Τον περιορισμό αυξήσεων ύψους 5 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το δεύτερο εξάμηνο του έτους, επιδιώκει η κυβέρνηση.
Οι εκτιμήσεις αυτές οδηγούν τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών στη χορήγηση επιδοτήσεων τέτοιας αξίας προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές της κιλοβατώρας στα επίπεδα των 0,15 με 0,23 ευρώ.+
[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#5d9e17″ color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]
Ηδη τον Αύγουστο οι ενισχύσεις μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν το 1,136 δισ. ευρώ.
Οι εκτιμήσεις, όμως, δείχνουν ότι θα απαιτηθεί ακόμη υψηλότερο κονδύλι για τους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου.
Η άνοδος της διεθνής τιμής του φυσικού αερίου (TTF) στα επίπεδα των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα επιμένει ενώ και η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κινείται στα ύψη των 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
ΔΕΗ Elpedison Protergia Watt Volt: Με αυτά τα δεδομένα οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς μιλούν για αυξήσεις στη λιανική ρεύματος που θα ξεπεράσουν το 23%.
Μάλιστα δεν αποκλείουν η χαμηλή τιμή της κιλοβατώρας των 0,486 ευρώ να αποτελεί μακρινό παρελθόν από τον Σεπτέμβριο. Για τον επόμενο μήνα τα μοντέλα των προμηθευτικών θέλουν για να καλυφθούν τα υψηλά ενεργειακά κόστη, να απαιτηθούν τιμές καταναλωτή άνω των 0,60 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Η κυβέρνηση για να μπορέσει να συγκρατήσει τις τελικές ανταγωνιστικές χρεώσεις στα επίπεδα των 0,15 με 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα θα χρειαστεί επιδοτήσεις σε ύψος ακόμη και 1,5 δισ. ευρώ.
Συνολικά οι αυξήσεις των 5 δισ. ευρώ του δεύτερου εξαμήνου επιδιώκεται να καλυφθούν από τα έσοδα του προσωρινού μηχανισμού στη χονδρεμπορική αγορά (πλαφόν υπερ-εσόδων ηλεκτροπαραγωγών) και από πόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
[affcoups id=”101840″]
Η κυβέρνηση έκανε την αρχή της νέας παρεμβατικής πολιτικής στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Αύγουστο. Με τον προσωρινό μηχανισμό επιστροφής μέρους των εσόδων της ηλεκτροπαραγωγής να έχει τεθεί σε λειτουργία από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου συγκέντρωσε τον περασμένο μήνα 500 εκατ. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά, μαζί με 300 εκατ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού και άλλα έσοδα από τα δικαιώματα των ρύπων και τις ΑΠΕ διατέθηκαν για επιδοτήσεις τον Αύγουστο. Οπως προαναφέρθηκε ανήλθαν σε 1,136 δισ. ευρώ.
Ο προσωρινός μηχανισμός ανάκτησης μέρους εσόδων στη χονδρεμπορική αγορά για τον Αύγουστο είναι πιθανό να συγκεντρώσει ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ. Ο κρατικός προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα δώσει άλλα 300 εκατ. ευρώ και για αυτόν τον μήνα.
[affcoups id=”101816″]
Εξάλλου, η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να τονώσει και τη ρευστότητα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να προχωρήσει και στη χορήγηση προκαταβολής ποσών της επιδότησης. Κατά τα Νέα, ήδη οι ηλεκτροπαραγωγοί και προμηθευτές ρεύματος έχουν αιτηθεί τη λήψη τέτοιου μέτρου επικαλούμενοι και την πρόβλεψη σχετικής νομοθετικής διάταξης της κυβέρνησης.
ΔΕΗ Elpedison Protergia Watt Volt: «Ζαλάδα» από τις τιμές ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά
Ξεπέρασαν τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα βρίσκεται και πάλι η τιμή του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά.
Συγκεκριμένα, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για το Σάββατο 13/8/2022, διαμορφώθηκε στα 408 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 10,9%, το φυσικό αέριο 48,2% τα υδροηλεκτρικά 7,1% οι εισαγωγές 7,6% και οι ανανεώσιμες 20,1%.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα δεδομένα που παρουσιάζει καθημερινά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τον Αύγουστο η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά και συγκεκριμένα στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (Day-Ahead Market – DAM) διαμορφώνεται στα 374,93 ευρώ/MWh, από τα 335 ευρώ/MWh, που ήταν τον Ιούλιο.
[affcoups id=”101813″]
Βέβαια σε όλη την Ευρώπη, λόγω της ξηρασίας, των μεγάλων αναγκών για εισαγωγές στη Γαλλία, την πτώση της στάθμης στα ποτάμια και τα προσκόμματα στις ποτάμιες μεταφορές που επηρεάζουν την κάλυψη σε άνθρακα θερμοηλεκτρικών εργοστασίων, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αν και για το Σάββατο, καταγράφηκε μια σχετική αποκλιμάκωση αντίθετα με ό,τι συνέβη στην Ελλάδα.
Έτσι η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος φτάνει τα 446,85 ευρώ/MWh στην Ιταλία, με πτώση 7,9%, η Γερμανία και η Δανία έχει τιμή στα 377,74 ευρώ/MWh με πτώση 13,5%, η Ρουμανία στα 406,9ευρώ/MWh, η Βουλγαρία στα 406,31 ευρώ/MWh με άνοδο 2,9%, η Γαλλία στα 396,94 ευρώ/ΜWh, με πτώση 10,8%.
ΔΕΗ Elpedison Protergia Watt Volt: Η Ενδοημερήσια Αγορά
Βέβαια, εσχάτως, μετά και τα πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων, καταγράφεται και μια άνοδος των συναλλαγών στην Ενδοημερήσια Αγορά καθώς ανάλογες “κινήσεις” στην Αγορά Εξισορρόπησης, καθώς μέσα από αυτές τις αγορές, που έχουν στόχο την κάλυψη αναγκών της τελευταίας στιγμής, ν οι προμηθευτές, προσπαθούν, κάπως, να παρακάμψουν τα πλαφόν στην Αγορά Επόμενης Μέρας.
[affcoups id=”101690″]
Είναι ενδεικτικό ότι με βάση το μηνιαίο δελτίου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας τον Ιούλιο οι συναλλαγές στην Ενδοημερήσια Αγορά έφτασαν τις 237,8 Γιγαβατώρες, αυξημένες κατά 134% από τον Ιούνιο, όταν είχαν διαμορφωθεί στις 101,5 Γιγαβατώρες.
Οι προβολές
Πάντως εάν συνεχιστεί όλο τον Αύγουστο η εικόνα αυτή, τότε, θα απαιτηθούν για το Σεπτέμβριο νέες αυξήσεις στις επιδοτήσεις, με δεδομένο ότι τα πλαφόν για τις τιμές αποζημίωσης ανά τεχνολογία που καθορίζονται κάθε μήνα από τη ΡΑΕ θα έχουν και νέα αναθεώρηση προς τα πάνω, συμπαρασύροντας βέβαια και τις τιμές λιανικής.
Πάντως η εικόνα θα ξεκαθαρίσει στις 20 του μηνός οπότε οι πάροχοι ρεύματος θα ανακοινώσουν τις τιμές χρέωσης της κιλοβατώρας τον Αύγουστο.
Να σημειωθεί ότι οι κρατικές επιδοτήσεις για τον Αύγουστο ξεπέρασαν τα 1,1 δισ. ευρώ και βέβαια εκτιμήσεις παραπέμπουν και σε έτι μεγαλύτερα ποσά για τους επόμενους “μηνιαίους” λογαριασμούς.
Για τον Σεπτέμβριο με πάγια την στόχευση για τιμές στον καταναλωτή, μετά τις ενισχύσεις, κοντά στα 16-18 λεπτά την κιλοβατώρα. υπολογίζεται ότι ίσως απαιτηθούν έξτρα 200 με 300 εκατομμύρια, αν συνεχιστεί η ίδια τάση στις τιμές φυσικού αερίου, με καταγραφές στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που βέβαια επηρεάζει τα κόστη στην χονδρεμπορική αγορά.
[affcoups id=”101681″]
Μάλιστα, μέχρι στιγμής, όλο τον Αύγουστο η τιμή στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, στον περίφημο δείκτη TTF, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την αγορά αερίου της Ευρώπης, παραμένει σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ / MWh.
Τα περισσότερα βέβαια από τα ποσά αυτά των επιδοτήσεων καλύπτονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όμως με τέτοιες ανάγκες ενισχύσεων και ο Προϋπολογισμός καλείται να βάζει πλάτη.
Ειδικότερα, σενάρια παραπέμπουν σε χρηματοδοτήσεις από δω και μπρος που φτάνουν μέχρι το Δεκέμβριο, μέσω του Προϋπολογισμού στο 1,5 δισεκ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στο βασικό σενάριο, με τιμές σαφώς πιο χαμηλές για το φυσικό αέριο, έχει υπολογιστεί ένα ποσό της τάξης των 8,5 δισεκ. ευρώ για ενεργειακές επιδοτήσεις.
[signoff]