22.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Huawei – Στο κόκκινο τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Η Huawei ετοιμάζεται για πόλεμο με την Google! Τρίμηνη παράταση έδωσαν οι ΗΠΑ για τώρα στις εταιρείες….

Άμεση ήταν η απάντηση της Huawei στην κίνηση Ν.Τραμπ και στον εμπορικό πόλεμο που ο ίδιος έχει κηρύξει κατά της Κίνας. Ο ιδρυτής του κινεζικού κολοσσού μετά τον αποκλεισμό από την Google τόνισε πως “η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποτίμησε την εταιρεία του η οποία βρίσκεται χρόνια μπροστά από τις αντίστοιχες αμερικανικές”!

Ο Ρεν Τζενγκφέι, ιδρυτής του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei, ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «υποτιμά» την εταιρεία του, το πρόγραμμα της οποίας για την ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) «δεν επηρεάζεται» από τα μέτρα που λαμβάνει η Ουάσινγκτον εναντίον της.

«Το αμερικανικό πολιτικό προσωπικό, με τις πρακτικές του το τρέχον διάστημα, δείχνει ότι υποτιμά τη δύναμή μας», είπε ο Ρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV και άλλα ΜΜΕ.

“Έχω προβλέψει εδώ και χρόνια την σύγκρουση με τις ΗΠΑ και έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα.

Ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος καθώς τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον δέχτηκαν καίριο πλήγμα από εμάς.

Δεν θα μπορεί να παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης για πολύ ακόμα”.

Υπογράμμισε επίσης πως η εταιρεία του έχει λύσεις ως προς τον εφοδιασμό της με ημιαγωγούς και λογισμικό και δεν μπορεί να «απομονωθεί» από τον υπόλοιπο κόσμο σε αυτό το στάδιο.

Ακόμη, υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των δικτύων 5G θα μείνει ανεπηρέαστη από τα αμερικανικά μέτρα(!) και καμία ανταγωνίστρια της Huawei δεν μπορεί να την «προφτάσει» μέσα στα επόμενα «δύο ως τρία χρόνια»!

Κίνα: Η Google μόλις “αυτοκτόνησε”!

Παράλληλα, κινεζικές πηγές της εταιρείας, ανέφεραν ότι ο αποκλεισμός αυτός αναγκάζει τη Huawei να αναπτύξει νέο αυτόνομο λογισμικό διαχείρισης smartphones που συνεπάγεται ότι η Google θα έχει δημιουργήσει έναν ανταγωνιστή στη μεγάλη αγορά στο εσωτερικό της Κίνας, με δυνατότητες παγκόσμιας κάλυψης και διάθεση να δείξει τις δυνατότητές της.

Πρακτικά, η προοπτική δημιουργίας νέου λογισμικού για τα κινητά τηλέφωνα δύναται να υπονομεύσει το ρόλο της Google ως παγκόσμιου ηγέτη και θα πλήξει μεσοπρόθεσμα τα κέρδη και το μερίδιο αγορά που διαθέτει.

Προσφορά: Xiaomi βάση αυτοκινήτου με ασύρματο φόρτιση στα 20W και το Lemfo V12 smartwatch με δυνατότητα μέτρησης της πίεσης, μισοτιμής από το GearVita, αλλά για λίγους με το κουπόνι μας!

Εν μέσω του εμπορικού πολέμου και του αγώνα για την κυριαρχία στο πεδίο της τεχνολογίας ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να απαγορεύσει τις εξαγωγές αμερικανικών τεχνολογικών προϊόντων σε κινεζικές εταιρείες που η κυβέρνησή του διατείνεται ότι εγείρουν «κίνδυνο» για την αμερικανική «εθνική ασφάλεια».

Η Huawei βρίσκεται ξεκάθαρα στο σταυρόνημα του Αμερικανού προέδρου, καθώς πλέον η κινεζική εταιρεία που φιγουράρει στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης του 5G προστέθηκε σε μια μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον.

Ο αμερικανικός κολοσσός Google, με το λειτουργικό του οποίου για κινητά, το Android, είναι εφοδιασμένα τα περισσότερα smartphones στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα κόψει κάθε δεσμό πλέον με τη Huawei μετά την απόφαση του Τραμπ, κάτι που σημαίνει πως ο κινεζικός όμιλος δεν θα διαθέτει εφεξής πρόσβαση σε υπηρεσίες ευρύτατης διάδοσης, όπως η πλατφόρμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω του παγκόσμιου ιστού Gmail ή η εφαρμογή Google Maps, μεταξύ άλλων.

Η απόφαση επηρεάζει μια σειρά αμερικανικών εταιρειών, από κατασκευάστριες ημιαγωγών ως εταιρείες που παράγουν λογισμικό.

Ο κινεζικός κολοσσός δεν κατατάσσεται μόνο στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην αγορά των smartphones: είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων διεθνώς.

Η απάντηση της Huawei για τα κινητά της μετά τον αποκλεισμό από την Google

Η Huawei ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να προσφέρει αναβαθμίσεις ασφάλειας και υπηρεσίες για τα smartphones και τα tablets της αφού αποκλείστηκε από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις της Google στο λειτουργικό της σύστημα Android.

Ωστόσο η εταιρία δεν διευκρίνισε τι θα συμβεί με τα τηλέφωνα που θα πουλήσει στο μέλλον, που είναι απίθανο να έχουν πρόσβαση στις δημοφιλείς υπηρεσίες της Google όπως το gmail, το YouTube και το Chrome εκτός κι αν εξασφαλίσει ειδική άδεια.

«Η Huawei θα συνεχίσει να προσφέρει αναβαθμίσεις ασφαλείας και υπηρεσίες after-sales σε όλα τα υφιστάμενα προϊόντα smartphone και tablet Huawei και Honor, καλύπτοντας αυτά που έχουν πουληθεί και που είναι παγκοσμίως σε στοκ», ανέφερε εκπρόσωπος της Huawei σε email.

«Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο λειτουργικό οικοσύστημα, προκειμένου να παράσχουμε την καλύτερη εμπειρία για όλους τους χρήστες παγκοσμίως», ανέφερε η Huawei, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία κατασκευής smartphones μετά τη Samsung και στοχεύει στην πρώτη θέση.

Οι συσκευές της Huawei στην κινεζική αγορά της δεν έχουν εφαρμογές Google, αλλά η κίνηση αυτή θα πλήξει σημαντικά τη δημοτικότητα της εταιρίας σε καταναλωτές εκτός Κίνας.

Σχεδόν το ήμισυ των 208 εκατ. τηλεφώνων Huawei που διατέθηκαν στην αγορά το 2018 πήγαν εκτός της ηπειρωτικής Κίνας και η Ευρώπη είναι η σημαντικότερη αγορά του εξωτερικού, όπου οι συσκευές της κατέχουν αυτή τη στιγμή μερίδιο αγοράς 29%, σύμφωνα με την εταιρία τεχνολογικών ερευνών IDC.

Η Google ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή περιορισμούς στις αναβαθμίσεις Android για τη Huawei αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσέθεσε την Πέμπτη την κινεζική εταιρία σε ‘μαύρη λίστα’, γεγονός που θα καταστήσει δύσκολες για την εταιρία τις συναλλαγές με εταίρους στις ΗΠΑ.

«Συμμορφωνόμαστε με το διάταγμα και εξετάζουμε τις επιπτώσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Google.

Τρίμηνη παράταση από τις ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε ειδική άδεια που επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να συνεχίσουν να συναλλάσσονται για ακόμη τρεις μήνες με τη Huawei, σε μια κίνηση που έρχεται να αποφορτίσει κάπως την ένταση που έχει δημιουργηθεί στις αμερικανο-κινεζικές σχέσεις, αλλά και να χαλαρώσει την πίεση πάνω στην κινεζική εταιρεία.

Η τρίμηνη παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναφέρει, σύμφωνα με τους FT και το πρακτορείο Reuters, ότι επιτρέπει συμφωνίες «που είναι αναγκαίες για τη διατήρηση και υποστήριξη των υφιστάμενων και τρεχουσών πλήρως λειτουργικών δικτύων και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμίσεων λογισμικού και επιδιόρθωσης κενών ασφάλειας», καθώς επίσης συμβόλαια «αναγκαία για την παροχή υπηρεσιών και υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων αναβαθμίσεων λογισμικού ή επιδιορθώσεων κενών ασφαλείας για τις υπάρχουσες συσκευές της Huawei».

Η τρίμηνη παράταση έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της Google ότι θα σταματήσει να παρέχει στη Huawei πρόσβαση στις αναβαθμίσεις και εφαρμογές του λειτουργικού συστήματος Android, λόγω της αναγκαστικής συμμόρφωσης της με τους εξαγωγικούς περιορισμούς που έθεσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η τρίμηνη χαλάρωση των περιορισμών έως τις 19 Αυγούστου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, θα διευκολύνει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και άλλες, οι οποίες εξαρτώνται από τον εξοπλισμό της Huawei, να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές για το μέλλον. Μετά τη λήξη του τριμήνου, θα επανεξεταστεί τυχόν νέα παράταση.

Η «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει συνολικά 69 εταιρείες, καθιστά σχεδόν αδύνατο για μια κινεζική εταιρεία να αγοράσει εξαρτήματα (π.χ. τσιπάκια) ή να συνάψει συμφωνίες για λογισμικό (π.χ. Android της Google) από τις ΗΠΑ. Η Google δεν έχει ακόμη σχολιάσει την χορήγηση τρίμηνης άδειας για την παράταση των συναλλαγών με τη Huawei, η οποία έχει ως «σχέδιο Β» την ανάπτυξη δικού της λειτουργικού συστήματος, έτσι ώστε -αν τελικά χρειαστεί- να απεξαρτηθεί από το Android.

«Χτύπημα» Huawei στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει σε κάθε αμερικανική τεχνολογική εταιρεία να προμηθεύει την κινεζική Huawei χωρίς ειδική άδεια οδήγησε στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι επενδυτές φοβούνται πως ο Τραμπ θα κλιμακώσει τις εντάσεις με τους ισχυρότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., με την υιοθέτηση μέτρων που μπορεί να έχουν επιπλοκές σε ολόκληρους κλάδους της οικονομίας.

Το κλίμα νευρικότητας οξύνθηκε έπειτα από την ανακοίνωση της Google, της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στον κόσμο, πως θα αναστείλει την πρόσβαση των συσκευών της Huawei στις επόμενες αναβαθμίσεις του λογισμικού Android και θα διακόψει ολοκληρωτικά τη σύνδεση νέων προϊόντων της κινεζικής εταιρείας με το Android.

Καθοδικά κινήθηκε επίσης η Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να υποχωρούν κατά 0,30% και 0,60%, αντίστοιχα, λίγο πριν από το κλείσιμο.

Πτώση άνω του 1% εμφάνισε, επίσης, ο δείκτης Nasdaq εν μέσω της συνεδρίασης, ενώ η τιμή της μετοχής της Apple έχανε έως και 3,3%. Οι χαμηλότερες προβλέψεις του ΟΑΣΑ για την ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία συνέδραμαν στο χθεσινό κλίμα απαισιοδοξίας.

Προσφορά: SENBONO K1 – Αποκτήστε τον τέλειο κλώνο του Amazfit για μόλις 20€ στο Flash Sales του Cafago!

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 1,06%, ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη κατά 1,61%, o γαλλικός δείκτης Cac-40 κατά 1,46% και ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο κατά 0,51%. Στον ταξιδιωτικό κλάδο σημειώθηκαν απώλειες 1,5% ύστερα από τη δημοσιοποίηση απογοητευτικών αποτελεσμάτων από τη Ryanair.

Η μεγαλύτερη εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη προειδοποίησε επίσης πως οι συνθήκες θα συνεχίσουν να είναι δύσκολες μέσα στο επόμενο 12μηνο. Τα κέρδη της Ryanair για το οικονομικό έτος που έληξε τέλη Μαρτίου μειώθηκαν κατά 29%, στο χαμηλό τετραετίας.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό διολίσθησε η μετοχή της Deutsche Bank λόγω δημοσιεύματος των New York Times βάσει του οποίου η γερμανική τράπεζα φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου κινήθηκε στα 62,72 δολάρια το βαρέλι με οριακή πτώση (-0,06%). Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent διαμορφώθηκε στα 71,72 δολάρια, με πτώση 0,68%.

[signoff]

 

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο