14.5 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024

Προσοχή, SpyLoan εφαρμογές υπόσχονται εύκολο χρήμα και απειλούν ζωές

Οι περισσότερες τραπεζικές συναλλαγές πραγματοποιούνται πλέον ηλεκτρονικά, χάρη στις νέες τεχνολογίες και την αυξημένη ασφάλεια που παρέχουν τα συστήματα των διαφόρων εφαρμογών και πλατφορμών. Ωστόσο, όλη αυτή η επανάσταση έγινε έμπνευση για νέες απάτες, οι οποίες συνήθως υλοποιούνται μέσω εφαρμογών. Μία από τις πιο συνηθισμένες απάτες είναι η παροχή δανείου με εξαιρετικά προνομιακούς όρους. Συνήθως, αυτές οι προτάσεις προέρχονται από επικίνδυνες SpyLoan εφαρμογές οι οποίες ενδιαφέρονται για πολλά περισσότερα παρά να σου δανείσουν χρήματα.

Ερευνητές της εταιρείας κυβερνοασφάλειας και ασφάλειας ηλεκτρονικών συστημάτων ESET ανακάλυψαν ότι η δράση των SpyLoan εφαρμογών είναι σε μεγάλη έξαρση. Συνήθως, στοχεύουν άτομα που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χρήματα με πιο παραδοσιακούς τρόπους. Το 2022 η Google και η Apple αφαίρεσαν αρκετές τέτοιες εφαρμογές από τα καταστήματα τους. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό, καθώς οι εφαρμογές αυτές είναι διαθέσιμες σε πάρα πολλά third-party καταστήματα.

Η δράση των Google και Apple δεν ήταν αρκετή, καθώς 18 επιπλέον SpyLoan εφαρμογές μπήκαν στο Play Store το 2023. Μάλιστα, οι 17 από αυτές είχαν πάνω από 12 εκατομμύρια λήψεις πριν εντοπιστούν και αφαιρεθούν από το κατάστημα εφαρμογών. Για να γίνει ακόμα χειρότερο το πράγμα, η μία από αυτές παραμένει διαθέσιμη, γιατί οι προγραμματιστές της άλλαξαν τον τρόπου που λειτουργεί και πλέον δεν θεωρείται επιβλαβής ως εφαρμογή.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι δράστες προωθούν συνήθως τις εφαρμογές μέσω κοινωνικών δικτύων και γραπτών μηνυμάτων. Στα προωθητικά τους μηνύματα υπόσχονται γρήγορη οικονομική βοήθεια και χρησιμοποιούν παραπλανητικές τεχνικές για να λάβουν έγκριση από το Play Store. Για να φαίνονται αυθεντικές οι SpyLoan εφαρμογές, προσποιούνται ότι συνδέονται στενά με γνωστούς παρόχους δανείων και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ή έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν με νόμιμες εφαρμογές δανείων. Ορισμένες έχουν ακόμα και επίσημες ιστοσελίδες με ψεύτικο διοικητικό συμβούλιο, φωτογραφίες αρχείου, εικόνες χώρων γραφείων, και άλλα.

ΠΩΣ ΔΡΟΥΝ! Μετά τη λήψη τους, οι SpyLoan εφαρμογές ζητούν από τον χρήστη να αποδεχθεί τους όρους χρήσης και να δώσει διάφορα δικαιώματα όπως πρόσβαση στις κλήσεις, τον αποθηκευτικό χώρο, τη λίστα επαφών, και την τοποθεσία. Επιπλέον, ζητούν, προφανώς, προσωπικές πληροφορίες όπως διεύθυνση κατοικίας, στοιχεία επικοινωνίας και τραπεζικών λογαριασμών, φωτογραφίας της ταυτότητας, και άλλα. Μόλις ο χρήστης παρέχει όλα αυτά, οι δράστες αρχίζουν να απειλούν το θύμα ώστε να αποπληρώσει τα δανεικά, ακόμα και αν δεν έχει πάρει δάνειο ή το αποτέλεσμα της διαδικασίας δανεισμού ήτα αρνητικό.

Προφανώς, οι SpyLoan εφαρμογές δεν ακολουθούν τις πολιτικές της Google, οι οποίες θέτουν ανώτατο όριο στα επιτόκια και διάρκεια αποπληρωμής άνω των 60 ημερών Για παράδειγμα, κάποιος ζήτησε δάνειο ποσού ίσου με 24 ευρώ και αναμενόταν να τα επιστρέψει εντός 5 ημερών με το ποσό των τόκων να είναι ~30 ευρώ. Ακόμη χειρότερα, αν κάποιος αρνηθεί να συμμορφωθεί, απειλείται με σοβαρές συνέπειες συμπεριλαμβανομένου του θανάτου. Οι 17 νέες SpyLoan εφαρμογές που εντοπίστηκαν και αφαιρέθηκαν από το Play Store είναι οι: AA Kredit, Amor Cash, GuayabaCash, EasyCredit, Cashwow, CrediBus, FlashLoan, PréstamosCrédito, Préstamos De Crédito-YumiCash, Go Crédito, Instantáneo Préstamo, Cartera grande, Rápido Crédito, Finupp Lending, 4S Cash, TrueNaira, EasyCash.

Θεωρούμε απίθανο να έχει κάποια από αυτές τις εφαρμογές περασμένες στο κινητό σου, αλλά υπάρχουν και εφαρμογές που στοχεύουν χρήστες στην Ευρώπη και καλό θα ήταν να έχεις πάντα το νου σου. Πρόσεχε τι κατεβάζεις και από που, και κυρίως μην πιστέψεις ποτέ ότι κάποιος θα σου δώσει τόσο εύκολα λεφτά. Πάνω από όλα, ποτέ, μα ποτέ, μην δίνεις στοιχεία σε μη επιβεβαιωμένα ασφαλείς πηγές.

ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο