Ένας δορυφόρος που θα μετράει το μεθάνιο και θα μας παρέχει μια real-time εικόνα της συγκέντρωσης αποτελεί τη νέα υπηρεσία της Google. Θα αρχίσει να κάνει κύκλους από τον πλανήτη μας 15 φορές την ημέρα, με την εταιρεία να χρησιμοποιεί τα δεδομένα που θα προκύψουν για τη δημιουργία χάρτη που θα παρουσιάζει τις εκπομπές αυτές από εταιρείες ορυκτών.
Ο λόγος για τον MethaneSAT ο οποίος θα μετράει και θα αποτυπώνει σε μια νέα υπηρεσία τις εκπομπές μεθανίου, ένα αέριο που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνο σχεδόν για το ένα τρίτο της ανθρωπογενούς παγκόσμιας υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Αλλά το μεθάνιο είναι δύσκολο να εντοπιστεί σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Ο MethaneSAT ανήκει σε μια νέα γενιά δορυφόρων που έχουν σχεδιαστεί για να εντοπίζουν τις πηγές του αερίου σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο, ενώ η Google διαθέτει την υπολογιστική ισχύ και την ικανότητα τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύει τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να χαρτογραφεί τις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, οι εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου υποσχέθηκαν να tiw εξαλείψουν αυτή τη δεκαετία. Τουλάχιστον 155 χώρες έχουν επίσης υπογράψει δεσμεύσεις για την μείωση εκπομπών κατά 30%. Δυστυχώς όμως αυτές οι εκπομπές μεθανίου συνεχίζουν να αυξάνονται.