18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Έκτακτη απόφαση για Cosmote, Vodafone και Wind

Cosmote Vodafone Wind: Ευχάριστα είναι τα νέα για τους συνδρομητές και κινητής τηλεφωνίας καθώς δεν αυξάνονται οι χρεώσεις των παγίων στις συνδέσεις τους.

Οι τρεις μεγάλοι παίκτες Cosmote, Vodafone και Wind πρόσφατα αιτήθηκαν την προσαρμογή των χρεώσεων αυτών, στο όριο του πληθωρισμού, αλλά λόγω των τσουχτερών ήδη λογαριασμών τηλεφωνίας, ο ΕΕΤΤ έκανε το αυτονόητο , δηλαδή τους έριξε «άκυρο»!

Δεν πέρασαν οι αυξήσεις στις τηλεπικοινωνίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένες επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών ζήτησαν από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αυξήσεις των χρεώσεων των παγίων στις συνδέσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Το αίτημα υποβλήθηκε προφορικά, αλλά η ΕΕΤΤ λέγεται ότι δεν απάντησε.

Cosmote Vodafone Wind: Οι πάροχοι ζήτησαν αυξήσεις των χρεώσεών τους

Ωστόσο, με τη γενικότερη εντύπωση ότι οι χρεώσεις των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χώρα μας είναι «αλμυρές», η ΕΕΤΤ έκανε πως δεν… άκουσε. Σημειώνεται ότι οποιεσδήποτε αυξήσεις στις χρεώσεις, βάση του νέου κανονισμού Γενικών Αδειών στις τηλεπικοινωνίες, πρέπει να εγκρίνονται από την ΕΕΤΤ.

Εκτός από τις εξαγορές, στις κατασκευές θα έχουμε και μια απόσχιση!

Στη Mytilineos, λίγα χρόνια μετά την απορρόφηση της ΜΕΤΚΑ από τη μητρική εταιρεία, έχουν αποφασίσει να αποσχίσουν την κατασκευαστική δραστηριότητα και να τη μεταφέρουν σε μια ξεχωριστή θυγατρική. Έτσι, θεωρούν πως θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τους τομείς που κινείται ο όμιλος.

Η Mytilineos αναμένεται να υπογράψει τις επόμενες εβδομάδες το έργο ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης σε κοινοπραξία με την ΑΒΑΞ, ενώ το συνολικό ανεκτέλεστο (μαζί με τις προς υπογραφή συμβάσεις) κινείται σε επίπεδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Cosmote Vodafone Wind: Η ακύρωση ενός μεγάλου διαγωνισμού και τα σενάρια

Ακόμα δεν έχουν σταματήσει οι πανηγυρισμοί συνδικαλιστών της ΕΥΔΑΠ για την ακύρωση του μεγάλου διαγωνισμού που αφορούσε τη συντήρηση και λειτουργία του λεγόμενου Εξωτερικού Υδροδοτικού Δικτύου (ΕΥΔ) της ΕΥΔΑΠ, δηλαδή των φραγμάτων και των καναλιών που φέρνουν το νερό στην Αθήνα.

Ο διαγωνισμός, ύψους κοντά στα 290 εκατ. ευρώ, που προωθούνταν με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ακυρώθηκε πρόσφατα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έπειτα από προσφυγή σωματείων της ΕΥΔΑΠ.

– Η διοίκηση Χάρη Σαχίνη κράτησε από την αρχή χαμηλούς τόνους, αν και δεν κατάφερε (λόγω νομοθετικού πλαισίου) να διεκδικήσει το έργο. Κρατάει χαμηλούς τόνους και τώρα, καθώς μέσα στο επόμενο 15μηνο πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει τι θα κάνει με το κρίσιμο έργο. Η τριετής σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ για συντήρηση/λειτουργία του ΕΥΣ λήγει στο τέλος του 2023.

Θα ανανεωθεί; Θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός από την ΕΥΔΑΠ Παγίων, την κρατική εταιρεία που κατέχει το δίκτυο, για την ανάθεση σε εργολάβο, κατά τα πρότυπα του μοντέλου που ακολουθεί η ΕΥΔΑΠ στην Ψυττάλεια;

Η ΕΥΔΑΠ έχει αναθέσει στην εταιρεία συμβούλων μηχανικών AECOM μια μελέτη για το πώς μπορεί να βελτιώσει το μοντέλο διαχείρισης του ΕΥΣ.

Cosmote Vodafone Wind: Τέλος εποχής για την ΟΤΕglobe

Στην απορρόφηση της θυγατρικής του εταιρείας OTEglobe προχωρεί ο ΟΤΕ. Η OTEglobe είναι το «πρόσωπο» του ομίλου ΟΤΕ στις διεθνείς επικοινωνίες και ο οργανισμός που διαχειρίζεται τις διεθνείς διασυνδέσεις και συμμετοχές καλωδιακών συστημάτων που ενώνουν το εγχώριο δίκτυο του ΟΤΕ με το διεθνές δίκτυο.

Ειδικότερα, η OTEGlobe έχει αναπτύξει δίκτυο κορμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο ενσωματώνει τεχνολογίες μετάδοσης υπερυψηλών ταχυτήτων 400 Gbps, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει και λειτουργεί ευρωπαϊκό δίκτυο τεχνολογίας IP/MPLS με παρουσία στα μεγαλύτερα κέντρα της Ευρώπης.

Επίσης, είναι ο μοναδικός διεθνής πάροχος με έδρα την Ελλάδα που συμμετέχει σε μεγάλες κοινοπραξίες κατασκευής υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών, με πιο πρόσφατο το AAE-1 (Asia Africa Europe-1), προς τα μεγάλα επιχειρηματικά κέντρα της Ασίας. Το 2021 η ΟΤΕglobe είχε έσοδα 349 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη περίπου 5 εκατ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά θα προστεθούν σε εκείνα της μητρικής, ενώ τα ενοποιημένα μεγέθη δεν μεταβάλλονται, καθώς η OTEglobe ελέγχεται 100% από τον ΟΤΕ .

Πρόγευμα με μενού… μπίζνες στην οικία του πρέσβη των ΗΠΑ

Πρόγευμα εργασίας με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Ελλάδα του (Ρεπουμπλικανού) κυβερνήτη της πολιτείας Μιζούρι, Mike Parson, ως επικεφαλής αντιπροσωπίας αξιωματούχων της πολιτείας, παρέθεσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, στην πρεσβευτική κατοικία.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγευμα παρακάθισαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, οι οποίοι συζήτησαν με τους Αμερικανούς αξιωματούχους για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Mike Parson συναντήθηκε με Έλληνες επιχειρηματίες στα γραφεία του ΣΕΒ, καθώς και με στελέχη ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροτεχνολογίας και ενδιαφέρονται να επεκταθούν στην αγορά των ΗΠΑ.

Αποθεματικό 1 δισ. για πρόσθετα μέτρα το 2023

Χωρίς εκπλήξεις ο Προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Η εκτίμηση για τον φετινό πληθωρισμό έχει τεθεί κάτω από το 10% και η πρόβλεψη για το ΑΕΠ συγκρατείται συντηρητικά κάτω από το 6%, ενώ για την επόμενη -ακόμα πιο δύσκολη- χρονιά το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να «τρέξει» με τουλάχιστον 2%, παρά τη βαριά ατμόσφαιρα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όσο για τα «παράθυρα» νέων, έκτακτων μέτρων, μην τα ψάξετε.

πλώς «κρύβονται» στο Αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ, το οποίο έχει μεταφερθεί μάλιστα στις Γενικές Δαπάνες, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία. Αυτό που λένε, πάντως, αρμόδιες πηγές είναι ότι «μακάρι να μη χρειαστεί να αγγίξουμε αυτόν τον κουμπαρά», εννοώντας ότι το ζητούμενο είναι η επιστροφή στην κανονικότητα πριν από το δεύτερο εξάμηνο.

Εγγλέζοι στις διακοπές τους

Εάν υπάρχει ένας λαός που έχει χαρακτηριστεί για τη συνέπεια του, ο κόσμος να χαλάσει, αυτός δεν είναι άλλος από τους Εγγλέζους.

Έτσι και τώρα, που όλοι αναμένουν τον χειρότερο χειμώνα στην Ευρώπη και το τελευταίο πράγμα που τους νοιάζει είναι οι διακοπές του επόμενου καλοκαιριού, οι Βρετανοί είναι ένας από τους ελάχιστους λαούς που δεν αλλάζουν τις συνήθειες τους.

Σύμφωνα με έρευνα του MMGY Travel Intelligence, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν 2,5 διεθνή ταξίδια τους επόμενους 12 μήνες και να ξοδέψουν σε αυτά σχεδόν 5.000 δολάρια.

Με διαγωνισμό και outsourcing θα επιχειρήσουν τα συναρμόδια υπουργεία να λύσουν τον γόρδιο δεσμό της καταγραφής των καταναλώσεων ρεύματος σε όλους τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Φυσικά, πριν μπει ο οποιοσδήποτε στη διαδικασία συγκέντρωσης, καταγραφής, αναζήτησης των περσινών καταναλώσεων και σύγκρισης, θα πρέπει οι φορείς να εφαρμόσουν επιτέλους την ΚΥΑ για τον ορισμό Ενεργειακών και Διοικητικών Υπευθύνων.

Μήπως τώρα που ήρθε η ώρα του Προϋπολογισμού για το 2023 το υπουργείο Οικονομικών να «δέσει» επιχορηγήσεις-επιδοτήσεις με την εφαρμογή της ΚΥΑ και των σχετικών εγκυκλίων;

Απομακρύνεται ο εφιάλτης για τα νοικοκυριά

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης υποχωρεί μέρα με τη μέρα και με τα σημερινά δεδομένα, το κόστος υπολογίζεται σε 0,123 ανά θερμική κιλοβατώρα, με τη διπλή επιδότηση από το κράτος και διυλιστήρια-εταιρείες.

Από την άλλη, το φυσικό αέριο δεν μας κάνει το… χατίρι και δεν πέφτει κάτω από τα 100 ευρώ, με αποτέλεσμα η τιμή στον καταναλωτή να φτάνει γύρω στα 0,13-0,135 ευρώ, μετά την επιδότηση των 0,025 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο εφιάλτης που φοβούνταν τα νοικοκυριά δείχνει να απομακρύνεται.

Η Γερμανία έχει χαμηλότερες τιμές χονδρικής στο ρεύμα. Παρά ταύτα, τα δημοσιεύματα και οι ειδικοί από τη Γερμανία προαναγγέλλουν σοκ διαρκείας για τα νοικοκυριά, με αύξηση του ενεργειακού κόστους έως και 2.000 ευρώ σε ετήσια βάση, εξ ου και η σύσταση του Β. Σόιμπλε για διπλό… πουλόβερ.

Στην Ελλάδα πάλι, που κάποιοι διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν ό,τι κινείται, οι κρατικές επιδοτήσεις απορροφούν έως και το 90% των αυξήσεων. Φανταστείτε τι θα γινόταν -και δικαίως- αν οι καταναλωτές έπαιρναν τέτοιους λογαριασμούς και κοινόχρηστα.

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο