Ο Τζέφρι Χίντον, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο “νονός της τεχνητής νοημοσύνης”, επιβεβαίωσε ότι εγκατέλειψε το ρόλο του στην Google πριν από μερικές ημέρες, για να μιλήσει για τους “κινδύνους” της τεχνολογίας που βοήθησε να αναπτυχθεί.
Το πρωτοποριακό έργο του Χίντον στα νευρωνικά δίκτυα διαμόρφωσε τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που τροφοδοτούν πολλά από τα σημερινά προϊόντα.
Εργάστηκε με μερική απασχόληση στη Google για μια δεκαετία στις προσπάθειες ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης του τεχνολογικού γίγαντα, αλλά έκτοτε άρχισε να έχει ανησυχίες για την τεχνολογία και τον ρόλο του στην προώθησή της.“Παρηγορώ τον εαυτό μου με τη συνήθη δικαιολογία: Αν δεν το είχα κάνει εγώ, θα το είχε κάνει κάποιος άλλος”, δήλωσε ο Χίντον στους New York Times, οι οποίοι πρώτοι ανέφεραν την απόφασή του.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Χίντον δήλωσε ότι έφυγε από τη Google για να μπορεί να μιλάει ελεύθερα για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και όχι επειδή επιθυμούσε να ασκήσει κριτική ειδικά στη Google.
Ο Τζεφ Ντιν, επικεφαλής επιστήμονας της Google, δήλωσε ότι ο Χίντον “έχει κάνει θεμελιώδεις ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη” και εξέφρασε την εκτίμησή του για τη “δεκαετή συνεισφορά του Χίντον στη Google”.
“Παραμένουμε προσηλωμένοι σε μια υπεύθυνη προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης. Μαθαίνουμε συνεχώς για να κατανοούμε τους αναδυόμενους κινδύνους, ενώ παράλληλα καινοτομούμε με τόλμη”, δήλωσε ο Ντιν σε δήλωση που παραχώρησε στο CNN.
Απανωτά τα “χτυπήματα” κατά της τεχνητής νοημοσύνης
Η απόφαση του Χίντον έρχεται καθώς αυξάνεται ο αριθμός νομοθέτων, ομάδων υπεράσπισης και ειδικών σε θέματα τεχνολογίας που “κρούουν τον κώδωνα” του κινδύνου, σχετικά με το ενδεχόμενο νέα chatbots της τεχνητής νοημοσύνης να διαδώσει παραπληροφόρηση και να εκτοπίσει θέσεις εργασίας.
Τον Μάρτιο, ορισμένες εξέχουσες προσωπικότητες της τεχνολογίας υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούσαν από τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης να σταματήσουν την εκπαίδευση των πιο ισχυρών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για τουλάχιστον έξι μήνες, επικαλούμενοι “βαθύτατους κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα”.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Times, ο Χίντον επανέλαβε τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο η τεχνητή νοημοσύνη να καταργήσει θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου πολλοί “δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν πια τι είναι αλήθεια”. Επεσήμανε επίσης τον εκπληκτικό ρυθμό προόδου, που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που ο ίδιος και άλλοι είχαν προβλέψει.
“Η ιδέα ότι αυτό το πράγμα θα μπορούσε πραγματικά να γίνει πιο έξυπνο από τους ανθρώπους – λίγοι άνθρωποι το πίστευαν αυτό. Αλλά οι περισσότεροι πίστευαν ότι ήταν πολύ μακριά. Και εγώ πίστευα ότι ήταν πολύ μακριά. Πίστευα ότι ήταν 30 έως 50 χρόνια ή ακόμα περισσότερο μακριά. Προφανώς, δεν το πιστεύω πλέον αυτό”, δήλωσε ο Χίντον στη συνέντευξη.