27.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Εμείς κοιμόμαστε και ο εγκέφαλος μας προβλέπει το μέλλον, ή τουλάχιστον προσπαθεί

Πρόσφατες έρευνες σχετικά με τον ύπνο και τη μάθηση αποκάλυψαν μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη όσον αφορά τη δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά την ανάπαυση. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένοι νευρώνες στον εγκέφαλο μπορεί να πυροδοτούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου με τρόπο που υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον.

Η νέα αυτή μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Rice και του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες που αναδεικνύουν τη σημασία του ύπνου για τη μάθηση και το σχηματισμό μνήμης.

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτή η εγκεφαλική δραστηριότητα είναι άμεσα υπεύθυνη για τα όνειρα, ορισμένα άτομα έχουν αναφέρει εμπειρίες που ευθυγραμμίζονται με αυτά τα ευρήματα. Για παράδειγμα, κάποιος λέει ότι θυμάται να ξυπνάει στη μέση της νύχτας με λύσεις σε δύσκολα μαθηματικά προβλήματα ή βιντεοπαιχνίδια, αφού τα είχε ονειρευτεί.

Οι ερευνητές δεν δοκίμασαν την υπόθεσή τους σε ανθρώπους, αλλά αντιθέτως παρατήρησαν τους εγκεφάλους αρουραίων ενώ ήταν ξύπνιοι και εκτελούσαν εργασίες. Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, μπόρεσαν να συμπεράνουν ότι οι αρουραίοι ονειρεύονταν νέες εμπειρίες που είχαν συναντήσει ενώ ήταν ξύπνιοι.

Η μελέτη αυτή ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις πληροφορίες κατά τη διάρκεια του ύπνου και υποδηλώνει ότι τα όνειρά μας μπορεί να παίζουν ρόλο στη δημιουργία νέων αναμνήσεων και στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Περαιτέρω έρευνες θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή τη συναρπαστική πτυχή της δραστηριότητας του εγκεφάλου μας, ο οποίος μπορεί να προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον, ενώ εμείς κοιμόμαστε.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν πώς συμπεριφέρονται οι νευρώνες του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το επόμενο βήμα ήταν να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά των πεδίων θέσης όταν τα ζώα κοιμόντουσαν και δεν κινούνταν μέσα σε έναν λαβύρινθο. Ο αναπληρωτής καθηγητής Kamran Diba εξήγησε ότι αντιμετώπισαν αυτή την πρόκληση εξετάζοντας τη δραστηριότητα κάθε μεμονωμένου νευρώνα σε σχέση με όλους τους άλλους νευρώνες.

Επίσης χρησιμοποίησαν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν τους νευρώνες και να προσδιορίσουν πού ονειρευόταν να βρεθεί το ζώο. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να εκτιμήσουν τη διαδικασία χωρικού συντονισμού για κάθε παρατηρούμενο νευρώνα. Αυτό τους οδήγησε στην ανακάλυψη ότι οι νευρώνες δεν σταθεροποιούν απλώς νέες μνήμες κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά επαναλαμβάνουν και προβλήματα από την εγρήγορση.

Ένα συναρπαστικό εύρημα από αυτή την έρευνα είναι ότι η νευροπλαστικότητα, η ικανότητα των νευρώνων του εγκεφάλου να επανασυνδέονται και να σχηματίζουν νέες αναπαραστάσεις, μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ενώ οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στην πλαστικότητα καθώς τα υποκείμενα είναι ξύπνια, αυτή η μελέτη καταδεικνύει αλλαγές που συμβαίνουν ενώ τα ζώα κοιμούνται. Τα ευρήματα αυτά εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τους εφιάλτες και το deja vu, υποδηλώνοντας ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να επεξεργάζεται πιθανά αποτελέσματα ή οικείες εμπειρίες ενώ κοιμόμαστε.

ΠΗΓΗ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο