Η Apple στοιχημάτισε σε εσωτερικές μάρκες και σίγουρα πέτυχε το τζακ ποτ το 2020 με τους επεξεργαστές Μ1 που βασίζονται στην αρχιτεκτονική της ARM.
Κάποιοι θα υποστήριζαν ότι το M1 είναι ένα κινητό τσιπ και η Apple πρέπει ακόμα να αποδείξει ότι η αρχιτεκτονική ARM μπορεί να βελτιστοποιηθεί για εφαρμογές σταθμών εργασίας επιτραπέζιων υπολογιστών. Παρ ‘όλα αυτά, η εντυπωσιακή ενεργειακή απόδοση των τσιπ Μ1 συμπληρώνεται επίσης από την ικανότητα λογισμικού της Apple. Προς το παρόν, η Apple δεν φαίνεται να είναι πρόθυμη να αδειοδοτήσει αυτήν την αρχιτεκτονική και να την προσφέρει ως λύση ανοιχτού κώδικα που μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε άλλα λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows ή το Linux. Μια άλλη πιο περίπλοκη λύση θα ήταν να ανασχεδιάσουμε ολόκληρη την πλατφόρμα Μ1, αλλά μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να έχει νομικές επιπτώσεις. Αυτό σαφώς δεν εμπόδισε τον Maynard Handley (έναν από τους αρχικούς προγραμματιστές της Apple QuickTime) να συντάξει ένα έγγραφο PDF που προσφέρει μια αρκετά εκτεταμένη βαθιά κατάδυση στην προσαρμοσμένη αρχιτεκτονική ARM της Apple.
Το έγγραφο αντίστροφης μηχανικής του Handley με τίτλο “M1 Exploration” έφτασε στην έκδοση 0.70 και περιέχει ευρήματα από αρκετούς επαγγελματίες και ενθουσιώδεις συντελεστές που βοήθησαν στην αποδόμηση της αρχιτεκτονικής M1 μέσω λεπτομερών διαγνωστικών, δοκιμών και ανάλυσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Ενσωματώνει επίσης ορισμένες πληροφορίες που παρέχονται από την ομάδα που κατάφερε να τρέξει το Linux σε M1, καθώς και την εμπειρία και τα πειράματα του Handley σχετικά με την έρευνα της Apple σχετικά με την πρόβλεψη κλάδου και μετριασμού υλικού / λογικής για ελαττώματα ασφάλειας που μοιάζουν με Spectre που ανάγκασαν την Intel και την AMD να τροποποιήσουν τον μικροκώδικα στον επεξεργαστή τους.
[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Apple είναι εντάξει με αυτό να διατίθεται δωρεάν στο Διαδίκτυο. Βεβαίως, το έγγραφο δεν είναι πουθενά κοντά σε οριστική έκδοση και υπάρχουν ακόμα άγνωστες εσωτερικές λειτουργίες, αλλά όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να συνεισφέρουν σε αυτό και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει τα αντίστροφα μηχανικά της Apple να είναι συμβατά με μη macOS λογισμικό.
[signoff]