Διαρκή άνοδο καταγράφει η κίνηση στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με τα στοιχεία του Greek Internet eXchange (GR-IX) και φαίνεται πως η… πείνα για δεδομένα είναι ακόρεστη.
Όπως φαίνεται από το σχετικό διάγραμμα της κίνησης που καταγράφει το GR-IX, το καλοκαίρι που πέρασε η κίνηση ήταν παρόμοια με εκείνη κατά τη δεύτερη καραντίνα, ωστόσο υπολείπεται του Νοεμβρίου του 2020 αλλά και του Απριλίου του 2021 όταν και έφτασε στα ιστορικά υψηλά. Σε σχέση με την πρώτη καραντίνα όμως φαίνεται πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατίθενται στο data.gov.gr η πρώτη καραντίνα μας βρήκε με την κίνηση στο GR-IX να κινείται μεταξύ 100 και 130 GB, ενώ υποχώρησε το καλοκαίρι του 2020 για να σκαρφαλώσει σε νέα ψηλά τον Νοέμβριο, όταν δηλαδή ενεργοποιήθηκε για τα καλά η δεύτερη φάση των περιοριστικών μέτρων με τηλεργασία και τηλεκπαίδευση να γίνονται καθημερινότητα για το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού.
Μια μικρή κάμψη στο πρώτο τρίμηνο του 2021 δεν είχε συνέχεια και τον Απρίλιο και ενώ υπήρχαν ενδείξεις πως το δεύτερο lockdown πλησίαζε στο τέλος του καταγράφηκε ένα νέο ιστορικό υψηλό με την κίνηση στα 220 GB.
Το GR-IX είναι ο κόμβος (ή μάλλον ένα σύστημα κόμβων) μέσω του οποίου διασυνδέονται οι πάροχοι που λειτουργούν στη χώρα μας. Μέσω του GR-IX δρομολογείται η κίνηση του διαδικτύου στο εσωτερικό της Ελλάδας και αποφεύγεται η χρήση διεθνών κυκλωμάτων. Με αυτά τα δεδομένα, το GR-IX μας δίνει μια καλή εικόνα του όγκου των δεδομένων που κυκλοφορούν στο ελληνικό κομμάτι του Internet.
Βεβαίως η διαρκής αύξηση της κίνησης από τις αρχές του 2020 έως και σήμερα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εργασία και την εκπαίδευση στο σπίτι αλλά ένα μέρος θα πρέπει να το αποδώσουμε και στην ανάπτυξη του streaming και, γενικότερα, των υπηρεσιών ψυχαγωγίας. Ακόμα και αν μπούμε σε έναν σχετικά κανονικό χειμώνα για την περίοδο 2021-2022, είναι μάλλον δύσκολο να επιστρέψουμε στα δεδομένα κίνησης των αρχών του 2020, πριν δηλαδή γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας ο κορονοϊός και όσα αυτός έφερε μαζί του.
[signoff]