βίντεο και μπορεί να μετακινηθεί στην οθόνη εάν η αρχική του θέση δεν σας ταιριάζει.
Το Chrome επιτρέπει τη λειτουργία εικόνας σε εικόνα σε βίντεο YouTube, αλλά δεν είναι προφανές πώς την ενεργοποιείτε. Εάν δεν γνωρίζετε, πρέπει να κάνετε δεξί κλικ δύο φορές σε ένα βίντεο και να το επιλέξετε από το δεύτερο μενού περιβάλλοντος. Και ενώ το PiP στο Edge δεν λειτουργεί σε κάθε βίντεο που βρίσκετε στο διαδίκτυο, λειτουργεί τουλάχιστον για ορισμένα που φιλοξενούνται σε ιστότοπους διαφορετικούς από το YouTube.
Συλλογές
Οι συλλογές στο Edge μοιάζουν λίγο με ψηφιακούς πίνακες διάθεσης. Είναι πολύ χρήσιμα όταν κάνετε έρευνα για κάτι στο διαδίκτυο, καθώς σας δίνουν ένα μέρος για να ομαδοποιήσετε συνδέσμους, εικόνες και κείμενο μαζί. Μπορείτε να καταλήξετε με μια πολύ πιο διατεταγμένη επιλογή πληροφοριών, και όχι απλώς ένα πλήθος συνδέσμων που προστίθενται στα αγαπημένα σας.
Οι συλλογές πιθανότατα δεν είναι κάτι που θα χρησιμοποιείτε καθημερινά, αλλά εξακολουθούν να είναι ένας ενδιαφέρον νέος τρόπος αποθήκευσης πληροφοριών από το Διαδίκτυο. Υπάρχουν επεκτάσεις για το Chrome, όπως το Note Board, που κάνουν παρόμοια δουλειά. Αλλά χωρίς την προσθήκη λογισμικού στο Chrome, δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στο πρόγραμμα περιήγησης της Google.
Λειτουργία αποτελεσματικότητας
Το Chrome είναι γνωστό ότι είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης που απαιτεί πόρους, ειδικά αν έχετε ανοιχτές πολλές καρτέλες. Το Edge δεν έχει την ίδια φήμη ότι καταβροχθίζει τη μνήμη του συστήματος, αλλά εξακολουθεί να σας παρέχει πολλές επιλογές απόδοσης, συμπεριλαμβανομένης της Λειτουργίας απόδοσης.
Η λειτουργία αποδοτικότητας είναι ενεργοποιημένη στο μενού του Edge. Όταν η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη, θέτει αυτόματα τις αχρησιμοποίητες καρτέλες σε αδράνεια μετά από μια καθορισμένη περίοδο. Περιορίζει επίσης ελαφρώς τη χρήση της CPU Edge, κάτι που βοηθά περαιτέρω τη συνολική απόδοση του υπολογιστή και μπορεί επίσης να συμβάλει στην επέκταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας σε φορητούς υπολογιστές.
Η χρησιμότητα είναι σχετικός όρος. Μπορεί να πιστεύετε ότι όλα αυτά τα εργαλεία Edge ακούγονται χρήσιμα ή ίσως μόνο ένα ζευγάρι ή ακόμα και κανένα από αυτά. Το Edge σίγουρα σας προσφέρει πολλές επιλογές και πολλούς τρόπους για να το προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Τώρα μπορεί να είναι η τέλεια στιγμή για να δοκιμάσετε το πρόγραμμα περιήγησης Microsoft, για να δείτε εάν μπορεί να αντικαταστήσει το Chrome στον υπολογιστή σας.
[signoff]