11.3 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025

Σεπτέμβριος: έρχεται με 25-40% αυξημένες χρεώσεις στο φυσικό αέριο και ρεύμα έναντι του Αυγούστου!

Πολύ υψηλότερες, κατά 25-40% έναντι του Αυγούστου, αναμένεται να είναι οι χρεώσεις που θα ανακοινώσουν για τον επόμενο μήνα οι προμηθευτές ρεύματος, καθώς εκτίμηση του συνόλου του κλάδου είναι πως τον επόμενο μήνα θα καταγραφεί νέο ρεκόρ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, λόγω της εκτίναξης των τιμών φυσικού αερίου. Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως είναι φυσικό, θα πρέπει να ενισχυθούν ανάλογα και οι επιδοτήσεις από την πολιτεία για τον Σεπτέμβριο, ώστε οι τελικές λιανικές τιμές να παραμείνουν σε παρόμοια επίπεδα με τον τρέχοντα μήνα.

[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#5d9e17″ color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]

Οι ανακοινώσεις των προμηθευτών θα γίνουν το Σάββατο, 20 Αυγούστου. Ενδεικτικό του «τοπίου» που διαμορφώνεται για τον Σεπτέμβριο είναι ότι ακόμη και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς δίνουν ελάχιστες πιθανότητες οι χαμηλότερες χρεώσεις για τον επόμενο μήνα να κινηθούν έστω και οριακά κάτω από τα 0,60 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν η μικρότερη χρέωση για τον Αύγουστο ήταν 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικά αυξημένη θα είναι και η χρέωση της ΔΕΗ, στα επίπεδα των 0,60 ευρώ ή και παραπάνω.

Την ίδια στιγμή, οι μεγαλύτερες χρεώσεις που θα ανακοινωθούν εκτιμάται ότι θα κινούνται πάνω από τα 0,65 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αγγίζοντας ακόμη και τα 0,7 ευρώ. Κατά συνέπεια, θα είναι κι αυτές σημαντικά υψηλότερες από το άνω εύρος των τιμών του Αυγούστου, όταν μόλις τρεις προμηθευτές είχαν ανακοινώσει χρεώσεις πάνω από τα 0,6 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αύξηση των επιδοτήσεων

Οι παραπάνω εκτιμήσεις σημαίνουν ότι η ανάσχεση των ανατιμητικών πιέσεων στην ηλεκτρική ενέργεια θα εξελιχθεί σε ακόμη μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για το οικονομικό επιτελείο, καθώς θα πρέπει να ενισχυθεί το «δίχτυ προστασίας» νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κι αυτό γιατί για να διατηρηθούν οι τελικές τιμές λιανικής στα 0,15-0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα, θα πρέπει να αυξηθούν οι επιδοτήσεις από την πολιτεία. Εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι η κρατική ενίσχυση θα πρέπει να διαμορφωθεί τουλάχιστον στα 0,41 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,337 ευρώ τον Αύγουστο, ώστε οι αυξήσεις να μην «περάσουν» στη λιανική αγορά.

[su_button url=”https://itechnews.gr/coupon/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#db0719″ color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2022/08/got_coupon.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Είδατε το σεντούκι κουπονιών του site!? Νέα φρέσκα κουπόνια καθημερινά, για να κάνετε πιο οικονομικές αγορές![/su_button]

Η άνοδος των επιδοτήσεων, όπως είναι φυσικό, θα σηματοδοτήσει και τα κονδύλια χρηματοδότησής τους. Έτσι, το κόστος των μέτρων παρέμβασης αναμένεται να κινηθεί για τον Σεπτέμβριο στα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ, από 1,136 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι ενδεχομένως θα πρέπει σε αυτό το κονδύλι να συμμετάσχει ακόμη περισσότερο ο κρατικός προϋπολογισμός έναντι του Αυγούστου, καθώς τον Αύγουστο δεν αυξήθηκαν αναλογικά τα έσοδα από τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών από τη χονδρεμπορική, λόγω αναπροσαρμογής προς τα πάνω των πλαφόν για τις αποζημιώσεις τους.

Όπως δήλωσε σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, μόνο τον Αύγουστο δόθηκαν πάνω από 200 εκατ. ευρώ για τα ενεργειακά. Ο αναπληρωτής υπουργός συμπλήρωσε πως όσο αυξάνεται το ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει η κυβέρνηση να δίνει χρήματα για να μην δουν τις αυξήσεις αυτές και οι καταναλωτές.

Επομένως, η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών στερεί ακόμη περισσότερα κρατικά κεφάλαια από άλλες πρωτοβουλίες ενίσχυσης του εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κάτι που σημαίνει πως εξ αντικειμένου περιορίζει τους «βαθμούς ελευθερίας» για την κατάρτιση του «πακέτου» μέτρων που θα εξαγγελθούν από τον πρωθυπουργό τη ΔΕΘ.

Προς νέο «ιστορικό υψηλό» η αγορά τον Σεπτέμβριο

Όλα τα στελέχη της αγοράς, με τα οποία συνομίλησε το Insider.gr, συγκλίνουν στην εκτίμηση για εκτίναξη των χρεώσεων του Σεπτεμβρίου, καθώς συμμερίζονται την πρόβλεψη ότι τον επόμενο μήνα η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα σημειώσει ένα ακόμη αρνητικό «ιστορικό υψηλό», με αιτία τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου. Έτσι, με δεδομένο ότι η εγχώρια αγορά αερίου λειτουργεί με το μοντέλο month-ahead, αυτά τα ρεκόρ θα επηρεάσουν τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας τον επόμενο μήνα, εκτινάσσοντας σε πρωτόγνωρα επίπεδα το κόστος.

Πιο συγκεκριμένα, τα στελέχη της αγοράς προβλέπουν ότι το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου στο TTF (στο ολλανδικό hub αερίου) θα κλείσει στα επίπεδα των 230-235 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στο τέλος του μήνα. Συγκριτικά, το συμβόλαιο Αυγούστου στο TTF είχε κλείσει τον Αύγουστο στα επίπεδα των 172 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή περίπου 60 ευρώ χαμηλότερα.

Ο εκτροχιασμός του αερίου θα οδηγήσει, όπως είναι φυσικό, σε εκτροχιασμό του χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι όλα τα στελέχη του κλάδου προβλέπουν πως η αγορά Επόμενης Ημέρας θα κινηθεί τον Σεπτέμβριο πάνω από τα 500 ευρώ ανά Μεγαβατώρα -με κάποια να μιλούν ακόμη για επίπεδα τιμών στα 550 ευρώ ανά Μεγαβατώρα- όταν ο Αύγουστος εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 400 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Επιθετική τιμολογιακή πολιτική

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την πιθανότητα λίγοι προμηθευτές να προχωρήσουν σε χρεώσεις που κινούνται κάτω από τα 0,60 ευρώ ανά κιλοβατώρα (έστω και οριακά), οι παράγοντες της αγοράς που τις διατυπώνουν τις αποδίδουν στην πρόβλεψη ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν εταιρείες που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν πιο επιθετική εμπορική στρατηγική τον Σεπτέμβριο. Με δεδομένο ότι κατά κανόνα οι εταιρείες κινήθηκαν συντηρητικά στις χρεώσεις που ανακοίνωσαν για τον Αύγουστο, τα στελέχη εκτιμούν ότι λίγοι πάροχοι θα αξιοποιήσουν αυτή τη θετική αφετηρία (από την άποψη των εσόδων), για να τοποθετηθούν πιο ανταγωνιστικά τον Σεπτέμβριο.

Μία τέτοια επιλογή θα δικαιολογείτο από το γεγονός ότι η έναρξη του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την έναρξη και ενός νέου «κύκλου» κινητικότητας στη λιανική αγορά – κινητικότητα που μάλιστα φέτος θα είναι πιο έντονη, με δεδομένο ότι έχουν καταργηθεί τα όποια «πέναλτι» πρόωρης αποχώρησης. Έτσι, μία πιο επιθετική τιμολογιακή πολιτική θα έδινε τη δυνατότητα σε έναν προμηθευτή να ενισχύσει το πελατολόγιό του. Πάντως, ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, θα πρόκειται για μικρή μερίδα παρόχων, χωρίς «να δίνει τον τόνο» για το σύνολο της αγοράς.

[signoff]

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο