Ο αμερικανικός γίγαντας των τσιπ, Qualcomm, δέχθηκε μήνυση από μια βρετανική ομάδα για τα δικαιώματα του καταναλωτή, για φερόμενη εκμετάλλευση της κυριαρχίας της, στις αγορές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και αδειών.
Στην μήνυση ισχυρίζονται ότι η κυριαρχία της Qualcomm, της επέτρεψε να χρεώνει τους κατασκευαστές smartphone, όπως την Apple και την Samsung, αυξημένα ποσά για τα προϊόντα της, που φυσικά μετά αυτά μετακυλούν στους καταναλωτές.
Ένας εκπρόσωπος της Qualcomm, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τσιπ smartphone στον κόσμο, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει βάση για αυτήν την αγωγή».
Η ένωση καταναλωτών που υπέβαλε την μήνυση, έγινε στις 18 Φεβρουαρίου στο Competition Appeal Tribunal (Εφετείο), το οποίο θα αποφασίσει εάν η υπόθεση μπορεί να προχωρήσει ή όχι.
Η εταιρεία Which?, η οποία στοχεύει να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες επιλογές, είπε ότι 29 εκατομμύρια Βρετανοί θα μπορούσαν να είναι κερδίσουν αποζημίωση ύψους 482,5 εκατομμυρίων £ (683 εκατομμύρια δολάρια) συνολικά εάν η αγωγή είναι επιτυχής.
Εκτιμάτε ότι τα άτομα θα μπορούσαν να λάβουν έως και 30 £ το καθένα, ανάλογα με τον αριθμό των smartphone που αγόρασαν κατά τη διάρκεια της περιόδου αξίωσης και το κόστος τους. Αναμένει ότι η μέση πληρωμή θα είναι περίπου 17 £.
Στη μήνυση ζητείτε αποζημίωση για όλα τα επηρεαζόμενα smartphone της Apple και της Samsung που αγοράστηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2015.
Η αξίωση ισχυρίζεται ότι η Qualcomm χρησιμοποιεί δύο επιβλαβείς και παράνομες πρακτικές. Το πρώτο είναι ότι αρνείται να χορηγήσει άδεια για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της σε άλλους κατασκευαστές chip και το δεύτερο είναι ότι αρνείται να προμηθεύσει μάρκες σε κατασκευαστές smartphone, εκτός εάν αποκτήσουν ξεχωριστή άδεια και καταβάλουν δικαιώματα στην Qualcomm.
«Πιστεύουμε ότι οι πρακτικές της Qualcomm είναι αντιανταγωνιστικές και έχουν μέχρι στιγμής λάβει περίπου 480 εκατομμύρια λίρες από τις τσέπες των καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου – αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Anabel Hoult, CEO της εταιρείας Which? . «Στέλνουμε μια σαφή προειδοποίηση ότι εάν εταιρείες όπως η Qualcomm επιδοθούν σε χειραγωγικές πρακτικές που βλάπτουν τους καταναλωτές, Which? είναι έτοιμος να αναλάβει δράση. ”
Η Hoult πρόσθεσε: «Εάν η Qualcomm έχει κάνει κατάχρηση της ισχύος της στην αγορά, πρέπει να λογοδοτήσει. Χωρίς την Which? να φέρνει αυτόν τον ισχυρισμό, για λογαριασμό εκατομμυρίων καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου, απλώς δεν θα ήταν ρεαλιστικό για τους ανθρώπους να ζητήσουν αποζημίωση από την εταιρεία σε ατομική βάση – γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό οι καταναλωτές να μπορούν να ενώνονται και να διεκδικήσουν την αποζημίωση που δικαιούνται. ”
Η Which? παροτρύνει την Qualcomm να διευθετήσει την αξίωση εκτός δικαστηρίου και να προσφέρει στους καταναλωτές χρηματική αποζημίωση.
«Όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι ενάγοντες, οι ισχυρισμοί τους τέθηκαν σε παύση το περασμένο καλοκαίρι από μια ομόφωνη επιτροπή δικαστών στο Εφετείο του 9ου Κυκλώματος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε εκπρόσωπος της Qualcomm.
Qualcomm στη γραμμή πυροδότησης
Τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμιστικές αρχές και τα δικαστήρια στην Ευρώπη, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν έχουν βρει την Qualcomm υπεύθυνη για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, έχει επιβάλει πρόστιμο στην Qualcomm περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, επειδή χρησιμοποίησε τη δύναμη της στην αγορά για να αποτρέψει τους αντιπάλους της.
Το 2018, επέβαλε πρόστιμο 997 εκατομμυρίων ευρώ στην Qualcomm για παράβαση των νόμων περί ανταγωνισμού μέσω μιας σειράς συμφωνιών με την Apple. Το 2019, εξέδωσε πρόστιμο 242 εκατομμυρίων ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του στην αγορά chipset 3G.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου στις ΗΠΑ μήνυσε την εταιρεία το 2017 για αθέμιτες πρακτικές που σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο αδειοδοτεί την τεχνολογία της, αλλά η υπόθεση απορρίφθηκε πέρυσι.
[signoff]