Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω, δεν είμαι λοιμωξιολόγος, δεν εργάζομαι στο Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων, ούτε με θεωρώ καμία αυθεντία! Είμαι ένας απλός ιατρός, που όπως και όλοι, έτσι και εγώ ανησυχώ με το νέο ξέσπασμα του Κοροναϊού που μας έρχεται εξ ανατολάς! Επειδή το τελευταίο διάστημα είχα αρκετά ερωτήματα σχετικά με το εάν θα πρέπει ν’ αγοράζει κάποιος από εκεί ή όχι με τον φόβο μην μολυνθεί, είπα να το ψάξω λιγάκι και να σας παραθέσω τ’ απαραίτητα στοιχεία.
Τα τελευταία στοιχεία πάντως μιλάνε για 107 νεκρούς. Λεπτομέρειες για το που ακριβώς υπάρχουν κρούσματα, μπορείτε να βλέπετε στη σελίδα εδώ, που ενημερώνεται συνέχεια από το Johns Hopkins CSSE.
Σαν κύρια πηγή θα χρησιμοποιήσω μία έγκριτη συνάδελφο, λοιμωξιολόγο, την ιατρό Αθηνά Σουρδή, που είχα την χαρά να είμαστε μαζί στο Λαϊκό Νοσοκομείο και τώρα είναι Αναπλ. Διευθύντρια Γ’ Παθολογικού Τμήματος & Πρόεδρος Επιτροπής Λοιμώξεων, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center. Έτσι ας μάθουμε πρώτα κάποια γενικά πράγματα για τον ιο, όπως τα έχει γράψει η συνάδελφος.
Συναγερμό στους επιστήμονες της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας έχει σημάνει η επιδημική έξαρση της νόσου που προκαλεί ο νέος κοροναϊός (2019-nCoV) που εμφανίστηκε στην πόλη Γουχάν της Κίνας και έχει προσβάλλει χιλιάδες ανθρώπους στην Κίνα και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί αρκετοί θάνατοι και δυστυχώς φαίνεται ότι έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες.
Ο νέος ιός ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις στο άνθρωπο.
Οι πιο κοινοί οι οποίοι ιοί που διαχρονικά μολύνουν τους ανθρώπους είναι οι εξής τέσσερις: 229E (alpha coronavirus), NL63 (alpha coronavirus), OC43 (beta coronavirus), HKU1 (beta coronavirus).
Το 2002 ένας ακόμη κοροναϊός «προστέθηκε» στην οικογένεια. Ο SARS-CoV, ο οποίος είχε προκαλέσει τη φερώνυμη επιδημία SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) με παγκόσμια εξάπλωση τη διετία 2002-2004.
Το Σεπτέμβριο του 2012 ανακαλύφθηκε ένας νέος κοροναϊός που ονομάστηκε Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV) και προκάλεσε το αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή ( MERS ), επίσης γνωστό ως γρίπη της καμήλας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο νέος κοροναϊός (2019-nCoV) χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα σε σχέση με τους προηγούμενους. Έχει μέτρια μεταδοτική ικανότητα, μπορεί ωστόσο να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων, εφόσον έχει προηγηθεί στενή επαφή.
Συμπτώματα
Η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό εκδηλώνεται συνήθως ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας, σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις εκδηλώνεται πνευμονία, οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια με αποτέλεσμα ορισμένοι ασθενείς να χάνουν τη μάχη για τη ζωή τους.
Η εργαστηριακή διάγνωση του νέου κοροναϊού (2019-nCoV) γίνεται με μοριακές μεθόδους.
Μέτρα υγειονομικής θωράκισης στην Ελλάδα
Μέτρα υγειονομικής θωράκισης λαμβάνει και η χώρα μας, την ώρα που εντείνονται οι παγκόσμιες προσπάθειες να περιοριστεί η εξάπλωσή του κοροναϊού, ώστε να μην εξελιχθεί σε επιδημία.
Σύμφωνα με το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ, που παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς, ο κίνδυνος εκδήλωσης επιδημίας στη χώρα μας θεωρείται μικρός καθώς δεν υπάρχει απευθείας πτήση από τις χώρες στις οποίες έχουν εμφανιστεί κρούσματα του κοροναϊού.
Αυξημένη επαγρύπνηση ωστόσο απαιτείται για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στα αεροδρόμιά μας ή μεταφέρονται στη χώρα μας με πτήσεις τράνζιτ.
Μέτρα προφύλαξης
Για την προστασία από τον νέο Κοροναϊό τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.
- Φροντίζουμε επιμελώς την υγιεινή μας: καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών και του προσώπου.
- Χρησιμοποιούμε αντισηπτικά μαντηλάκια μίας χρήσεως.
- Δεν ξεχνάμε να αερίζουμε καλά και συχνά το σπίτι και τον χώρο εργασίας μας.
- Όταν βήχουμε καλύπτουμε το στόμα μας με μαντήλι ή τον αγκώνα μας και απολυμαίνουμε τις επιφάνειες που χρησιμοποιούμε.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
Τονίζεται ιδιαίτερα η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις παραπάνω περιοχές και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα εντός 14 ημερών από την άφιξή τους.
Εάν διαβάσετε προσεχτικά το κείμενο παραπάνω, θα δείτε ότι ως τρόπος μετάδοσης αναφέρεται “μπορεί ωστόσο να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων, εφόσον έχει προηγηθεί στενή επαφή.”
Και εδώ τίθεται το ερώτημα….”Ωραία, εγώ δεν έχω έρθει σ’ επαφή με τον Κινέζο, αλλά εάν έχει φταρνιστεί πάνω στο δέμα μου, θα κολλήσω!?”
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει κίνδυνος. Ορισμένες ασθένειες – συμπεριλαμβανομένου του κοροναϊού που προκαλεί Σαρς – μπορούν να εξαπλωθούν μέσω επιφανειών μολυσμένων από άτομα που βήχουν ή φτερνιστούν πάνω τους.
Δεν έχει αποδειχθεί ότι αυτός ο νέος κοροναϊός μπορεί να το κάνει αυτό. Ακόμα κι αν μπορούσε, θα υπήρχαν ακόμη ερωτήματα σχετικά με το αν η διεθνής ναυτιλία θα αποτελούσε μείζον πρόβλημα.
Οι κρύοι ιοί τείνουν να επιβιώσουν λιγότερο από 24 ώρες έξω από το ανθρώπινο σώμα, αν και πχ ο νορβιοϊός που τον βρίσκουμε μόνο στο στομάχι, μπορεί να διαρκέσει μήνες έξω από το σώμα.
Το πιο καθησυχαστικό γεγονός μέχρι στιγμής είναι ότι οι περιπτώσεις φαίνεται να απαιτούν στενή επαφή με άλλο άτομο – για παράδειγμα, ένα μέλος της οικογένειας ή έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης – προκειμένου να εξαπλωθεί.
Επίσης μην ξεχνάτε ότι τ’ αντικείμενα που παραγγέλνουμε από Κίνα, θέλουν 20 – 40 ημέρες για να έρθουν εδώ, οπότε θεωρώ ότι βάση των στοιχείων που έχουμε μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει φόβος.
Πάντως ο ιός έχει φτάσει Ευρώπη, με κρούσματα σε Γαλλία και Γερμανία και ίσως και Αυστρία, οπότε είναι θέμα ημερών πιστεύω να τον δούμε και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες και λογικά και στην Ελλάδα.
Εάν πάντως αλλάξει κάτι, εννοείτε θα σας ενημερώσω.
[signoff]