Η Apple φέρεται να έχει αρχίσει την ανάπτυξη των δικών της ευρυζωνικών μόντεμ τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στα μελλοντικά μοντέλα έξυπνων κινητών τηλεφώνων iPhone της εταιρείας.
Σύμφωνα με το Bloomberg ο εκ των αντιπροέδρων της Apple και υπεύθυνος για τις τεχνολογίες hardware, Johny Srouji, σε διαδικτυακή συνάντηση με εργαζόμενους ανέφερε τα εξής: “Φέτος, ξεκινήσαμε την διαδικασία ανάπτυξης των δικών μας ευρυζωνικών μόντεμ τα οποία θα μας επιτρέψουν να ενεργοποιήσουμε άλλη μία βασική στρατηγική μετάβαση. Οι μακράς διάρκειας στρατηγικές επενδύσεις όπως αυτή είναι κρίσιμης σημασίας γιατί μας εξασφαλίζουν την σιγουριά ότι διατηρούμε έναν πλούσιο αγωγό καινοτόμων τεχολογιών για το μέλλον”.
Προφανώς η ανάπτυξη ενός τέτοιου εξαρτήματος από την ίδια την Apple θα σημάνει την σαφώς μικρότερη εξάρτηση από τα μόντεμ της Qualcomm, στο προσεχές μέλλον. Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγες μόλις εβδομάδες η Apple προχώρησε σε μία άλλη κίνηση απεξάρτησης από τις καθιερωμένες δομές τροφοδοσίας: αντικατέστησε τους επεξεργαστές της Intel σε μία σειρά σειρά υπολογιστών (MacBook Air, MacBook Pro 13 ιντσών και Mac Mini) με έναν δικής της σχεδίασης επεξεργαστή που βασίζεται στην αρχιτεκτονική ARM, τον M1.
Βέβαια, η εξέλιξη δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Μόλις τον Ιούλιο του 2019 η Apple προχώρησε στην εξαγορά του τμήματος κατασκευής μόντεμ της Intel, κίνηση που καθιστούσε απλώς θέμα χρόνου την στροφή της Apple στην κατασκευή των δικών της μόντεμ.
Η Qualcomm από την πλευρά της πέρα από το τεράστιο κατασκευαστικό έργο που αναλαμβάνει για τους διάφορους κατασκευαστές smartphones, είναι και μία εταιρεία που κατέχει τεράστιο όγκο αδειών ευρεσιτεχνίας και πνευματικών δικαιωμάτων για διάφορες τεχνολογίες. Ευρεσιτεχνίες και πνευματικά δικαιώματα που χρησιμοποιεί και η Apple.
Ενδεικτικό είναι ότι πριν η Apple υπογράψει την συμφωνία εξαγοράς του τομέα μόντεμ της Intel, ήρθε σε συμφωνία διακανονισμού με την Qualcomm, με την οποία μέχρι τότε βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη για την χρήση τεχνολογιών και την αντιγραφή τους. Ο διακανονισμός προέβλεπε ότι η Qualcomm θα πληρωνόταν ένα ποσό της τάξης των 4.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Apple θα λάμβανε από αυτή τα chips που χρειαζόταν για να κατασκευάσει τα πρώτα 5G iPhone που λάνσαρε φέτος.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με το Bloomberg, η Apple είναι υπεύθυνη για το 7% των πωλήσεων της Intel και για το 11% των πωλήσεων της Qualcomm, στοιχείο που δείχνει ότι η στρατηγική επιλογή της Apple για ανεξαρτητοποίηση της εφοδιαστικής της αλυσίδας θα έχει σημαντικό οικονομικό κόστος για τις άλλες δύο αμερικανικές εταιρείες.
[signoff]