Οι μετοχές της Xiaomi Corp ανέβηκαν στο Χονγκ Κονγκ μετά την ανακοίνωση της απόφασης από το αμερικανικό δικαστήριο που εμπόδισε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να περιορίσει τις αμερικανικές επενδύσεις στον κινεζικό γίγαντα smartphone.
Οι μετοχές του κατασκευαστή ηλεκτρονικών καταναλωτών αυξήθηκαν έως και 12% τη Δευτέρα, το μεγαλύτερο κέρδος εντός της ημέρας σε σχεδόν ένα μήνα. Υπό την κυβέρνηση Τραμπ, το Υπουργείο Άμυνας έθεσε τη Xiaomi σε μια λίστα εταιρειών με φερόμενους δεσμούς με τον κινεζικό στρατό, πυροδοτώντας οικονομικούς περιορισμούς που ήταν να τεθούν σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα. Ο δικαστής της περιφέρειας των ΗΠΑ Rudolph Contreras την Παρασκευή έθεσε προσωρινά παύση στην απαγόρευση, δέχοντας την θέση της Xiaomi σε αγωγή που κατάθεσε, λέγοντας ότι η κίνηση ήταν «αυθαίρετη και ιδιότροπη» και στερούσε από την εταιρεία τα δικαιώματα της δέουσας διαδικασίας.
Ο Contreras δήλωσε ότι η Xiaomi ήταν πιθανό να κερδίσει μια πλήρη αντιστροφή της απαγόρευσης καθώς η διαφορά ξεδιπλώνεται και εξέδωσε μια αρχική διαταγή για να αποτρέψει την εταιρεία από το να υποστεί «ανεπανόρθωτη βλάβη». Μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης, ο κατασκευαστής smartphone αντιμετώπιζε την προοπτική να διαγραφεί από τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και να διαγραφεί από τους παγκόσμιους δείκτες αναφοράς, εξαλείφοντας έως και 44 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραία αξία του.
Η Xiaomi ιδρύθηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Lei Jun και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο. Το τρίτο τρίμηνο, ξεπέρασε την Apple Inc. στις πωλήσεις smartphone, σύμφωνα με την IDC. Η εταιρεία προσέλκυσε μια ομάδα Αμερικανών επενδυτών από την Qualcomm Inc. στον όμιλο Vanguard και την BlackRock Inc., σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.
Η Xiaomi σκοπεύει να συνεχίσει να ζητά από το δικαστήριο να κηρύξει την επισήμανση της σύνδεσής της με τον στρατό ως παράνομη και να καταργήσει οριστικά τον ορισμό, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας.
Τον Νοέμβριο, ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε μια εντολή με την οποία απαγορεύεται η αμερικανική επένδυση σε κινεζικές εταιρείες που ανήκουν ή ελέγχονται από το στρατό σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στο Πεκίνο, για αυτό που οι ΗΠΑ έχουν περιγράψει ως καταχρηστικές επιχειρηματικές πρακτικές. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης επιβάλει απαγορεύσεις σε δημοφιλείς εφαρμογές που ανήκουν στην Κίνα, όπως το WeChat και το TikTok, θεωρώντας τα ως απειλές για την εθνική ασφάλεια.
Ο Κοντρέρας απέρριψε αυτές τις ανησυχίες στην απόφαση του την Παρασκευή. «Το δικαστήριο είναι κάπως σκεπτικό ότι τα σοβαρά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας εμπλέκονται εδώ», έγραψε. Το Υπουργείο Άμυνας δεν επέστρεψε αμέσως αίτημα για σχολιασμό την Παρασκευή το απόγευμα.
Η απόφαση Xiaomi θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες εταιρείες να αμφισβητήσουν τους περιορισμούς της εποχής του Τραμπ, με μη κρατικές εταιρείες όπως την Huawei Technologies Co. και την Semiconductor Manufacturing International Corp. να έχουν καλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν μια παρόμοια αγωγή, σύμφωνα με τον Jefferies. Οι μετοχές της SMIC αυξήθηκαν έως και 3,3% στο Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα.
«Η πιθανή νίκη της Xiaomi θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Άμυνας κατά την ταξινόμηση των μη ΚΟΑ στην Κίνα ως» κομμουνιστικών κινεζικών στρατιωτικών εταιρειών, ανέφεραν αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Edison Lee. «Η πιθανή νίκη της Xiaomi θα αύξανε την πιθανότητα, πολλές από τις κυρώσεις του Τραμπ σε κινεζικές εταιρείες να χρειαστεί να αντιστραφούν».
Η υπόθεση είναι Xiaomi κατά Υπουργείου Άμυνας, 21-cv-280, Επαρχιακό Δικαστήριο ΗΠΑ, Περιφέρεια της Κολούμπια (Ουάσιγκτον).
[signoff]