23.4 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2024

Οι ΗΠΑ συμφωνούν να αφαιρέσουν την Xiaomi από τη μαύρη λίστα, οριστικά!

Η Xiaomi Corp. και η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για την κατάργηση της μαύρης λίστας, στην οποία είχε τεθεί η Xiaomi επί διοίκησης Trump, που θα μπορούσε να περιορίσει τις αμερικανικές επενδύσεις στον κινεζικό κατασκευαστή smartphone.

Ο Κινέζος γίγαντας smartphone είχε μήνυσε την κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το έτος, αφού το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υπό τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε εντολή για τον ορισμό της εταιρείας ως Κομμουνιστικής Κινεζικής Στρατιωτικής Εταιρείας, η οποία θα είχε οδηγήσει σε κατάργηση από τις αμερικανικές ανταλλαγές και διαγραφή από τους  παγκόσμιους δείκτες αναφοράς. Το Υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α. συμφώνησε τώρα ότι μια τελική διαταγή που αφαιρεί τον ορισμό «θα ήταν κατάλληλη», σύμφωνα με κατάθεση στα δικαστήρια των ΗΠΑ την Τρίτη.

Η Xiaomi αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι εκπρόσωποι του Πενταγώνου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χούα Τσούνιινγκ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση Τύπου στο Πεκίνο ότι δεν γνώριζε καμία συμφωνία που μπορεί να έχει επιτύχει η εταιρεία με τις ΗΠΑ.

«Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν σε μια πορεία προς τα εμπρός που θα επιλύσει αυτήν τη διαφορά χωρίς την ανάγκη αμφισβητούμενης ενημέρωσης», σύμφωνα με την κατάθεση, η οποία δεν ανέφερε εάν η συμφωνία περιελάμβανε όρους για την κατάργηση. Τα εμπλεκόμενα μέρη διαπραγματεύονται για συγκεκριμένους όρους και θα υποβάλουν ξεχωριστή κοινή πρόταση πριν από τις 20 Μαΐου.

Οι μετοχές της Xiaomi σημείωσαν άνοδο έως και 6,7% στις συναλλαγές του Χονγκ Κονγκ την Τετάρτη, ενώ η διαφορά στο χαρτονόμισμα του 2030 δολαρίου μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης σε 177, το μικρότερο από τον Ιανουάριο.

Τι λέει το Bloomberg Intelligence:

Το συναίσθημα της αγοράς γύρω από τη Xiaomi, θα μπορούσε να βελτιωθεί με την συμφωνία με τις ΗΠΑ για την κατάργησή της από την μαύρη λίστα εταιρειών που έχουν περιοριστεί από τις αμερικανικές επενδύσεις. Ο χαρακτηρισμός της ως Κομμουνιστικής Κινεζικής Στρατιωτικής Εταιρείας από τις ΗΠΑ στις αρχές του τρέχοντος έτους δεν είχε καμία σχέση με τα θεμελιώδη στοιχεία, αλλά προηγήθηκε πτώση κατά 15% στην τιμή της μετοχής της Xiaomi από τότε που ανακοινώθηκε, ακόμη και όταν οι ηπειρωτικοί επενδυτές αύξησαν την ιδιοκτησία κατά 27%.

– Matthew Kanterman και Nathan Naidu, αναλυτές

Η Xiaomi, η οποία κατασκευάζει ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ, ηλεκτρικά ποδήλατα και φορητές συσκευές μαζί με smartphone, ήταν ένας απροσδόκητος στόχος για τη διοίκηση του Trump. Συνιδρυμένη από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Lei Jun πριν από περισσότερα από 10 χρόνια, με την αμερικανική εταιρεία παραγωγής τσιπ Qualcomm Inc. ως έναν από τους πρώτους επενδυτές, η εταιρεία επέμεινε ότι δεν ανήκει ή ελέγχεται από τον κινεζικό στρατό.

Ένα δικαστήριο των ΗΠΑ τον Μάρτιο συμφώνησε με τη Xiaomi στην αγωγή και έθεσε προσωρινά σε παύση την απαγόρευση. Ο Επαρχιακός δικαστής Rudolph Contreras δήλωσε ότι την εποχή εκείνη η Xiaomi ήταν πιθανό να κερδίσει μια πλήρη αντιστροφή της απαγόρευσης καθώς η διαφορά ξεδιπλώθηκε και εξέδωσε μια αρχική διαταγή για να αποτρέψει την εταιρεία από το να υποστεί «ανεπανόρθωτη βλάβη».

Η συμφωνία σηματοδοτεί μια σπάνια νίκη για τους τεχνολογικούς γίγαντες της Κίνας που παγιδεύτηκαν στα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς τα δύο έθνη συγκρούστηκαν για θέματα που κυμαίνονται από το εμπόριο έως και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον κανόνα του Χονγκ Κονγκ. Ο Τραμπ είχε υπογράψει μια εντολή τον Νοέμβριο, απαγορεύοντας τις αμερικανικές επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες που ανήκουν ή ελέγχονται από τον στρατό σε μια προσπάθεια να πιέσουν το Πεκίνο για αυτό που οι ΗΠΑ έχουν περιγράψει ως καταχρηστικές επιχειρηματικές πρακτικές. Η απόφαση εναντίον της Xiaomi, μαζί με άλλες λίγες κινεζικές εταιρείες, εκδόθηκε κατά τις φθίνουσες ημέρες της διοίκησής του.

Ο Τραμπ είχε επίσης χτυπήσει και άλλους, όπως την πολύ γνωστή εφαρμογή TikTok, ιδιοκτησίας της ByteDance Ltd. αλλά και την Tencent Holdings Ltd., η οποία κατέχει τη σούπερ εφαρμογή WeChat. Η Huawei Technologies Co. ήταν το πιο μεγάλο χτύπημα του Trump, αφού απαγορεύτηκε να αγοράζει εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής και να κλείσει έργα υποδομής σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν σκοπεύει να διατηρήσει την πίεση στην Κίνα, ακόμη και όταν οι ΗΠΑ απομακρύνουν από τη μαύρη λίστα, την Xiaomi. Αυτή την εβδομάδα επέκτεινε την εκτελεστική εντολή του 2019, απαγορεύοντας στις αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό κατασκευασμένο από εταιρείες όπως η Huawei που κατηγορεί ότι θέτει κίνδυνο εθνικής ασφάλειας. Εν τω μεταξύ, το Κογκρέσο κινείται με αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη για διμερή νομοθεσία για την αντιμετώπιση της Κίνας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ στον τομέα της τεχνολογίας και της κρίσιμης κατασκευής.

 

[signoff]

 

via

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο