Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών δεν πρόκειται να ηρεμήσει. Τα δύο μέρη δεν έχουν θάψει επί πουδενί λόγο το τσεκούρι του πολέμου, ακόμη και όταν η πανδημία του κοροναϊού μαίνεται αυτή την στιγμή στον πλανήτη. Η Αμερική ονειρεύεται να γίνει ηγέτης στην πληροφορική και την τεχνολογία και για την επίτευξη αυτού του στόχου, βεβαιώνει την επιλογή ισχύος και δελεάζει τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας.
Συνειδητοποιώντας τη σημασία των εξαρτημάτων όπως οι επεξεργαστές, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα τους σε κέντρο παραγωγής SoCs. Για να το επιτύχει αυτό, η TSMC θα κατασκευάσει το εργοστάσιό της στην Αριζόνα και σκοπεύει να το έχει έτοιμο έως το 2024. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, ο αριθμός των ταϊβανικών εργοστασίων παραγωγής τσιπ στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αυξηθεί σε έξι. Σύμφωνα με πηγές, η αμερικανική πλευρά επέμεινε στην TSMC να αναλάβει την κατασκευή πρόσθετων επιχειρήσεων στην πολιτεία της Αριζόνα. Και όλα αυτά μπορούν να κυκλοφορήσουν σε τρία χρόνια.
Οι Η.Π.Α. θέλουν να γίνουν υπερδύναμη και στους ημιαγωγούς
Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η ικανότητα σχεδιασμού όλων των εργοστασίων και ποιες λιθογραφικές τεχνολογίες θα χρησιμοποιούν στην παραγωγή τους. Είναι ενδιαφέρον, στο προκαταρκτικό στάδιο της συζήτησης, στην σκοπιμότητα παραγωγής εργοστασίου επεξεργαστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εκπρόσωποι της TSMC δήλωσαν ότι αυτό θα συνεπαγόταν σημαντικό κόστος για την εταιρεία, ξεπερνώντας εκείνο που συνεπάγεται για την Ταιβάν. Μην ξεχνάμε ότι τα εργατικά χέρια στην Ταιβάν κοστίζουν πολύ λιγότερο απ’ ότι στις ΗΠΑ. Βέβαια ένας τρόπος να εξομαλυνθεί αυτό κάπως, θα ήταν με την παροχή κρατικών επιδοτήσεων. Εάν οι φήμες σχετικά με την κατασκευή έξι εργοστασίων είναι αληθείς, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βρει ένα εργαλείο για να ασκήσουν πίεση στον κατασκευαστή ή έχει αποφασιστεί να κατευνάσει μερικές προτιμήσεις και οφέλη.
Είναι επιτακτική ανάγκη για την Αμερική να μετατρέψει τη χώρα της σε παγκόσμιο χώρο παραγωγής ημιαγωγών. Δίνει μεγάλη προσοχή σε αυτό το ζήτημα και το επιβεβαιώνει με το γεγονός ότι πραγματοποιούνται καθημερινά συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων της TSMC και αξιωματούχων του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Η υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, το ανέφερε αυτό σε μια συνέντευξη. Σύμφωνα με την ίδια, έως και το 30% της παραγωγής της Ταιβάν chipmaker πρέπει να μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται ως καταπολέμηση της έλλειψης επεξεργαστών, κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ μιλούνε πρώτα απ’ όλα για προηγμένες λιθογραφικές τεχνολογίες. Και υπό τον όρο ότι τέτοια πρότυπα δεν είναι τόσο διαδεδομένα στην παραγωγή τσιπ στην αυτοκινητοβιομηχανία. Δηλαδή, σε αυτόν τον κλάδο, το πιο έντονο ζήτημα είναι η έλλειψη επεξεργαστών από αμερικανικές εταιρείες. Λόγω της έλλειψης προϊόντων ημιαγωγών, οι περιπτώσεις διακοπής λειτουργίας των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν γίνει πιο συχνές.
Είναι αυτό ένας νέο Ψυχρός πόλεμος ή κάποια άλλη απειλή!?
Όλα αυτά υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να γίνουν ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην παραγωγή προϊόντων ημιαγωγών. Και, πάνω απ’ όλα, μιλάμε για καταναλωτικά ηλεκτρονικά και την επιθυμία να «συνθλίψουμε» τους μεγαλύτερους κατασκευαστές. Πρέπει να αρπάξει ένα μεγάλο κομμάτι της «πίτας» στην παραγωγή προηγμένων επεξεργαστών. Και αυτό είναι θέμα οικονομικής και εθνικής ασφάλειας.
Στην έκθεσή του, το Πεντάγωνο είπε ότι «η Ταιβάν, η Νότια Κορέα και η Κίνα αντιπροσωπεύουν την τριάδα εξάρτησης για ολόκληρη την ψηφιακή οικονομία των ΗΠΑ». Επιπλέον, βλέπουν τη μεγαλύτερη απειλή όχι τόσο στην ηπειρωτική Κίνα όσο στην Ταιβάν, από την οποία εξαρτώνται άμεσα οι πιο σημαντικές εταιρείες τεχνολογίας. Αλλά όλα περιπλέκονται από το γεγονός ότι η Κίνα το θεωρεί ως έδαφός της και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανακτήσει την επιρροή της εκεί.
Υπάρχουν δεκάδες εργοστάσια ημιαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες τώρα, αλλά μόνο η Intel μπορεί να παράγει επεξεργαστές στα 10 nm ή λιγότερο. Παρόμοια τσιπ παράγονται επίσης από την TSMC και τη Samsung, αλλά η κινεζική SMIC δεν είναι ανταγωνιστής σε αυτά, επειδή γνώρισε την τεχνολογία επεξεργασίας των 14 nm πέρυσι. Με τη συμμετοχή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τις μεγαλύτερες εταιρείες, στην οποία παρακολούθησαν και εκπροσωπήθηκε η Samsung. Σε αυτό, Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν ενεργά να πείσουν τον γίγαντα της Νότιας Κορέας για την ανάγκη επέκτασης της παραγωγής τσιπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αλλά τώρα η Κίνα επενδύει σοβαρά στη δημιουργία της δικής της βιομηχανίας ημιαγωγών και επίσης δραστηριοποιείται ενεργά σε ειδικούς. Σε αυτήν την περίπτωση, θα δούμε μαζί σας μια σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παγκόσμιων δυνάμεων, όπου καθένας από αυτούς θέλει να κερδίσει σε μια από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες.
[signoff]