16.7 C
Athens
Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024

Το μέλλον του τουρισμού βρίσκεται.. στα δίκτυα κινητής

Αναζητάς προορισμό, καταγράφεις τα αξιοθέατα της περιοχής. Διαλέγεις κατάλυμα, τρόπο μετάβασης, προχωράς στην τελική επιλογή και κάνεις τις σχετικές κρατήσεις. Όλα από το κινητό ή τον υπολογιστή σου, με ευκολία και αξιοπιστία.

Η είσοδος του τουριστικού κλάδου στον ψηφιακό κόσμο έχει αναβαθμίσει την τουριστική εμπειρία τόσο για τον τελικό χρήστη όσο και για τον επαγγελματία, καθώς μέσα από λίγα κλικ μπορεί κανείς να αποκτήσει εύκολη πρόσβαση σε αμέτρητες επιλογές. Το γρήγορο internet και ιδιαίτερα οι πρωτοποριακές καινοτομίες, που φέρνει το 5G, υπόσχονται μοναδικές δυνατότητες και βελτιστοποιημένες επιχειρησιακές λειτουργίες για τους επαγγελματίες του τουρισμού, καθώς επίσης καλύτερη, ευκολότερη πρόσβαση σε πληροφορίες και περιεχόμενο και καθηλωτικές, εξατομικευμένες εμπειρίες ψυχαγωγίας για τους ταξιδιώτες.

Η τουριστική βιομηχανία μετασχηματίζεται στο σύνολό της χάρη στις τεχνολογικές δυνατότητες και καινοτομίες που αναπτύσσονται πάνω στα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και την αξιοποίηση συστημάτων βασισμένων στα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data), την τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, το cloud, το Internet of Things, τα data analytics, την επαυξημένη πραγματικότητα κ.ά

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί εφαρμογή με την ονομασία «Άνετος Τουρισμός», που αναπτύχθηκε στο Κιότο της Ιαπωνίας και η οποία χρησιμοποιεί το GPS των χρηστών ώστε να μετράει σε πραγματικό χρόνο το συνωστισμό στα βασικά αξιοθέατα. Η εφαρμογή σχεδιάστηκε για να ενημερώνει τους τουρίστες για το ποια μέρη να επισκεφτούν και ποιες εναλλακτικές έχουν, ώστε να μην καθυστερούν εξαιτίας της μεγάλης αναμονής.

Και στη χώρα μας, η αναβαθμισμένη εφαρμογή του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ για κινητές συσκευές, Visit Greece app ενίσχυσε σημαντικά τη θέση της κατά τη διάρκεια του 2021. Η εφαρμογή προσέλκυσε τον τελευταίο χρόνο πάνω από 1,7 εκατ. χρήστες, διατήρησε πάνω από το 75% των χρηστών ενεργούς και κατάφερε σε συνεχή διάδραση με την εφαρμογή να καταγράψει περίπου 2,5 εκατ. λήψεις (downloads).

Ευφυή συστήματα ταξιδεύουν τον τουρίστα

Πρόσφατα είδαμε την είσοδο των ρομπότ στη διαδικασία αστυνόμευσης, καθώς στην Κίνα χρησιμοποιήθηκαν για περιπολίες σε αεροδρόμια διασφαλίζοντας τη χρήση μάσκας προστασίας από όλους τους παρευρισκόμενους. Τα ίδια ρομπότ χρησιμοποιήθηκαν και για την θερμομέτρηση επιβατών, προσφέροντας εξ αποστάσεως μέτρηση, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την ανθρώπινη επαφή, με πιθανό κρούσμα κορωνοϊού.

Οι ταξιδιώτες αναζητούν πλέον τη μεγαλύτερη δυνατή συνδεσιμότητα και όσο πιο «έξυπνη» είναι μια πόλη τόσο πιο εύκολα προσελκύει επισκέπτες. Τα δίκτυα 5G επιτρέπουν στους υποψήφιους ταξιδιώτες να περιηγηθούν μεταξύ προορισμών πριν επιλέξουν την ιδανική για αυτούς τοποθεσία.

Η ξενάγηση σε πόλεις, μουσεία και κάθε λογής πολιτιστικούς ή αρχαιολογικούς χώρους γίνεται πιο ελκυστική και παιγνιώδης, κυρίως χάρη στην πρόοδο της εικονικής και της επαυξημένης πραγματικότητας. Με επιπλέον περιεχόμενο, γλαφυρή αφήγηση που επικαλύπτει την πραγματικότητά μας, οι ταξιδιώτες μπορούν μέσω των κινητών τους τηλεφώνων να δουν και να αλληλεπιδράσουν με τρισδιάστατα μοντέλα, που δεν υπάρχουν φυσικά στον πραγματικό κόσμο απολαμβάνοντας με μοναδικό τρόπο πολιτισμικούς θησαυρούς.

Την ίδια στιγμή οφέλη απολαμβάνουν οι τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες – αξιοποιώντας τις δυνατότητες των δικτύων – μπορούν πλέον να αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες τους, αλλά και να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους. Υπηρεσίες όπως ταξί ή καντίνες, που παραδοσιακά εξυπηρετούνταν με τη χρήση μετρητών, μπορούν πλέον μέσω 5G δικτύων να εξυπηρετούν συναλλαγές με κάρτες, διευκολύνοντας τη ζωή του επισκέπτη.

Ας πάρουμε την περίπτωση των ξενοδοχειακών μονάδων. Εκτός από την γρήγορη και απρόσκοπτη παροχή σύνδεσης στο διαδίκτυο, που αποτελεί πλέον απαραίτητο παράγοντα επιλογής και ικανοποίησης για τους επισκέπτες είτε ταξιδεύουν για αναψυχή ή για εργασία, η αξιοποίηση έξυπνων εφαρμογών όπως τα έξυπνα φώτα και οι θερμοστάτες ή η διαχείριση διάφορων λειτουργιών στα δωμάτια θα οδηγήσουν σε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και του λειτουργικού κόστους αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την εμπειρία των επισκεπτών. Επίσης, ρομπότ θα μπορούν να αναλάβουν την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων, να παρέχουν υπηρεσίας ασφάλειας, να υποκαθιστούν υπηρεσίες παράδοσης και άλλες εργασίες ρουτίνας. Φανταστείτε ακόμα την ανάπτυξη εικονικών concierges. Έναν προσωπικό βοηθό που θα είναι σε θέση να κατανοήσει τις ανάγκες των επισκεπτών και να κάνει προτάσεις ακόμη και πριν του ζητηθεί.

[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]

Το 5G δρομολογεί την επανάσταση και στις πάσης φύσεως μεταφορές, καθώς οι τεχνικοί θα μπορούν να επιθεωρούν τρένα, φορτηγά, λεωφορεία κ.ά. από απόσταση και να ελέγχουν τον στόλο τους. Οι επιβάτες από την πλευρά τους θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη πληροφορία για δρομολόγια, κίνηση κτλ. σε πραγματικό χρόνο.

Τα αεροδρόμια βρίσκονται στην καρδιά αυτού του μετασχηματισμού με το 5G να αξιοποιείται σε τομείς που ξεκινούν από τη συντήρηση αεροπλάνων μέχρι τη διαχείριση επιβατών. Στα αεροδρόμια που αξιοποιούν ήδη τα δίκτυα 5G έχουν περιοριστεί σημαντικά οι χρόνοι όλων των διαδικασιών που αφορούν στην επιβίβαση, τις αποσκευές, την ενημέρωση επιβατών και εν γένει τη λειτουργία αεροδρομίου. Το Ελσίνκι ήταν το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο που χρησιμοποίησε εκτενώς το 5G από το 2018. Συνεργαζόμενο με τοπικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο λάνσαρε την Tellu, ένα ρομπότ εξυπηρέτησης πελατών. Η Tellu παρέχει πληροφορίες σε επιβάτες, ενώ ταυτόχρονα στέλνει πτικό υλικό στο τμήμα ασφαλείας του αεροδρομίου από όλα τα σημεία στα οποία κινείται. Ταυτόχρονα, σημαντικά οφέλη μπορούν να αποκομίζουν και εμπορικά καταστήματα με τη δυνατότητα προβολής προωθητικών μηνυμάτων τη στιγμή που ο ταξιδιώτης βρίσκεται καθ’ οδόν προς την πύλη επιβίβασης.

Η τουριστική βιομηχανία και οι ίδιοι οι ταξιδιώτες έχουν μόνο να επωφεληθούν από το 5G και τις καινοτομίες που θα το συνοδεύσουν, έστω και αν αυτή τη στιγμή κάποιες φαντάζουν μακρινές. Με τις υψηλές επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε ευρυζωνικά δίκτυα, το ταξίδι για τον τουριστικό προορισμό του μέλλοντος ξεκινά σήμερα.<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/travel/ta-diktya-kinitis-fernoyn-ayrio-toy-toyrismoy”>Τα δίκτυα κινητής φέρνουν το αύριο του τουρισμού – iefimerida.gr</a></p>

[signoff]

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο