AIR TAGS : ΑΝΑΓΚΑΙΑ Ή ΟΧΙ;
Μετά από αρκετούς μήνες αναμονής και πολλές φήμες που ακούστηκαν γύρω από το συγκεκριμένο project, η Apple έκανε επίσημο το λανσάρισμα των AirTags. Τι είναι όμως αυτό το gadget; Ουσιαστικά πρόκειται για μια έξυπνη ετικέτα, που μπορεί να τοποθετηθεί ως μπρελόκ στα κλειδιά σου, να κολλήσει στο πίσω μέρος του κινητού σου, να μπει μέσα στην τσάντα σου ή να δεθεί πάνω στο ποδήλατό σου και σε περίπτωση που χάσεις κάποιο από τα παραπάνω, να στο βρει άμεσα.
Τα AirTags λειτουργούν σε συνδυασμό με την εφαρμογή Find My του iPhone σου. Έχουν ενσωματωμένο ηχείο, επεξεργαστή U1 και μπαταρία που μπορείς να αντικαταστήσεις μόνος σου. Μέσα από το video της παρουσίασης των AirTags, η Apple έδειξε βήμα βήμα πώς μπορείς να βρεις ένα χαμένο σου αντικείμενο, όπως π.χ. τα κλειδιά σου. Όταν χάσεις κάτι που πάνω του έχεις φροντίσει να υπάρχει το AirTag, τότε στο κινητό σου εμφανίζεται ένα χάρτης, ο οποίος μέσα από ήχους και αναλυτικές οδηγίες σε κατευθύνει προς το χαμένο σου αντικείμενο.
Προς το παρόν τα AirTags μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι χρήστες που έχουν στην κατοχή τους τα δύο τελευταία iPhones, το 11 και το 12. Eίναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι, πολύ ελαφριά και φέρουν πιστοποίηση IP67, είναι δηλαδή ανθεκτικά σε νερό και σκόνη. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως οι χρήστες μπορούν να δηλώσουν το AirTag τους σε Lost Mode και να ειδοποιηθούν αν εντοπιστεί μέσα από το Find My.
Όπως είπαμε, τα Apple Airtags είναι διαθέσιμα από τις 30 Απριλίου, πωλούνται στην στην τιμή των 29 δολαρίων (24 ευρώ), ενώ θα υπάρχει και προσφορά τεσσάρων τεμαχίων έναντι 99 δολαρίων (82 ευρώ). Σίγουρα η τιμή τους δεν είναι απαγορευτική. Αρκεί φυσικά να είσαι κάτοχος κάποιου τελευταίου iPhone.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ?
⇒Η εύλογη απορία που γεννούν τα AirTags της Apple έχει να κάνει με τα δεδομένα μας και κατά πόσο αυτά θα αποθηκεύονται ή θα εμφανίζονται κάπου.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία, πάντως, καμία πληροφορία τοποθεσίας, αλλά και επικοινωνία μας με το Find Me δεν θα αποθηκεύεται, ενώ θα είναι και κρυπτογραφημένη, έτσι ώστε ούτε η ίδια η Apple να μη γνωρίζει τίποτα.
⇒Η δεύτερη ανησυχία έχει να κάνει με τη χρήση τους από κάποιους χρήστες, οι οποίοι ίσως να θελήσουν να ρίξουν ένα AirTag στα πράγματα ενός ατόμου, που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν.
Κι αυτό, όμως, το έχει προβλέψει η Apple, γι’ αυτό και εάν ένα AirTag βρίσκεται μακριά από τον ιδιοκτήτη του για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε αρχίζει να εκπέμπει έναν ήχο, έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό από το άλλο άτομο.
Μένει να δούμε και στην πράξη, λοιπόν, πόσο σωστά θα επιτελέσουν τον σκοπό της δημιουργίας τους.
https://www.youtube.com/watch?v=ckqvG0Rj35I&list=RDCMUCE_M8A5yxnLfW0KghEeajjw&start_radio=1&rv=ckqvG0Rj35I&t=8
[signoff]