Πρόστιμα ύψους 500.000 γουάν (78.000 δολαρίων) έκαστη, το ανώτερο προβλεπόμενο, επιβάλλει η αρμόδια κινεζική επιτροπή κεφαλαιαγοράς σε τεχνολογικούς κολοσσούς, μεταξύ των οποίων η Alibaba, η Baidu, η JD.com και η Geely διότι δεν δήλωσαν στις αρμόδιες αρχές 43 συμφωνίες από το 2012, παραβιάζοντας την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.
Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η Κίνα σφίγγει τον κλοιό στις διαδικτυακές πλατφόρμες, επικαλούμενη τον κίνδυνο κατάχρησης της δύναμης που έχουν στην αγορά για να καταπνίξουν τον ανταγωνισμό, να κακοδιαχειριστούν τα δεδομένα καταναλωτών και να παραβιάσουν τα δικαιώματα των καταναλωτών.
Η παλαιότερη υπόθεση αφορά μια εξαγορά το 2012 στην οποία εμπλέκονται η Baidu και ένας εταίρος, και η πιο πρόσφατη είναι η συμφωνία που έκλεισαν το 2021 η Baidu και η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Zhejiang Geely Holdings για τη δημιουργία εταιρείας οχημάτων με νέες ενέργειες.
[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#5d9e17″ color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]
Άλλες συμφωνίες που αναφέρει η Κρατική Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς περιλαμβάνει την απόκτηση το 2014 από την Alibaba της κινεζικής εταιρείας ψηφιακής χαρτογράφησης και πλοήγησης AutoNavi και την εξαγορά το 2018 ποσοστού 44% στην Ele.me.
Πάντως, όπως τονίζει η υπηρεσία, οι συμφωνίες δεν είχαν την επίπτωση της εξάλειψης ή του περιορισμού του ανταγωνισμού.
Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους η υπηρεσία είχε επιβάλλει πρόστιμο στην Alibaba, στην China Literature και στην Shenzhen Hive Box 500.000 γουάν έκαστη διότι δεν υπέβαλλαν σωστά παλαιότερες συμφωνίες, ώστε να υποβληθούν στην σχετική αντι-ανταγωνιστική εξέταση.
[signoff]