23.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Τελικά, σε ποια ηλικία μπορείς να δώσεις smartphone σε ένα παιδί;

Τα παιδιά εξοικειώνονται με τα smartphone και τα tablet σε νεαρή ηλικία. Παράλληλα, οι γονείς συχνά τους δίνουν τέτοιου είδους συσκευές και παιχνιδοκονσόλες, για να ψυχαγωγούνται όσο βρίσκονται σε αναμονή για οποιοδήποτε λόγο, ή “θέλουν λίγο την ησυχία τους”.

Οι συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για παιδιά, όπως το Amazon Fire Kids Edition, απευθύνονται σε αυτό το κοινό. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα: σε ποια ηλικία θα πρέπει ένα παιδί να έχει το δικό του smartphone; Δεν υπάρχει καθολική ηλικία, αλλά σε αυτόν τον οδηγό προσφέρονται πρακτικές συμβουλές πριν από τη λήψη αυτής της απόφασης.

Παραδοσιακά, ο κανόνας ήταν να περιμένετε μέχρι την εφηβεία για να αποκτήσετε ένα τηλέφωνο. Ωστόσο, αυτό έχει εξελιχθεί και, σύμφωνα με το Common Sense Media, περίπου το 42% των παιδιών έχουν τηλέφωνο μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Το ποσοστό αυξάνεται στο 71% μέχρι την ηλικία των 12 ετών και σε περίπου 91% μέχρι το λύκειο. Ωστόσο, η απόφαση για το αν θα δώσεις σε ένα παιδί smartphone, ή όχι, θα πρέπει να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες.

Συνιστάται στους γονείς να εξετάζουν το επίπεδο υπευθυνότητας του παιδιού τους, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το πόσο συχνά χάνει πράγματα, τη φροντίδα των ηλεκτρονικών συσκευών και την ικανότητά του να θέτει όρια στον χρόνο χρήσης. Αν και ορισμένα παιδιά μπορεί να είναι έτοιμα για ένα τηλέφωνο σε νεαρή ηλικία, άλλα μπορεί να χρειάζονται μια πιο σταδιακή εισαγωγή.

Μια πρακτική πρόταση είναι να ξεκινήσετε με ένα tablet ή ένα παλαιότερο τηλέφωνο χωρίς κάρτα SIM για να αξιολογήσετε την υπευθυνότητά των παιδιών. Θα πρέπει να καθιερωθούν σαφείς κανόνες και όρια και να παρακολουθείται η συμπεριφορά πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο παροχής ενός τηλεφώνου με ενεργά δεδομένα.

Πριν αποφασίσετε, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσετε γιατί ένα παιδί θέλει ένα smartphone. Είναι για κοινωνικοποίηση, για παιχνίδια ή για ασφάλεια; Η επικοινωνία με τα παιδιά σχετικά με τις ανάγκες τους μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Αν το θέλει για παιχνίδια και κοινωνικοποίηση, ένα tablet μπορεί να είναι αρκετό. Σε περιπτώσεις όπου ένα παιδί συμμετέχει σε πολλές δραστηριότητες, ένα smartphone θα μπορούσε να είναι επωφελές, ακόμη και αν πρόκειται για ένα εφεδρικό με δυνατότητες κινητής τηλεφωνίας για συγκεκριμένες καταστάσεις.

Για τους γονείς που αναζητούν καλύτερες επιλογές παρακολούθησης, θα μπορούσαν να εξεταστούν έξυπνα ρολόγια με δυνατότητες κινητής τηλεφωνίας για παιδιά, που παρέχουν επικοινωνία χωρίς τις πλήρεις δυνατότητες ενός τηλεφώνου.

Οι γονείς των παιδιών με ΔΕΠΥ προειδοποιούνται να έχουν υπόψη τους τις πιθανές προκλήσεις που σχετίζονται με τις ηλεκτρονικές συσκευές και να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν υπεύθυνους μηχανισμούς αντιμετώπισης πριν από τους δώσουν ένα τηλεφώνου.

Αν αποφασίσουν να τους δώσουν ένα smartphone, η θέσπιση σαφών κανόνων για τον χρόνο χρήσης, η συζήτηση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και η δημιουργία μιας επίσημης συμφωνίας είναι απαραίτητα βήματα. Οι εφαρμογές γονικού ελέγχου μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να θέσουν περιορισμούς και να διασφαλίσουν ένα ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον.

Η έρευνα και η επιλογή ενός κατάλληλου smartphone το οποίο θα παρέχει κάποιος σε ένα παιδί, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ανθεκτικότητα και τα χαρακτηριστικά, είναι το τελευταίο βήμα στη διαδικασία.

ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο