12.4 C
Athens
Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2025

Το δημόσιο θα κερδίσει 367 εκατ. ευρώ από την πώληση των 5G συχνοτήτων!

Έως τις 20 Δεκεμβρίου το αργότερο, θα έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του φάσματος συχνοτήτων για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς.

Πάνω από 367 εκατ. ευρώ αναμένει να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο από την δημοπρασία των συχνοτήτων για τα δίκτυα 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, γνωστή κι ως 5G, η δημοπρασία για τα οποία θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις 20 Δεκεμβρίου 2020. Ωστόσο σύμφωνα με το σχέδιο του τεύχους προκήρυξης της διαδικασίας που τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προβλέπονται «ευκολίες πληρωμής» για τις εταιρείες που θα αποκτήσουν το δικαίωμα χρήσης των συχνοτήτων, ώστε να ξεκλειδώσουν γρηγορότερα οι επενδύσεις.

Κομβική ημερομηνία, όπως προκύπτει από την δημόσια διαβούλευση, θα αποτελέσει η 1η Οκτωβρίου, όπου και θα κατατεθούν οι αιτήσεις συμμετοχής από τους ενδιαφερόμενους. Τότε θα φανεί αν θα υπάρξουν περισσότεροι από 3 ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση φάσματος, γεγονός που θα μπορούσε να ανεβάσει σε υψηλότερα επίπεδα το συνολικό τίμημα.

Να σημειωθεί ότι αποφασίστηκε να γίνει μια διαγωνιστική διαδικασία για το σύνολο των συχνοτήτων που θα διατεθούν για τo 5G ακόμη και τμήματα που θα είναι διαθέσιμα το 2029. Η συγκέντρωση των 367,3 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον θα πραγματοποιηθεί αν υπάρξει ενδιαφέρον για όλα τα τμήματα που είναι προς διάθεση, δηλαδή τα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για τις ζώνες των 700MHz, 3400-3800MHz και 26GHz και τη ζώνη των 2GHz.

Ειδικότερα, όπως διευκρινίζεται στο τεύχος προκήρυξης θα διατεθούν:

  • έως 5 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη 3410-3800 MHz,
  • έως 12 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 2×5 MHz στις ζώνες 1920-1980 MHz & 2110-2170 MHz,
  • έως 6 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 2×5 MHz στις ζώνες 703-733 MHz & 758-788 MHz,
  • έως 5 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 200 MHz στη ζώνη 26,5-27,5 GHz.

Το «προσιτό», όπως χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς, τίμημα περιλαμβάνει και «ευκολίες πληρωμής». Συγκεκριμένα προβλέπεται πως τα σχήματα που θα χαρακτηριστούν ως υπερθεματιστές, πέρα από την άμεση εξόφληση του τιμήματος θα έχουν το δικαίωμα να πληρώσουν  αρχικά το 30% και το υπόλοιπο 70% του ποσού, σε 9 ετήσιες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο και την πρώτη δόση να ξεκινά τον Ιανουάριο του 2024.

Όπως αποδεικνύεται από τις τιμές εκκίνησης ο διαγωνισμός δεν έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα αλλά στοχεύει στο να επιτρέψει στις εταιρείες να προχωρήσουν γοργά τις επενδύσεις για την ανάπτυξη του 5G δικτύου, κάτι που είχε τονίσει και στο παρελθόν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αντίστοιχα και το περιθώριο 3 ετών που δίνεται στοχεύει και πάλι στην ώθηση των επενδύσεων για την ανάπτυξη του δικτύου από πλευράς των παρόχων ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις όπως για παράδειγμα στην γειτονική Ιταλία όπου το τίμημα ήταν πολύ υψηλότερο αλλά δύο χρόνια μετά την δημοπρασία η κάλυψη δικτύου κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει άλλωστε και η απόφαση του υπουργείου να διαθέσει μέρος των εσόδων αυτών συγκεκριμένα το 25% για την ενίσχυση του fund «Φαιστός», το οποίο θα χρηματοδοτήσει εταιρείες που θα αναπτύξουν λύσεις κι εφαρμογές για την τεχνολογία 5G, ώστε να δημιουργηθεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα

Να σημειωθεί ότι όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της δημοπρασίας οι συμμετέχοντες θα ανακοινωθούν την 1η Οκτωβρίου, όπου και θα κατατεθούν οι φάκελοι αιτήσεων συμμετοχής. Οι ενστάσεις που ενδέχεται να υπάρξουν θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 5 Οκτωβρίου ώστε να ανακοινωθεί η οριστική λίστα προεπιλογής μέχρι τις 13 Οκτωβρίου. Παρότι το εν λόγω χρονοδιάγραμμα επιτρέπει την ολοκλήρωση της δημοπρασίας ακόμα και τον Νοέμβριο, στο κείμενο ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία η 20 Δεκεμβρίου πιθανότατα για να δοθεί περιθώριο ελιγμών.

 

[signoff]

 

Πηγή: https://www.insider.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο