19.9 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024

Οξύμετρο και κορονοϊός – πώς μπορεί ένα gadget των 20 ευρώ να μας προστατεύσει

Ένα από τα μυστήρια του Covid-19 είναι το γεγονός ότι τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μπορούν να μειωθούν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα χωρίς να το παρατηρήσει ο ασθενής. Στους ιατρικούς κύκλους αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως «σιωπηλή υποξία». Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς ζητούν νοσοκομειακή φροντίδα όταν έχουν πια φτάσει σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό, τι νομίζουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πολύ αργά για να θεραπευτούν αποτελεσματικά.

Αλλά μια πιθανώς σωτήρια λύση, με τη μορφή παλμικού οξύμετρου, μπορεί να επιτρέψει στους ασθενείς να παρακολουθούν τα επίπεδα οξυγόνου τους στο σπίτι. Κυκλοφορούν στην αγορά και η πολύ οικονομική τιμή τους (ένα απλό οξύμετρο κοστίζει περίπου 20 με 25 ευρώ) τα κάνει απαραίτητα gadget ειδικά για όσους ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου από Covid. Μπορούμε να τα αγοράσουμε από φαρμακεία, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών όπως ο Κωτσόβολος ή ακόμα και κάποια σούπερ μάρκετ. Τα βρίσκουμε για παράδειγμα ακόμα και στο Λιντλ στις προσφορές για είδη φαρμακείου. Αν δε θέλουμε να χάσουμε την εβδομάδα που θα υπάρχει η συγκεκριμένη προσφορά μπορούμε να παρακολουθούμε το φυλλάδιο Λιντλ για τις τρέχουσες όπως και όλα τα φυλλάδια σούπερ μάρκετ online. 

 

Επίπεδα οξυγόνου

Τα φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα κυμαίνονται μεταξύ 95% και 100%. Χαμηλότερες τιμές, δηλαδή 92% -91% υποδηλώνουν υποξαιμία (χαμηλά ποσοστά οξυγόνου στο αίμα) και κάτω του 90% αναπνευστική ανεπάρκεια. Στους ασθενείς με κορονοϊό ωστόσο τα επίπεδα οξυγόνου είναι συχνά αρκετά χαμηλότερα και κυμαίνονται στο 70 με 80 %. Αυτός είναι και ο λόγος που η ιατρική κοινότητα θεώρησε πως είναι καλό να γίνεται αξιολόγηση των επιπέδων του οξυγόνου και από το σπίτι με οικιακά οξύμετρα. Μάλιστα η χρήση των οικιακών οξύμετρων βοήθησε την παρακολούθηση ασθενών από απόσταση και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Αυτό αφορούσε ασθενείς που είτε είχαν πάρει εξιτήριο μετά από νοσηλεία για COVID-19 είτε πήγαν στο νοσοκομείο αλλά επειδή δε νοσούσαν σοβαρά κρίθηκε καλύτερο να παραμείνουν στο σπίτι. 

 

Πώς το χρησιμοποιούμε

Το παλμικό οξύμετρο μας βοηθάει να μετρήσουμε τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μας πολύ απλά και ανώδυνα. Το παλμικό οξύμετρο μέσω ενός αισθητήρα, εκπέμπει δύο δέσμες φωτός, μια κόκκινη και μια υπέρυθρη, μέσα στο αίμα που κυκλοφορεί στα μικρά αγγεία του δαχτύλου σας. Οι ακτίνες αυτές αντανακλούν την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα. Το ποσοστό του κορεσμού οξυγόνου υπολογίζεται και αναφέρεται στην οθόνη του οξυμέτρου σας, ως ποσοστό % SpO2 μαζί με τον καρδιακό παλμό. Ενδεικτικά συστήνεται να μετράμε και να καταγράφουμε τα επίπεδα οξυγόνου μας τρεις φορές την ημέρα.

Φυσικά πρέπει να σημειώσουμε ότι οι μετρήσεις με οξύμετρο σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τις εξετάσεις αίματος. Επιπρόσθετα τα δάχτυλά μας θα πρέπει να είναι καθαρά κατά τη μέτρηση και να μην έχουμε βαμμένα νύχια γιατί τότε η μέτρηση δε θα είναι σωστή. 

Εάν τα επίπεδα οξυγόνου μειωθούν στο 93% ή 94%, τότε οι ασθενείς πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους ή με το 1135 . Ενώ σε περίπτωση που οι μετρήσεις του οξυγόνου φτάσουν κάτω από το 92%, καλούνται να μεταβούν στο νοσοκομείο εφόσον έχουν κάποιον να τους βοηθήσει ή σε περίπτωση που δεν μπορούν ή είναι μόνοι τους να καλέσουν αμέσως ασθενοφόρο.

Η πανδημία του κοροναϊού έκλεισε έναν χρόνο στη χώρα μας και πλέον δε μοιάζει τόσο τρομακτική κυρίως επειδή έχουμε μάθει να προφυλασσόμαστε, να κρατάμε τις αποστάσεις και να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας. Το οξύμετρο είναι ακόμα ένα εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει ενάντια στον Covid 19!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο