18.2 C
Athens
Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2024

Τηλεπικοινωνίες: Καλύτερα μέσω κινητού, χειρότερα μέσω σταθερού αποφάσισαν οι μετρήσεις!

Η ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη αντίθεση: Τη διαφορά των επιδόσεων μεταξύ κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#5d9e17″ color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]

Τα ακόλουθα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο φορέα μετρήσεων Speedext Global Index της Ookla, η Ελλάδα κατέλαβε, τον Ιούνιο, την 29η θέση παγκοσμίως στη μέση ταχύτητα σύνδεσης στο ίντερνετ μέσω κινητής τηλεφωνίας, ξεπερνώντας χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο φορέα, η Ελλάδα κατέλαβε την 91η θέση παγκοσμίως στη μέση ταχύτητα σύνδεσης στο ίντερνετ μέσω σταθερής τηλεφωνίας, με χώρες όπως η Αλβανία, η Τζαμάικα και το Περού να βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις.

[affcoups id=”101379″]

Συγκεκριμένα, με μέση επίδοση 58,81 Mbps στο Download, 13,21 Mbps στο Upload και 22 ms καθυστέρηση (latency) η Ελλάδα διαθέτει ικανοποιητική ποιότητα στις ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω των δικτύων κινητής, ενώ το δίκτυό της συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 καλύτερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως έχει επισημάνει και στο παρελθόν η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), οι ταχύτητες αυτές βελτιώνονται, ανά διαστήματα, με την επέκταση της κάλυψης των δικτύων 5G και την προετοιμασία που γίνεται για την υποδοχή της τουριστικής κίνησης.

[affcoups id=”101374″]

Ανά φορέα, η COSMOTE έχει εξαγγείλει ότι, μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα αυξήσει την πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του 5G στο 80% και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σχεδόν στο 100%. Αντίστοιχα, η Vodafone επιδιώκει να επεκτείνει την πληθυσμιακή κάλυψη του 5G στο 44%, με στόχο το 90% το 2025.

Οι επιδόσεις στη σταθερή τηλεφωνία

Αντίστοιχα, με μέση επίδοση 37,15 Mbps στο Download, 5,35 Mbps στο Upload και 14 ms καθυστέρηση (latency), η Ελλάδα δεν διαθέτει ικανοποιητική ποιότητα στις ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω των δικτύων σταθερής τηλεφωνίας, με χώρες όπως οι Ουρουγουάη, Κολομβία και Βιετνάμ να την ξεπερνούν.

[affcoups id=”95817″]

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δείχνει σταδιακά να καλύπτει “έδαφος”, καθώς διατίθενται όλο και περισσότερο συνδέσεις νέας γενιάς που αξιοποιούν εν μέρει οπτικές ίνες ή αποκλειστικά οπτικές ίνες.

Πλέον, η τάση είναι εμφανής: “Ακύρωση” των δικτύων χαλκού και μετάβαση στα δίκτυα οπτικών ινών, εάν και η μετάβαση αυτή θα κρατήσει αρκετά χρόνια.

[affcoups id=”101227″]

Συνολικά, στην Ελλάδα έχει εξαγγελθεί ένα σημαντικό πρόγραμμα εγκατάστασης οπτικής ίνας και, έως το 2027, εκτιμάται ότι οπτική ίνα θα βρίσκεται σε 4,8 εκατ. γραμμές σταθερής τηλεφωνίας.

Οι 3 εκατ. γραμμές θα καλυφθούν από τον ΟΤΕ, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα των 3 δισ ευρώ, πάνω από 1 εκατ. γραμμές από Vodafone (η Vodafone έχει εξαγγείλει 800.000 γραμμές έως το 2025) και Wind – NOVA και περίπου 800.000 από το πρόγραμμα ΣΔΙΤ Ultra Fast Broadband, με το έργο να έχει ανατεθεί στον ΟΤΕ (3 περιοχές) και στην Grid Telekom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ (4 περιοχές).

[affcoups id=”101207″]

Τέλος, και η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει στην εγκατάσταση εναέριων οπτικών ινών σε 3 εκατ. νοικοκυριά σε σχεδόν 5 χρόνια.

[signoff]

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο