Ο Κ.Ο.Κ. ορίζει το πώς πρέπει να γίνεται η φόρτωση των αποσκευών, και αναφέρει ποια αντικείμενα απαγορεύεται να μεταφέρουμε με το αυτοκίνητό μας.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έξοδος των εκδρομέων ενόψει των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, με τους πολίτες να ταξιδεύουν σε κοντινούς και μακρινούς προορισμούς, δραπετεύοντας από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.
Όσοι, ωστόσο, πραγματοποιήσουν κάποιο ταξίδι οφείλουν να κινηθούν με ασφάλεια, προστατεύοντας τόσο τους εαυτούς τους, όσο και τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου, με την Τροχαία να έχει ανακοινώσει τη τη λήψη αυστηρών μέτρων.
Πέρα, όμως, από τα αυτονόητα (βλ. τήρηση ορίων ταχύτητας), οι ταξιδιώτες πρέπει να φροντίσουν να προβούν και στις κατάλληλες ετοιμασίες πριν το ταξίδι, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η σωστή φόρτωση των αποσκευών, όπως ορίζει ο Κ.Ο.Κ., αλλά και ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. Ας δούμε, λοιπόν, τι απαγορεύεται να μεταφέρουμε με το αυτοκίνητό μας.
Υπερβολικά βαριά αντικείμενα
Το άρθρο 32 του Κ.Ο.Κ. αναφέρει ότι μετά τη φόρτωση του αυτοκινήτου μας το μικτό βάρος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει εκείνο που έχει οριστεί από τον κατασκευαστή και αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.
Επικίνδυνα τακτοποιημένα αντικείμενα
Ένα από τα συχνότερα λάθη των ταξιδιωτών αφορά τη φόρτωση του αυτοκινήτου, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει υλικές ζημιές στο αυτοκίνητό μας, ή ακόμα και σωματικές βλάβες σε εμάς ή τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ΚΟΚ, το φορτίο πρέπει να τακτοποιείται και να στοιβάζεται με τέτοιο τρόπο που να μην εκθέτει σε κίνδυνο τον οδηγό ή/και τους επιβαίνοντες, αλλά και να μην προκαλούνται ζημιές από διαρροή ή πτώση του φορτίου στο δρόμο.
Καλώδια, σχοινιά, αλυσίδες και καλύμματα που χρησιμοποιούνται για την ασφάλιση ή την προστασία του φορτίου, πρέπει να σφίγγονται και να στερεώνονται καλά, όπως ορίζει ο ΚΟΚ.
Αντικείμενα που ενοχλούν και «τυφλώνουν»
Τα αντικείμενα που μεταφέρουμε κατά το ταξίδι μας δεν πρέπει να παρεμποδίζουν τον οδηγό ή να μειώνουν την ορατότητά του. Φυσικά, το φορτίο μας δεν πρέπει να αποτελεί… εμπόδιο και για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, θέτοντάς τους σε κίνδυνο.
Παράλληλα, οι αποσκευές μας δεν θα πρέπει να καλύπτουν τα εμπρός και πίσω φωτιστικά σώματα, τις πινακίδες κυκλοφορίας, το διακριτικό σήμα της χώρας απογραφής του οχήματος και τα όποια αντανακλαστικά στοιχεία φέρει το όχημα από τον κατασκευαστή του. Με τα φώτα καλυμμένα, το όχημά μας δεν είναι ορατό τη νύχτα, κάτι που εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους.
Υπερβολικά μακριά αντικείμενα
Τις πιθανότητες πρόκλησης ενός ατυχήματος αυξάνουν και τα υπερβολικά μακριά αντικείμενα, όπως είναι για παράδειγμα ένας σωλήνας ή τα μεγάλα ξύλα. Όπως ορίζει ο ΚΟΚ, το φορτίο απαγορεύεται να προεξέχει από το πίσω τμήμα του οχήματος περισσότερο από το 30% του συνολικού μήκους του αμαξώματος.
Στην περίπτωση που θέλετε να μεταφέρετε αντικείμενα που δεν συμμορφώνονται με τον ανωτέρω περιορισμό, ο ΚΟΚ αναφέρει ότι «απαιτείται προηγούμενη άδεια της κατά τόπον αρμόδιας Τεχνικής υπηρεσίας.»
[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]
Αντικείμενα που σύρονται στο έδαφος
Απαγορευτική κρίνεται και η μεταφορά αντικειμένων που κατά το ταξίδι σύρονται στο έδαφος και από αυτή την επαφή προκαλούνται φθορές στο οδόστρωμα ή τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου.
Μπορείτε να μεταφέρετε αντικείμενα που ακουμπούν στο έδαφος μόνο στην περίπτωση που αυτά δεν προκαλούν φθορές στο δρόμο ή απειλούν τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και κατόπιν «ειδικής άδειας της αρμόδιας κατά τόπον Τεχνικής Υπηρεσίας.»
Το διοικητικό πρόστιμο για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχεται στα 80 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επικίνδυνης φόρτωσης μπορεί να επιβληθεί ακόμη και ακινητοποίηση του οχήματος, σύμφωνα με τον ΚΟΚ.
Πολλά άτομα στο αυτοκίνητο
Η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου αναφέρει τον μέγιστο αριθμό επιβατών, με τον ΚΟΚ να απαγορεύει την υπέρβαση του εκάστοτε αριθμού. Αυτό έχει να κάνει με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή αλλά και με τον αριθμό των ζωνών ασφαλείας εντός του ΙΧ.
Να σημειωθεί ότι ο οδηγός που μεταφέρει περισσότερους επιβάτες από το προβλεπόμενο ή με λανθασμένο τρόπο, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.
Τέλος, με το προσωπικό μας αυτοκίνητο απαγορεύεται σε γενικές γραμμές να μεταφέρουμε εμπορεύματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αυτό επιτρέπεται εφόσον έχουμε μαζί μας τα απαραίτητα παραστατικά.
[signoff]
Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας και ακόμη περισσότερες στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.
Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.
Unpackman