Η Ευρώπη δυστυχώς, αρκείται ουσιαστικά να παρακολουθεί την κυριαρχία των Κινέζων και Αμερικανών στην ψηφιακή τεχνολογία.
Η Ευρώπη υπόκειται όλο και περισσότερο σε κολοσσιαίες επενδύσεις από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας.Σε αυτή τη φάση πρωταγωνιστεί η Intel η οποία έχει «βάλει στο πιάτο» μια σειρά επενδύσεων στην Γηραιά Ηπειρο, άνω των 60 δισ. ευρώ. Πάνω από τα μισά- κάπου 33 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για τη νέα, μεγάλη μονάδα παραγωγής ημιαγωγών .στο Μαγδεμβούργο, στην ανατολική Γερμανία. Για να δελεάσει την αμερικανική εταιρεία, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως για μια σημαντική επιδότηση- περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Ένα ποσό πολύ υψηλότερο ποσό από αυτό που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως, δηλαδή 6,8 δισεκατομμύρια, αλλά το οποίο αξίωσε η Intel για να αντισταθμίσει την αύξηση του κόστους παραγωγής και ενέργειας.
H Intel σχεδιάζει επίσης νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ημιαγωγών στην πολωνική πόλη Βρότσλαβ, για το οποίο ο αμερικανικός κολοσσός θα μπορούσε να αποσπάσει μέρος των κεφαλαίων από το European Chips Act. Η εκτιμώμενη αξία κατασκευής του εργοστασίου αυτού είναι 4,5-5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Microsoft και Amazon
Εκτός από την Intel και η Microsoft σχεδιάζει επενδύσεις ύψους περίπου 38 δισεκατομμυρίων στην ΕΕ, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, για να κατακτήσει την αγορά του cloud σε όλη την Ευρώπη. Η Microsoft κατασκεύασε πρόσφατα το πρώτο της ισπανικό κέντρο δεδομένων κοντά στη Μαδρίτη και ανακοίνωσε επενδύσεις 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιταλία με τρία κέντρα δεδομένων στο Μιλάνο και ενός δισεκατομμυρίου στην Ελλάδα.
Οι επενδύσεις της Microsoft πρέπει να εξεταστούν παράλληλα με τα σχέδια της Amazon Web Services, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2023-24. Οι δύο αμερικανικοί κολοσσοί θέλουν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στο cloud . Κάτι που ξεκίνησε το 2019 με το έργο Gaia-X και το οποίο οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν μπορούν τεχνικά να εφαρμόσουν χωρίς τους γίγαντες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Τρεις λόγοι
Τρεις είναι οι λόγοι που οι Αμερικανικοί παραγωγοί κρίσιμων τεχνολογιών διοχετεύουν τις επενδύσεις τους στην Ευρώπη: Πρώτον, η αναμόρφωση των αλυσίδων εφοδιασμού κρίσιμων τεχνολογιών, προς την κατεύθυνση των συμμαχικών και αξιόπιστων χωρών.
Δεύτερον, η ευρεία διαθεσιμότητα στην Ευρώπη ποιοτικών ειδικών που συνδέονται με την ακαδημαϊκή, την ερευνητική και τη βιομηχανική κοινότητα.
Τρίτον, λόγω της διάθεσης της ΕΕ να χρηματοδοτήσει με επιδοτήσεις, επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. Με δεδομένη μάλιστα τη δομική καθυστέρηση του κοινοτικού σχεδίου επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής στρατηγικής και βιομηχανικής αυτονομίας, τα αμερικανικά σχέδια είναι εξαιρετικό υποκατάστατο.
Η τεχνολογική υστέρηση της Ευρώπης σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι άλλωστε, μυστικό. Το πρόβλημα έχει καταστεί ακόμη πιο πιεστικό, σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες με τα προστατευτικά μέτρα και τις κολοσσιαίες επιδοτήσεις με τον νόμο IRA του προέδρου Μπάιντεν, για πράσινες επενδύσεις στην Αμερική, προσελκύουν όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες.
Μειώθηκε το τεχνολογικό χάσμα
Το παρήγορο για την ΕΕ είναι βέβαια ότι το τεχνολογικό χάσμα μειώθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «Digitalization in Europe 2022-2023», που δημοσιεύθηκε τον Μάιο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
«Η Ευρώπη μείωσε τη διαφορά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών για την ρομποτική, την ανάλυση big-data και την τεχνητή νοημοσύνη, στο 69% έναντι 71%», σημειώνει η ΕΤΕπ. Το 2019, το χάσμα ήταν πολύ μεγαλύτερο- 58% υιοθέτηση τέτοιων μέτρων από ευρωπαϊκές εταιρείες σε σύγκριση με 69% για τις Ηνωμένες Πολιτείες» αναφέρει η έρευνα της ΕΤΕπ, που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 12.000 εταιρείες στην ΕΕ και σε 800 αμερικανικές.
Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα σε αυτή την επιτάχυνση της συγκυρίας που σημειώνεται στην Ευρώπη. «Οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν σημειώσει συνολικά μεγαλύτερη πρόοδο στον τομέα της ψηφιοποίησης ως απάντηση στην πανδημία, κυρίως λόγω των χαμηλότερων ψηφιακών επενδύσεων από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογραμμίζει η έκθεση.
Απάντηση στην Κίνα
Αναλυτικά, «μόνο το 30% των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δώσει προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση, σε σύγκριση με το 62% των μεγάλων εταιρειών».
Η Ευρώπη δυστυχώς, αρκείται ουσιαστικά να παρακολουθεί την κυριαρχία των Κινέζων και Αμερικανών στην ψηφιακή τεχνολογία. «Ο νέος σινο-αμερικανικός ανταγωνισμός υπερισχύει του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Πολύ πίσω, η Ευρώπη βλέπει τη θέση της να επιδεινώνεται», σύμφωνα με το γαλλικό Ινστιτούτο Montaigne.
Οι αμερικανικοί κολοσσοί μπορεί να κατακτήσουν τεχνολογικά τη Γηραιά Ήπειρο, αλλά ταυτόχρονα οι ΗΠΑ πρέπει να σκέφτονται όμως την Ευρώπη ως εταίρο και όχι ως αντίπαλο.