35.9 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024

Fuel GR – Η ελληνική έκδοση του γεμίζω βενζίνη έξυπνα και οικονομικά!

Πρόσφατα εδώ στο iTechNews.gr δεχθήκαμε ένα email από ένα Έλληνα κατασκευαστή μίας εφαρμογής που για να είμαι ειλικρινής την έχω βάλει στο κινητό μου εδώ και καιρό και την έχω χρησιμοποιήσει κάμποσες φορές. Μου ζήτησε να σας παρουσιάσω την δουλειά του και φυσικά αυτό είναι κάτι που το κάνουμε εδώ με μεγάλη χαρά. Η εφαρμογή λέγεται FuelGR και μπορείτε να την κατεβάσετε από το Playstore δωρεάν. Ας δούμε όμως ποια είναι η εφαρμογή αυτή.

Η εφαρμογή fuelGR για Android (η πιο πρόσφατη έκδοση -v.3.2-κυκλοφόρησε στις 04/Δεκ/2017) βοηθά τον χρήστη να αποφασίσει έξυπνα από που θα προμηθευτεί καύσιμα, δείχνοντάς του τα βενζινάδικα της περιοχής ενδιαφέροντος, τις τιμές στις οποίες πωλούν τα διάφορα καύσιμα, καθώς και τη γνώμη άλλων καταναλωτών για αυτά. Το fuelGR, κατ’ ομολογία των χρηστών του, είναι η πληρέστερη, ακριβέστερη και πιο εύχρηστη εφαρμογή ελέγχου τιμών καυσίμων και πρατηρίων στην Ελλάδα, ενώ συμβάλει και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των πρατηρίων και προς συμφέρον των καταναλωτών.

Η βασική ιδέα της εφαρμογής είναι η προβολή των βενζινάδικων σε χάρτη με βάση την εγγύτητά τους στη θέση του χρήστη. Ο χρήστης απλά ξεκινά την εφαρμογή και εφόσον υπάρχει πληροφορία θέσης και ανοιχτό internet, λαμβάνει δεδομένα για τα περίπου 50 πλησιέστερα πρατήρια. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμη η γεωγραφική θέση του χρήστη (π.χ. λόγω κλειστού GPS) ή αυτός επιθυμεί να ενημερωθεί για άλλη περιοχή, απλά την υποδεικνύει στο χάρτη με παρατεταμένη πίεση ή επιλέγει μια πρωτύτερα αποθηκευμένη θέση (bookmark). Το τελευταίο επιτρέπει την τυπική χρήση της εφαρμογής με κλειστό GPS για εξοικονόμηση μπαταρίας.

Η εφαρμογή είναι μερικώς λειτουργική ακόμη κι αν δεν υπάρχει σύνδεση internet καθώς αποθηκεύει την τελευταία λήψη δεδομένων και δείχνει αυτά εάν δεν βρει ανοιχτή σύνδεση. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό για χρήστες χωρίς δεδομένα στο συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας, καθώς επιτρέπει το φόρτωμα δεδομένων για μια περιοχή από το wi-fi του σπιτιού και την επισκόπηση τους αργότερα, όταν δεν θα υπάρχει σύνδεση (π.χ. σκεφτείτε το σενάριο μιας μακρινής εκδρομής). Επιπρόσθετα, είναι δυνατό να επισημανθούν πρατήρια ως “Αγαπημένα” για γρήγορη επισκόπηση.

Ο χρήστης του fuelGR μπορεί να παραμετροποιήσει εκτενώς την εφαρμογή ορίζοντας τις εταιρίες καυσίμων που τον ενδιαφέρουν, τον τύπο καυσίμου που επιθυμεί (υποστηρίζονται βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, υγραέριο και φυσικό αέριο), τυχόν προτίμηση σε premium καύσιμα, καθώς και την παλαιότητα τιμών. Τα δεδομένα λαμβάνονται από το fuelGR API (το back-end της εφαρμογής) που με τη σειρά του λαμβάνει δεδομένα από το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Οι ενημερώσεις του back-end είναι συνεχείς (ανά ώρα) και αυτό εξασφαλίζει έγκυρες τιμές σε ποσοστό που πλησιάζει το 100% των πρατηρίων.

Το fuelGR δίνει πληροφορίες μόνο για τα πρατήρια που ενημερώνουν το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Δυστυχώς κάποιοι “επαγγελματίες” παραβλέπουν τις εκ του Νόμου υποχρεώσεις τους (ΦΕΚ 975/Β/30-06-2010, ΦΕΚ 2090/Β/ 31-07-2014) και είτε δεν είναι γραμμένοι καθόλου στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων όπως οφείλουν ή δεν ενημερώνουν με τις τιμές τους τακτικά (οφείλουν να το κάνουν σε κάθε αλλαγή τιμών και οπωσδήποτε μια φορά ανά 30 μέρες, ασχέτως του αν δεν μετέβαλαν τις τιμές τους). Όλα αυτά και άλλα εξηγούνται αναλυτικά στην επιλογή “Συχνές Ερωτήσεις” της εφαρμογής.

Ένα σημαντικό στοιχείο στο fuelGR είναι η ακρίβεια θέσης των πρατηρίων. Για πάνω από 91% των πρατηρίων, η γεωγραφική τους θέση έχει προσδιοριστεί χειροκίνητα από την ομάδα ανάπτυξης της εφαρμογής με αποτέλεσμα το fuelGR να είναι μακράν η ακριβέστερη εφαρμογή σε αυτό το θέμα. Άμεσο επακόλουθο των σωστών θέσεων πρατηρίων είναι η δυνατότητα προβολής εικόνας για τα πρατήρια μέσω της υπηρεσίας Google StreetView και παροχής κατευθύνσεων για μετάβαση στο πρατήριο, μέσω της σχετικής εφαρμογής του κινητού (Google Maps, ή άλλη). Είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν και λάθη στις θέσεις των πρατηρίων και γι’ αυτό η εφαρμογή επιτρέπει στον χρήστη να υποδείξει στο χάρτη τη σωστή θέση για ένα πρατήριο και να τη στείλει στους δημιουργούς της εφαρμογής για έλεγχο και ενσωμάτωση – έτσι επωφελούνται όλοι οι χρήστες.

Εκτός από την προβολή σε χάρτη, παρέχεται και προβολή σε λίστα, όπου τα πρατήρια μπορεί να ταξινομηθούν με διάφορα κριτήρια, όπως τιμή, απόσταση από το χρήστη και πληρωτέα τιμή. Στην τελευταία περίπτωση η εφαρμογή αναπροσαρμόζει την τιμή ανά λίτρο λαμβάνοντας υπόψη και την δηλωμένη από το χρήστη μέση κατανάλωση του οχήματος και μια εκτίμηση της απόστασης του χρήστη από το πρατήριο. Σε προβολή λίστας ο χρήστης μπορεί επιπλέον να εμφανίσει μόνο τα δηλωθέντα ως αγαπημένα ή τα πρατήρια που έχουν αξιολόγηση.

Οι χρήστες μπορούν να αξιολογήσουν τα πρατήρια με τρεις δείκτες: ποιότητα/ποσότητα καυσίμου, εξυπηρέτηση και συνολική υποδομή (εγκαταστάσεις) του πρατηρίου. Τα αποτελέσματα προβάλλονται στις πληροφορίες πρατηρίου μαζί με μια ένδειξη (τυπική απόκλιση) του πόσο συμφωνούν οι απόψεις των χρηστών για το πρατήριο μεταξύ τους. Τέλος, έχουν ληφθεί και μέτρα αντιμετώπισης προσπαθειών χειραγώγησης του μηχανισμού αξιολόγησης.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να δουν ιστορικό τιμών για κάθε πρατήριο με τη μορφή γραφήματος.

Το fuelGR είναι μικρή σε μέγεθος εφαρμογή (~10ΜΒ) και επιπλέον μπορεί να μεταφερθεί και να παραμείνει λειτουργική και στην κάρτα μνήμης για όσους έχουν περιορισμένη ελεύθερη μνήμη.

Στις 30-Οκτ-2017 κυκλοφόρησε η έκδοση 3 του fuelGR με ριζικά ανανεωμένη εμφάνιση και πολλές νέες δυνατότητες. Αναλυτικά οι νέες δυνατότητες περιγράφονται στη σελίδα

               https://fuelgr.gr/fuelgr-v3-for-android/

Δημιουργοί της Android έκδοσης που έχει και την πλειοψηφία των χρηστών είναι οι Ντέμος Δημήτρης (σχεδίαση, προγραμματισμός) απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας και Φώτης Κόκκορας (σχεδίαση, database, API) Λέκτορας στο ίδιο Τμήμα. Εκτός από το fuelGR για Android η ομώνυμη οικογένεια εφαρμογών περιλαμβάνει τη web έκδοση (για χρήση με browser – https://fuelgr.gr/web/ – Θάνος Πηγαδάς), την winPhone 8 έκδοση (Τάσος Θεοδοσίου) και την Windows Desktop έκδοση (Δ. Ντέμος). Αυτές οι εκδόσεις ως παλαιότερες, είναι υποδεέστερες σε δυνατότητες σε σχέση με την Android έκδοση. Έκδοση για iOS θα υπάρξει στο δεύτερο μισό του 2018 – οι χρήστες iPhone μπορούν να χρησιμοποιήσουν την web έκδοση με τον browser του κινητού τους.

Οι εφαρμογές fuelGR (όλες δωρεάν) έχουν συνολικά πάνω από 50 χιλιάδες ενεργούς χρήστες (Οκτ-2017), μεταξύ των οποίων και πολλούς επαγγελματίες που το έχουν κάνει καθημερινό εργαλείο της δουλειάς τους. Αποτελούν παράδειγμα της προστιθέμενης αξίας που υπάρχει στα ανοιχτά και δημόσια δεδομένα που η επιστημονική κοινότητα ζητά συνεχώς από τους κρατικούς φορείς να κάνουν διαθέσιμα με σωστό τρόπο, για αξιοποίηση.

Περισσότερα για το fuelGR θα βρείτε στην ιστοσελίδα της εφαρμογής https://fuelgr.gr/ καθώς και στη σελίδα της στο Facebook https://www.facebook.com/fuelgr/

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι ή να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook. Επίσης μην ξεχνάτε και τον διαγωνισμό μας που θα τον βρείτε στη πρώτη σελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο