Τα επόμενα 2-3 χρόνια οι υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης και τα τηλεφωνικά κέντρα θα αντικατασταθούν από υπολογιστές, υποστήριξε στο πρόσφατο φεστιβάλ τεχνολογίας «Παναθήναια» ο γκουρού της ΑΙ Δημήτρης Νικολάου, CEO και συνιδρυτής της Wondercraft.
Πόσοι εργαζόμενοι δουλεύουν σήμερα σε call centers, ρώτησα το ChatGPT. Πάνω από 10 εκατ. μου απάντησε – μόνο στις ΗΠΑ απασχολούνται 4 εκατ. εργαζόμενοι σε περίπου 10.000 τηλεφωνικά κέντρα! Ηδη το 85% των συνομιλιών με πελάτες γίνεται χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα, μέσω αυτοματοποιημένων συστημάτων. Μια βιομηχανία που το 2030 θα έχει τζίρο περίπου 500 δισ. δολαρίων. Σύντομα, μου εξήγησαν ειδικοί σε θέματα τεχνολογίας, θα μπορούμε όλοι να κατεβάσουμε μια εφαρμογή στο κινητό που θα παίζει τον ρόλο της γραμματείας. Με μία εντολή θα κλείνει τραπέζι σε εστιατόριο, θέση σε αεροπλάνο, ακόμη και ραντεβού στον οδοντίατρο. Κι αυτό με μεγάλη ταχύτητα, με συνεννοήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών χωρίς τη μεσολάβηση ανθρώπων.
Και η εξάπλωση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα γίνει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι νομίζουμε. Ο Γένσεν Χουάνγκ, CEO της πολυεθνικής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Nvidia, δήλωσε ότι οι εταιρείες που δεν θα καταφέρουν να εντάξουν με ταχείς ρυθμούς τις υπηρεσίες ΑΙ στο εργατικό δυναμικό τους θα αντικατασταθούν σύντομα από εκείνες που θα έχουν καλύτερα τεχνολογικά ανακλαστικά.
Αυτά συμβαίνουν στην Αμερική. Αλλά και στην Κίνα, όπου ο συγκεκριμένος τομέας σημειώνει πρωτοφανή άνθηση. Κινεζικές εταιρείες αποδύονται σε αγώνα δρόμου για να κερδίσουν το στοίχημα της τεχνητής νοημοσύνης. Βασικός παράγοντας είναι τα πανεπιστήμια της χώρας, που εντάσσουν στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα ολοένα περισσότερα τμήματα τεχνητής νοημοσύνης για να προλάβουν τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για εξειδικευμένους επαγγελματίες ΑΙ.
Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμη για να πετύχει έστω και τα στοιχειώδη. Εξακολουθεί να έχει από τα μικρότερα ποσοστά στην Ε.Ε. εργαζομένων στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής, με τα ελληνικά πανεπιστήμια να βγάζουν κάθε χρόνο 8.000-10.000 λιγότερους «πληροφορικάριους» από όσους χρειάζεται η χώρα. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία δεν είναι αρκετός για να γίνει το άλμα. Απαιτείται επειγόντως μια εθνική στρατηγική για λιγότερους δικηγόρους και γιατρούς και περισσότερους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών.