Νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά των τηλεπικοινωνιών δημιουργεί η συμφωνία για την εξαγορά του 100% των μετοχών της Wind Ελλάς, από την United Group με τίμημα 1 δις ευρώ (δηλαδή 6,5 φορές τα κέρδη της Wind το 2020).
Σε μια πρώτη της τοποθέτηση μετά την εξαγορά της Wind Ελλάς, η United Group έκανε λόγο για έναν, ολιστικό πάροχο, τον δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα τόσο στις υπηρεσίες σταθερής, όσο και τηλεόρασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα της United Group – BC Partners, υπήρξαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για την Wind με τις πληροφορίες να λένε ότι στη σχετική λίστα ήταν η CVC Capital Partners.
Ωστόσο, το deal έκλεισε εξαιρετικά γρήγορα και αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα που υπήρξε από πλευράς αγοραστών.
Επίσης, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση έγινε απευθείας μεταξύ BC Partners και των μετόχων της Wind (Crystal Almond Holdings Limited) καθώς Due diligence είχε γίνει και στο παρελθόν, και το μόνο που απέμενε ήταν η συμφωνία για το τελικό τίμημα.
Χαρακτηριστικό της ταχύτητας με την οποία εξελίχθηκαν τα πράγματα είναι και το γεγονός ότι όλα έγιναν τόσο γρήγορα, ώστε οι διευθύνοντες σύμβουλοι Wind και Nova ήταν σε διακοπές την ημέρα της ανακοίνωσης!!!
Η επόμενη μέρα βάζει δύσκολα στη Vodafone
Το ενδιαφέρον είναι βέβαια στην επόμενη μέρα. Το deal θα κλείσει τυπικά στις αρχές του 2022 καθώς χρειάζονται και οι εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές. Οι πληροφορίες λένε ότι πρώτος στόχος είναι η ενίσχυση της κινητής, ώστε να περάσει στη δεύτερη θέση. Δεύτερος στόχος είναι η απόκτηση τηλεοπτικής άδειας πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ είναι πολύ πιθανό να γίνει στροφή και σε έργα ICT.
H όλη κατάσταση που διαμορφώνεται θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, ότι είναι ανησυχητική αν όχι ενοχλητική για τη Vodafone.
Και αυτό γιατί είναι σίγουρο ότι στην κινητή θα υπάρξει μεγάλη εμπορική επίθεση από την πλευρά της Wind, έχοντας πλέον και τη Nova και τη δυνατότητα για παροχή πολύ ολοκληρωμένων πακέτων.
Ήδη ξεκίνησε να γίνεται χαμός με τις προσφορές στα συμβόλαια κινητής και σταθερής με φοβερές τιμές και εκπτώσεις από τους παρόχους. Ειδικά από Wind και Vodafone.
Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι πελάτες της τελευταίας. Θα παραμείνουν ή θα δελεαστούν;
Vodafone: Το… περίμενε η Cosmote
Από πλευράς του ομίλου ΟΤΕ, δείχνουν να μην ανησυχούν ιδιαίτερα.
Άλλωστε, περίμεναν το deal όπως είπε ο Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου τα οποία ήταν θετικά. Γενικά, την περίοδο αυτή στον ΟΤΕ, δείχνουν να κυλούν όλα ομαλά , καθώς «απαλλάχθηκαν» πλέον από το «βαρίδι» της Telekom Romania.
Μια κίνηση, που πέραν όλων των άλλων, επέφερε και παράπλευρα οφέλη, όπως το έκτακτο μέρισμα 0,40 με 0,45 ευρώ / μετοχή που αναμένεται να δώσει ο ΟΤΕ στα τέλη του χρόνου στους μετόχους του.
Wind – Nova: Η μεγάλη συνεργασία – Vodafone
Wind – Nova: Εδώ και λίγες ημέρες οι δύο μεγάλες εταιρίες έγιναν… ένα. Ποιος ο φόβος των εργαζομένων. Τι δηλώνουν για την επόμενη μέρα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το insider, τα χέρια έδωσαν τελικά ο όμιλος της United και η Wind ολοκληρώνοντας ένα deal που φημολογείται εδώ και καιρό.
Wind – Nova: Το ποσό
Για την ακρίβεια η United Group, πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατέληξε σε συμφωνία με την Crystal Almond Holdings Limited για την εξαγορά της Wind Hellas.
Το ύψος της εξαγοράς, μάλιστα, κινήθηκε στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ
Στόχος της συναλλαγής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, είναι η United Group να συνδυάσει τη Wind με την υφιστάμενη εταιρεία της και πάροχο συνδρομητικής τηλεόρασης, Nova.
Δημιουργώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα πάροχο υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης.
Wind – Nova: Έρχονται οφέλη για τους καταναλωτές
Υπό αυτό το πρίσμα, το ενοποιημένο σχήμα Wind – Nova θα διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αυξάνοντας την παρεχόμενη αξία για τους καταναλωτές στην Ελλάδα, μέσω συνδυαστικών προσφορών, νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών κορυφαίας ποιότητας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η United Group.
Παράλληλα, θα ανοίξει τον δρόμο και για ισχυρές συνέργειες στον κλάδο της πληροφορικής (ICT), όπου το νέο σχήμα αναμένεται να διεκδικήσει αρκετά από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο εταιρείες το 2021 δημιούργησαν τμήματα ICT.
Να θυμίσουμε ότι η Wind παρέχει σήμερα υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και τηλεόρασης και διαθέτει συνολικά 4,2 εκατομμύρια χρήστες καταγράφοντας έσοδα άνω των 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Η δραστηριοποίηση της Wind στην κινητή μάλιστα, αναμένεται να ακυρώσει τα σχέδια της Nova για παροχή κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος με την βοήθεια της Vodafone.
Wind πώληση: Αναβαθμίζεται και η Ελλάδα
Επιπλέον, η ένταξη της WIND Ελλάς στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο της United Group ενισχύει σημαντικά το αποτύπωμα της UG στην ΝΑ Ευρώπη καθιστώντας την Ελλάδα στρατηγικό κόμβο για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου, αφού θα αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά (31%) του συνολικού του τζίρου.
«Η εξαγορά και η ενσωμάτωση ισχυρών εγχώριων εταιριών τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στην πλατφόρμα μας, αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής στρατηγικής της United Group» ανέφερε σχετικά ο κ. Νίκος Σταθόπουλος, Επικεφαλής της BC Partners και Πρόεδρος της United Group.
«Η Ελλάδα είναι μία κομβικής σημασίας αγορά για εμάς. Με την εξαγορά της Wind είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε έναν κορυφαίο, ολιστικό πάροχο και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του κλάδου τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας, μέσω επενδύσεων σε υποδομές δικτύου, σε περιεχόμενο, σε τεχνολογία και σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, αποτελώντας ηγετική δύναμη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας» συμπλήρωσε.
«Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της United Group στην ελληνική αγορά» ανέφερε από πλευράς της η κα Victoriya Boklag CEO της United Group.
Προσέθεσε μάλιστα ότι χάρη στην ισχυρή δραστηριότητά της Wind στη κινητή τηλεφωνία, η οποία θα συνδυαστεί με την τεχνογνωσία που διαθέτουν η Nova και η United Group στους τομείς των μέσων ενημέρωσης και της σταθερής τηλεφωνίας θα δώσει τη δυνατότητα στον όμιλο να ενισχύσει την παρουσία του και τις υπηρεσίες που παρέχει τόσο προς τους καταναλωτές όσο και προς τις επιχειρήσεις.
Στη νέα συναρπαστική εποχή της Wind που ξεκινά με την ένταξη της στον όμιλο της United αναφέρθηκε ο κ. Νάσος Ζαρκαλης. « H WIND έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας, στην 30χρονη πορεία της στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνίων, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 4 δις ευρώ για την ανάπτυξη κορυφαίων υποδομών.
Wind – Nova: Παρά τις θέσεις που άνοιξαν υπάρχει φόβος για απoλήσεις
Αναμενόμενη ήταν η κίνηση εξαγοράς της Wind Ηellas από την United Group λένε στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενοι της εταιρείας, που συμμετέχουν στο ενιαίο σωματείο Vodafone-Wind-Victus.
Σύμφωνα με τον Σταύρο Σκεύο, μέλος του σωματείου και εργαζόμενου στη Wind, τα δύο επενδυτικά funds που ελέγχουν τη Wind, «ήταν έτοιμα από καιρό να πουλήσουν, όταν παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία».
Οι εργαζόμενοι δεν συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς ανησυχούν ότι η εξαγορά της Wind από την εταιρεία που ελέγχει τη Nova θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων και πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας.
;Hδη την τελευταία δεκαετία το προσωπικό της Wind έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, από 2.000 σε περίπου 1.000 άτομα, μέσα από προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, απολύσεις, μεταφορά τεχνικών σε θυγατρικά σχήματα όπως η Victus και εκχώρηση των υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου σχεδόν αποκλειστικά σε εργολαβικές εταιρείες με τη μέθοδο του οutsourcing.
Το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθήθηκε ώστε να καταστεί η Wind πιο ελκυστική προς πώληση είναι «όλο και λιγότεροι, όλο και φτηνότεροι» επιμένουν οι εργαζόμενοι, ενώ οι συλλογικές συμβάσεις έχουν παγώσει από το 2014 ενισχύοντας την περαιτέρω απορρύθμιση των όρων εργασίας.
«Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της κερδοφορίας της Wind έπαιξε η συμπίεση του εργατικού κόστους, αλλά και η μείωση του πάγιου κόστους, αφού στοιχεία υποδομών πωλήθηκαν στην εταιρεία Vantage Towers» σημειώνει ο εκπρόσωπος του σωματείου.
«Αυτό που απομένει είναι φυσικό να φαίνεται κερδοφόρο, όμως η ίδια η εταιρεία και το μόνιμο προσωπικό συρρικνώνεται. Ένα σενάριο που φοβόμαστε είναι ότι επειδή και οι δύο εταιρίες, Νοva-Forthnet και Wind, έχουν υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, μπορεί τα αντίστοιχα τμήματα να συνενωθούν, με ανάλογες μειώσεις προσωπικού» καταλήγει το μέλος του σωματείου.
[signoff]