21.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Smart Home: Η Τεχνητή Νοημοσύνη για την μειωμένη κατανάλωση ρεύματος

Καθώς τα gadgets και οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας αποκτούν σταδιακά νοημοσύνη, όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα μοιάζουν να ανατρέπονται. Και οι μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι, ταυτισμένες στο μυαλό μας με τις στερήσεις και την ταλαιπωρία, δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα, αφού πλέον πηγαίνουν χέρι-χέρι με την άνεση.

Και το όνομα αυτού: Smart Home

Μέχρι τώρα, είναι απίθανο να μην έχετε ακούσει για το Smart Home, το «σπίτι του μέλλοντος» που αλληλεπιδρά με τους ενοίκους του μέσω των έξυπνων συσκευών του. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε, είναι ότι υφίστανται προσιτές εκδοχές του, ικανές να αναβαθμίσουν σημαντικά το IQ του σπιτιού σας με μικρές παρεμβάσεις, και να σας χαρίσουν όχι μόνο μια πιο απολαυστική καθημερινότητα στο σπίτι, αλλά και μείωση του λογαριασμού του ρεύματος.

Ένα σπίτι που σκέφτεται έξυπνα

Χαρακτηριστική περίπτωση, το οικοσύστημα διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας Smart Think, που προσφέρει στους καταναλωτές, ανεξάρτητα από τον πάροχο ενέργειάς τους, το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας. Αποτελούμενο από τρία μέρη που αλληλεπιδρούν, το ολοκληρωμένο οικοσύστημα κρατά τους ενοίκους διαρκώς ενήμερους για την κατανάλωση των συσκευών τους, προσαρμόζει τις συνθήκες εντός του σπιτιού στις δικές τους, προσωποποιημένες ανάγκες και τους βοηθά να ρίξουν το κόστος ζωής τους.

Τέσσερις κρίσιμες συσκευές

Όλα ξεκινούν με την εγκατάσταση των έξυπνων συσκευών που παραδίδονται από το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας εντός του Starter Kit. Πρόκειται για το Gateway, δηλαδή το κέντρο ελέγχου του έξυπνου σπιτιού, έναν μετρητή κατανάλωσης ρεύματος, έναν έξυπνο θερμοστάτη αφής (ελέγχει τη θερμοκρασία του σπιτιού ή/και του νερού) και έναν έξυπνο διακόπτη θερμοσίφωνα.

Καθεμιά από αυτές τις συσκευές συγκεντρώνει και αποστέλλει δεδομένα από τις καθημερινές συνήθειες του χρήστη, επιτρέποντας στο σπίτι να αποκτήσει την απαραίτητη νοημοσύνη, ενώ σταδιακά μπορούν να συμπληρωθούν από ακόμη περισσότερα smart gadgets για την περαιτέρω αναβάθμιση του χώρου.

Έξυπνο σπίτι σε εφαρμογή

Η συνέχεια έρχεται μέσα από το Smarthink App – το σημείο όπου συγκεντρώνονται όλες οι σημαντικές πληροφορίες, με κατανοητές επεξηγήσεις και διαδραστικά γραφήματα κατανάλωσης. Πέρα από το να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τη συνολική και την επιμέρους κατανάλωση ρεύματος των συσκευών του, ο χρήστης έχει επιπλέον τη δυνατότητα να λαμβάνει πρόβλεψη του μηνιαίου λογαριασμού ρεύματος, αλλά και να θέτει όρια κατανάλωσης, και να λαμβάνει σχετικές ειδοποιήσεις όταν τα προσεγγίζει.

Παράλληλα, αρκεί το άγγιγμα της οθόνης ώστε ο χρήστης να διαχειρίζεται όλο το οικοσύστημα και τις συσκευές του από όπου και αν βρίσκεται, ενώ μπορεί να δημιουργήσει σενάρια και κανόνες για κάθε στιγμή της ημέρας ή ειδική περίσταση, ώστε το σπίτι του να αλλάζει μέσα σε μια στιγμή, για να εξυπηρετήσει κάθε του ανάγκη.

Στο Smarthink App, οι καταναλωτές λαμβάνουν επίσης ειδοποιήσεις και προτάσεις, προσαρμοσμένες στις δικές τους ανάγκες, για μέγιστη άνεση και εξοικονόμηση.

Ο εγκέφαλος

Η πραγματική ευφυΐα, ωστόσο, προκύπτει από την υπηρεσία Smarthink που ανέπτυξε το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, και η οποία περιλαμβάνει ειδικούς αλγορίθμους, που μελετούν τις συνήθειες του χρήστη όπως αυτές συγκεντρώνονται στην εφαρμογή. Μέσα σε 4-6 εβδομάδες, έχουν κατανοήσει τις συνθήκες που είναι ιδανικές για εκείνον (π.χ. θερμοκρασία, φωτισμός, κλπ), καταλήγοντας έτσι σε προσωποποιημένες δράσεις εξοικονόμησης που δεν επηρεάζουν τις συνήθειες και την άνεσή του.

Για παράδειγμα, το Smarthink μπορεί να ανάβει τον θερμοσίφωνα μόνο του, την ώρα ακριβώς που ο χρήστης χρειάζεται ζεστό νερό στην καθημερινότητά του, αλλά και να τον κλείνει, αν καταλάβει ότι έχει μείνει ανοιχτός από λάθος ή να φροντίζει για την ενεργοποίηση του κλιματισμού την κατάλληλη στιγμή, ώστε οι ένοικοι να συναντήσουν την ιδανική θερμοκρασία, επιστρέφοντας στο σπίτι από τη δουλειά.

Παράλληλα, οι αλγόριθμοι συνεχίζουν να βελτιώνονται και να ενημερώνονται διαρκώς, μέσα από την καθημερινή χρήση του οικοσυστήματος Smarthink, το οποίο παραμένει πάντα ανοιχτό σε παρεμβάσεις και αλλαγές από τον χρήστη.

[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]

Εξοικονόμηση σε αριθμούς

Σε τι επίπεδα εξοικονόμησης ενέργειας αντιστοιχούν όλα αυτά; Το ποσοστό εκτιμάται στο 15,3% για ένα μικρό σπίτι με δυο ενοίκους, πράγμα που σημαίνει ότι η απόσβεση της αρχικής επένδυσης πραγματοποιείται περίπου στους 13 μήνες, ενώ μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να δει την κατανάλωσή της να μειώνεται κατά 19,8%, φέρνοντας την απόσβεση στους 8 μόλις μήνες.

Συνολικά, πρόκειται για ένα οικοσύστημα που ανταποκρίνεται στη φήμη του Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, της ελληνικής εταιρείας ενέργειας που έχει επιτύχει το υψηλότερο NPS score στον σχετικό δείκτη ικανοποίησης ανάμεσα σε όλους τους παρόχους, αλλά και στα 164 χρόνια της ιστορίας της.

[signoff]

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο