18.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Το Facebook μοιραζόταν στοιχεία χρηστών με κινεζικές εταιρείες όπως Lenovo, Oppo, Huawei, TCL!

Νέο επεισόδιο ξεκινά στο σήριαλ της διαρροής προσωπικών δεδομένων από το δημοφιλέστερο παγκοσμίως κοινωνικό δίκτυο Facebook, με τις τελευταίες εξελίξεις να επιβεβαιώνουν ότι ο κολοσσός της Silicon Valley μοιράστηκε προσωπικά στοιχεία των χρηστών του με κινεζικές εταιρείες.

Αναλυτικότερα, η Facebook δήλωσε ότι η Huawei, ο κατασκευαστής ηλεκτρονικών υπολογιστών Lenovo Group καθώς και οι κατασκευαστές smartphones OPPO και TCL Corp συγκαταλέγονται στις 60 εταιρείες ανά τον κόσμο που απέκτησαν πρόσβαση σε ορισμένα δεδομένα χρηστών για την παραμετροποίηση της εφαρμογής του Κοινωνικού δικτύου στις συσκευές τους ώστε να παρέχουν μια βελτιωμένη εμπειρία στους χρήστες τους.

Η εταιρεία αναγκάστηκε να προβεί στις παραπάνω αποκαλύψεις κατόπιν δημοσιεύματος των New York Times το οποίο ανέφερε ότι εταιρείες είχαν πρόσβαση μέχρι και στα δεδομένα των φίλων των χρηστών του δικτύου χωρίς την ρητή συγκατάθεσή τους. Ωστόσο η Facebook αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και διευκρίνισε ότι η πρόσβαση στα δεδομένα επέτρεπε στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις λειτουργίες του λογαριασμού για κινητές συσκευές. Πάνω από τις μισές συνεργασίες τέτοιου είδους έχουν ήδη διακοπεί συμπλήρωσε η εταιρεία ενώ προσέθεσε ότι σύντομα , μέσα στη βδομάδα, θα τερματίσει την συμφωνία με την Huawei ενώ λίγο αργότερα θα τερματίσει και την συνεργασία με τις υπόλοιπες τρεις εταιρείες.

Το ζήτημα πήρε μεγάλη έκταση δεδομένου ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν μπει στο στόχαστρο των Αμερικανών αξιωματούχων θεωρούμενες απειλή για την κρίσιμη υποδομή των ΗΠΑ λόγω κατασκοπίας, κάτι που οι Κινέζοι αρνούνται συνεχώς.

Μάλιστα ο γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών, ο οποίος είχε ρωτήσει την Facebook αν η Huawei συγκαταλέγεται μεταξύ των εταιρειών που έλαβαν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών δήλωσε ότι η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε εκφράσει ανησυχίες για την Huawei ήδη από το 2012.

«Η είδηση ​​ότι η Facebook παρείχε προνομιακή πρόσβαση στο API της σε Κινέζους κατασκευαστές συσκευών όπως Huawei και TCL εγείρει δικαίως ανησυχίες και ανυπομονώ να μάθω περισσότερα για το πώς η εταιρεία εξασφάλισε ότι οι πληροφορίες των χρηστών της δεν αποστέλλονται σε κινεζικούς  διακομιστές» τόνισε ο Γουόρνερ. Να σημειωθεί ότι το API καθορίζει ουσιαστικά τον τρόπο αλληλεπίδρασης των στοιχείων του λογισμικού.

Σε απάντηση των δηλώσεων του γερουσιαστή Γουόρνερ στέλεχος του κοινωνικού δικτύου η Facebook ανέφερε ότι είχε διαχειριστεί προσεκτικά την πρόσβαση που δόθηκε σε κινεζικές εταιρείες. «Η Facebook καθώς και άλλες εταιρείες τεχνολογίας των Η.Π.Α. συνεργάστηκαν με τους Κινέζους κατασκευαστές για την ενσωμάτωση των υπηρεσιών τους στα τηλέφωνα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Φρανσίσκο Βαρέλα, αντιπρόεδρος εταιρικών σχέσεων κινητής τηλεφωνίας της Facebook. «Δεδομένου του ενδιαφέροντος από το Κογκρέσο, θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι όλες οι πληροφορίες από αυτές τις παραμετροποιήσεις με την Huawei αποθηκεύτηκαν στη συσκευή, όχι στους διακομιστές της Huawei».

Να υπενθυμίσουμε ότι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας είχε ζητήσει από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, Μάρκ Ζούκερμπεργκ μια επίσημη απάντηση στις κατηγορίες ότι τα δεδομένα των χρηστών χρησιμοποιήθηκαν από 60 εταιρείες τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο.

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι ή να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook. Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι μας στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει!

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο