24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Από μια περιγραφή κειμένου η Τεχνητή Νοημοσύνη της Google μπορεί να δημιουργήσει μουσική σε οποιοδήποτε είδος

Ξεχάστε το ChatGPT, η μουσική μπορεί να είναι το επόμενο μεγάλο σύνορο για την παραγωγή περιεχομένου με τεχνητή νοημοσύνη.

Η Google δημοσίευσε πρόσφατα έρευνα σχετικά με το MusicLM, ένα σύστημα που δημιουργεί μουσική σε οποιοδήποτε είδος με μια απλή περιγραφή κειμένου. Το MusicLM δεν είναι η πρώτη AI γεννήτρια μουσικής. Όπως σημειώνει το TechCrunch, έργα όπως το AudioML της Google και το Jukebox του OpenAI έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Ωστόσο, το μοντέλο του MusicLM και η τεράστια βάση δεδομένων εκπαίδευσης (280.000 ώρες μουσικής) το βοηθούν να παράγει μουσική με εκπληκτική ποικιλία και βάθος.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί όχι μόνο να συνδυάζει είδη και όργανα, αλλά και να γράφει κομμάτια χρησιμοποιώντας αφηρημένες έννοιες που συνήθως είναι δύσκολο να κατανοήσουν οι υπολογιστές. Αν θέλετε ένα υβρίδιο χορευτικής μουσικής και reggaeton με μια “διαστημική, απόκοσμη” μελωδία που προκαλεί μια “αίσθηση θαυμασμού και δέους”, το MusicLM μπορεί να το κάνει πραγματικότητα. Η τεχνολογία μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει μελωδίες με βάση το μουρμουρητό, το σφύριγμα ή την περιγραφή ενός πίνακα ζωγραφικής. Το Story Mode μπορεί να ενώσει διάφορες περιγραφές μαζί για να δημιουργήσει ένα DJ σετ ή soundtrack.

Πάντως το MusicLM έχει τα προβλήματά του, όπως συμβαίνει με πολλές γεννήτριες τεχνητής νοημοσύνης. Ορισμένες συνθέσεις ακούγονται παράξενα και τα φωνητικά τείνουν να είναι ακατανόητα. Και ενώ οι ίδιες οι εκτελέσεις είναι καλύτερες από ό,τι θα περίμενε κανείς, μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενες με τρόπους που τα ανθρώπινα έργα δεν θα μπορούσαν να είναι. Μην περιμένετε ένα drop σε στυλ EDM ή το μοτίβο στίχου-χορού-στίχου ενός τυπικού τραγουδιού.

Ακόμα, δεν θα πρέπει να υπολογίζετε ότι θα μπορέσετε να χρησιμοποιείς την τεχνολογία της Google σύντομα. Όπως και με άλλες γεννήτριες τεχνητής νοημοσύνης της Google, οι ερευνητές δεν θα διαθέσουν το MusicLM στο κοινό για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων. Περίπου το 1% της μουσικής που παρήχθη κατά τη στιγμή της δημοσίευσης αντιγράφηκε απευθείας από τα τραγούδια εκπαίδευσης. Ενώ τα ζητήματα σχετικά με την αδειοδότηση της μουσικής AI δεν έχουν διευθετηθεί, ένα whitepaper του 2021 από τον Eric Sunray (που τώρα εργάζεται για την Ένωση Εκδοτών Μουσικής) πρότεινε ότι υπάρχουν αρκετά “συνεκτικά” ίχνη των αρχικών ήχων, ώστε η μουσική AI να μπορεί να παραβιάζει τα δικαιώματα αναπαραγωγής. Αν η τεχνολογία κυκλοφορήσει κάποτε δημόσια, ίσως κάθε δημιουργία να συνοδεύεται από την ανάγκη αδειών για τα τραγούδια που έχουν χρησιμοποιηθεί, όπως οι μουσικοί που βασίζονται σε δείγματα.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη μια θέση στη μουσική. Καλλιτέχνες όπως η Holly Herndon και η Arca έχουν χρησιμοποιήσει αλγορίθμους για να παράγουν άλμπουμ και soundtracks για μουσεία. Ωστόσο, αυτοί είναι είτε συνεργατικοί (όπως η Herndon) είτε σκόπιμα απρόβλεπτα (όπως του Arca). Το MusicLM μπορεί να μην είναι έτοιμο για κυκλοφορία δημόσια, αλλά αφήνει υποσχέσεις για ένα μέλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στο στούντιο.

ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο