Η Apple Inc. βλέπει τον κλοιό να σφίγγει. Ρυθμιστικές αρχές και πολιτικοί περικυκλώνουν τον τεχνολογικό κολοσσό, απειλώντας να λάβουν αυστηρά μέτρα σε βάρος των επιχειρηματικών πρακτικών του και, πιθανώς, να αμφισβητήσουν τη θεμελιώδη αρχή λειτουργίας της πλατφόρμας κινητής τηλεφωνίας του.
Η εταιρεία, φυσικά, έχει υψώσει ισχυρές άμυνες, ισχυριζόμενη ότι οι πολιτικές της προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της και ενισχύουν την ασφάλειά τους. Έχει νόημα να εξετάσουμε προσεκτικά το επιχείρημά της: Εάν έχει δίκιο, οι προτεινόμενες από την κυβέρνηση λύσεις θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ προώθησε μια σειρά αντιμονοπωλιακών νομοσχεδίων – ορισμένα εκ των οποίων, εφόσον εγκριθούν, θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Apple να επιτρέψει την πρόσβαση στο λειτουργικό της, iOS, καταστημάτων εφαρμογών τρίτων εταιρειών και να παράσχουν τη δυνατότητα στους χρήστες της να εγκαθιστούν εφαρμογές από πηγές της επιλογής τους. Αμφότερα τα παραπάνω αποτελούν βασικά αιτήματα της εταιρείας Epic Games, δημιουργού του δημοφιλούς παιχνιδιού Fortnite, στην αγωγή που έχει καταθέσει εναντίον του τεχνολογικού κολοσσού.
Παρότι η τελική ψήφιση των νομοσχεδίων από το Κογκρέσο δεν είναι σίγουρη, η Apple λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την προωθούμενη νομοθεσία. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Tim Cook, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησε προσωπικά με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις για την απόσυρση των επίμαχων νομοσχεδίων. Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη Τετάρτη, η εταιρεία δημοσίευσε μια 16σέλιδη έκθεση για τη σημασία των δικλείδων ασφαλείας του App Store της.
Η Apple υποστηρίζει ότι προσθέτοντας καταστήματα εφαρμογών τρίτων εταιρειών στο iOS θα προκαλούσε προβλήματα όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Όπως εξηγεί, τα smartphones περιέχουν ορισμένα από τα πιο ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία των χρηστών τους – από κωδικούς πρόσβασης, τραπεζικούς λογαριασμούς και εμπιστευτικά στοιχεία υγείας έως στοιχεία επικοινωνίας. Επιτρέποντας λοιπόν στους χρήστες να εγκαθιστούν εφαρμογές που έχουν ελεγχθεί από το App Store, ενδέχεται να αυξηθεί ο κίνδυνος για τη συνολική ασφάλεια των χρηστών.
Άλλωστε, η αυστηρά ελεγχόμενη πρόσβαση έχει τα οφέλη της. Σύμφωνα με την έκθεση Nokia Threat Intelligence Report του 2020, το iOS της Apple υπέστη το μικρότερο ποσοστό μολύνσεων από κακόβουλο λογισμικό, καθώς ήταν μόλις 1,7%, έναντι 27% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για το λειτουργικό σύστημα Android και 39% στους υπολογιστές με Windows. Οι ερευνητές απέδωσαν τη μεγάλη αυτή απόκλιση στο γεγονός ότι το λειτουργικό σύστημα Google Android της Alphabet Inc. επιτρέπει την εγκατάσταση εφαρμογών από εξωτερικές πηγές, ενώ η Apple δεν το κάνει.
Ένα άλλο ενδιαφέρον επιχείρημα υπέρ του status quo της Apple είναι ότι περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο άτομα που είναι ενεργοί χρήστες iPhone αποφάσισαν συνειδητά να αγοράσουν την “κλειστή”, ολοκληρωμένη πλατφόρμα της Apple, υπολογίζοντας τα οφέλη αλλά και τους περιορισμούς της. Η εταιρεία προσθέτει δε ότι ακόμη και αν οι πελάτες της προσπαθήσουν να παραμείνουν πιστοί μόνο στο αυθεντικό App Store, οι σαρωτικές αλλαγές που θα γίνουν στο λειτουργικό σύστημα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο και γι’ αυτούς να πέσουν θύματα κακόβουλου λογισμικού, ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) ή άλλων εκμεταλλεύσεων. Εάν η κυβέρνηση αποσυνθέσει μονομερώς το αυστηρά ελεγχόμενο οικοσύστημα εφαρμογών της Apple, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι άδικο για τους καταναλωτές.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η Apple θα πρέπει να λάβει “ελευθέρας” όσον αφορά το App Store. Η εταιρεία οφείλει να επανεξετάσει λεπτομερώς τις προμήθειες που λαμβάνει από τους προγραμματιστές και να ελέγξει την προτιμησιακή μεταχείριση που παρέχει στις δικές της εφαρμογές, όπως στο Apple Music, έναντι ανταγωνιστικών εναλλακτικών όπως η εφαρμογή μουσικής της Spotify Technology SA.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν, επίσης, από τη μεριά τους να προωθήσουν λιγότερο δραστικές λύσεις, όπως να ζητήσουν από την εταιρεία να επιτρέπει στους προγραμματιστές εφαρμογών να κατευθύνουν τους πελάτες σε φθηνότερες επιλογές αγοράς στους ιστοτόπους τους.
Καθώς οι ΗΠΑ σχεδιάζουν μια ριζική αλλαγή του αντιμονοπωλιακού θεσμικού πλαισίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προχωρήσουν αργά και προσεκτικά. Μερικές φορές οι καλές προθέσεις μπορεί να έχουν δυσμενείς συνέπειες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον εξαιρετικά περίπλοκο και συνεχώς εξελισσόμενο τεχνολογικό κόσμο. Όπως άλλωστε λέει και ο λαός: όποιος βιάζεται σκοντάφτει.
[signoff]
Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας και ακόμη περισσότερες στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.
Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.
Unpackman